Home  //  Management  //  Intervju  //  Od konobara do fine dining kuvara

Poznato je da kuhinja jedne države govori mnogo o njenim stanovnicima, njihovom mentalitetu i načinu života. Šveđani vole inovativnost, dok njihovi kuvari širom sveta inspirišu ljude da se hrane zdravo. Nas je inspirisao Lars Ekberg (35), glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu.

Sa šesnaest godina počeo sam da radim u ugostiteljstvu, u jednom baru u Getenburgu, kao perač čaša. Oprobao sam se i kao konobar i bartender. Dva leta kasnije, počeo sam da radim sa najboljim prijateljem u jednom restoranu izvan Getenburga, gde sam na posao došao kao konobar, a otišao kao kuvar. Sećam se da je glavni kuvar posekao prst, a mene izabrali da ga zamenim. Posle nedelju dana rada u kuhinji, odlučio sam da tu i ostanem. Posao kuvara je mnogo bolji i kreativniji od klasičnog konobarisanja i bartendinga. Dolazim iz porodice u kojoj smo se uvek okupljali oko punog stola, tako da sam od malih nogu znao dosta o kuvanju – objašnjava Lars Ekberg, glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu. 

 

Posle višegodišnjeg rada za druge, s prijateljem s posla Lars je odlučio da otvori klub-restoran koji po konceptu, kako kaže, mnogo podseća na beogradski klub 20/44. 

– To je više bio tapas bar, noćni pab sa živom muzikom i ponekim zalogajem. Zvao se Uppát Framát. Tada sam imao 24 godine i bilo mi je veoma zabavno. I otvorili smo ga da nam bude zabavno i da ne bismo morali da idemo na fakultet. Sa ove tačke gledišta, bile su to četiri veoma zabavne i veoma stresne godine. Bar smo otvorili manje-više radi zezanja, a ubrzo smo izrasli u IN mesto u gradu, nešto nalik vašem 20/44 – kaže Lars.

Život u Švedskoj i posao u restoranu napustio je posle raskida dugogodišnje ljubavne veze i otišao u Holandiju na odmor, koji je ubrzo zamenio novim poslom. 

– Zaista mi je bio potreban predah od posla. Amsterdam je bio moje odredište. Međutim, posle posete prijatelju u Hagu, tamo sam i ostao. Počeo sam da radim kao menadžer u klasičnom holandskom baru u kome se pivo toči u hektolitrima i služi tipična holandska hrana. 

Pošto se, kako kaže, zasitio života u Holandiji, preselio se u Makedoniju. Tada i počinje Larsova kulinarska karijera u ambasadi u Skoplju, a zatim i u Beogradu. 

– Konkurisao sam za posao kuvara u ambasadama i dobio posao u Skoplju. Četiri godine sam bio glavni kuvar ambasadoru Larsu Fredenu. Nisam znao ništa o Makedoniji, pa je odlazak u Skoplje predstavljao pravu avanturu za mene. Međutim, brzo sam se navikao na život u Makedoniji. Skoplje je sjajan grad u kome ima dosta restorana. Hrana je odlična, slična kao srpska, ali dosta ljuća, što je baš po mom ukusu. Četiri godine kasnije, uz pomoć ambasadora iz Makedonije, došao sam u Srbiju s namerom da ostanem godinu dana, a eto me već pet godina kod vas. Radim kao glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu i moj posao podrazumeva sve: od čišćenja i kuvanja do kreiranja menija – kaže Lars i dodaje da  je najkreativniji i najbolje radi pod pritiskom. 

– Da bi bio uspešan, kuvar pre svega mora da voli da kuva. Međutim, tek kada dobiju posao, kuvari shvate da tu nije reč samo o kuvanju. Ako si glavni kuvar ili vlasnik restorana, radiš bukvalno ceo dan, a u kuhinji uvek ima nešto da se radi. I kada nema gostiju, uvek možete satima da čistite i sređujete kuhinju. Najvažnije je da verujete u sopstveni ukus i da se ne plašite posla – kaže Lars Ekberg. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...