Home  //  Management  //  Intervju  //  Bar je moja scena

Miloš Janošević počeo je da se bavi poslom barmena pre četiri godine kada se upisao na kurs koji organizuje Udruženje barmena Srbije. Kao najbolji u klasi, posle završene obuke dobio je posao u centru Udruženja barmena Srbije, lokalu Bar Central. Njegovu posvećenost i talenat prepoznali su iskusniji barmeni pod čijim je mentorstvom nastavio da se usavršava

 

Kada je pre pet godina iz Medveđe kod Trstenika došao u Beograd, Miloš je uporedo sa studijama na Poljoprivrednom fakultetu počeo da radi u jednoj kafeteriji na Vračaru. Želeo je da postane barista i da u međuvremenu promeni fakultet. Međutim, na nagovor druga Miroslava Popova, umesto na drugi fakultet, upisao se na kurs koji organizuje Udruženje barmena Srbije. Do samog početka obuke nije znao da li će uspeti da skupi novac za usavršavanje. Međutim, pred samu obuku drug mu je pozajmio novac. 

– Na obuci sam dobio teorijsko znanje o piću, naučio sam tehnike pripreme koktela, kako se rukuje barskom opremom i kako da komuniciram s gostima. Sve to primenio sam i u praksi. Fantastično je što Udruženje barmena Srbije onome ko se istakne na obuci ponudi posao. Odlično je što i kada se završi obuka, svi kandidati koji žele mogu da dođu u Bar Central po savete, i uvek su dobrodošli. 

Miloš je bio najbolji na obuci i zahvaljujući tome dobio poziv da se pridruži timu barmena u Bar Centralu.  

Bar Central je zaista najbolje mesto da se počne karijera i jedinstven koncept kada je bartending u pitanju. Koktel lista veoma se razlikuje od onih u drugim barovima. Bar Central je jedno od retkih mesta u gradu gde gost može sam da izabere sastojke za koktel, a da mu barmen od toga napravi piće po meri. Cilj je da gost iz lokala izađe za mrvicu srećniji nego što je ušao i čini mi se da u tome uspevamo. 

 

Zašto si rešio da se takmičiš?

Nemaju svi barmeni ambiciju da se takmiče. Takmičenja su veoma bitna, pre svega za mlade barmene. Kada nastupam i pravim koktel, osećam se kao da sam u baru. Bar je moja scena. Volim da pobeđujem. 

 

Smatra se da je kategorija u kojoj si se takmičio Bartenders Choice najzahtevnija. 

Pre bih rekao da podrazumeva najviše kreativnosti. S jedne strane, imate veliku slobodu jer bez obzira na zadate kriterijume ipak imate širok izbor. S druge strane, treba biti vrlo kreativan i osmisliti nastup i koktel koji će ostaviti jak utisak. A to nije baš ni tako lako. Ali je zanimljivo. 

 

Kako je nastao pobednički koktel? 

Prva faza pravljenja koktela podrazumevala je da nabavimo pića koja su zadata za tu kategoriju. A ta pića niko ne uvozi u Srbiju. Riga i Marie Brizard bili su obavezni sastojci koktela na takmičenju. Uspeli smo preko kolega barmena da dođemo do Rige Black Balsam Classic. A kada smo je nabavili, počeli smo da pijemo. 

To nije piće koje smo često koristili do tada i trebalo je vremena da osetimo duh i sve njegove note kako bismo znali s čim možemo da ga uparimo i mešamo. JimBeam White izabrali smo da nam da jačinu i opet smo morali da isprobavamo. A onda nam je i dalje falio karakter koktela i trebalo nam je vremena da isprobamo razne sastojke kako bismo došli do onog koji nam se pokazao kao pravi i idealan miks. U stvari, Goranu je tek dva dana pred istek roka za prijavu recepture sinulo šta se najbolje uklapa, i to dok je bio na plaži, na moru. Zvao me je i rekao: „Probaj lajm i ananas.” Naravno, naš domaći miks malina i likera dao je poseban imidž koktelu.


Koktel Ura-nage se od novembra služi u lokalu Bar central, Kralja Petra 59 u Beogradu. 

 

Ko se najviše obradovao tvojoj tituli svetskog šampiona?

Moja majka i moj kolega Miroslav Popov. Mnogi prijatelji, rođaci i kolege došli su na aerodrom da me dočekaju iz Tokija. Ali prvo čega se sećam po izlasku iz aviona jesu uplakani mama i Miroslav.

 

Kako je izgledao prvi radni dan svetskog šampiona?

Nisam očekivao da je toliko ljudi upoznato s mojom pobedom. Mnogi su dolazili da mi čestitaju, među njima i novi gosti. Posebno mi je drago što su brojni mediji preneli da smo kao zemlja postigli važan uspeh u svetu. Zaista mislim da je za nas veoma važno u svakoj oblasti da se istaknemo i ostavimo dobar utisak. 

 

Šta ti je bilo najdragocenije iskustvo s tog takmičenja?

Osim poznanstava s barmenima iz celog sveta, bio sam u prilici da vidim kako Japanci rade barmenski posao. Neverovatno je koliko su posvećeni poslu i koliko su precizni. Za mene je to nova dimenzija u stvaranju koktela.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži