Home  //  Management  //  Intervju  //  Od konobara do fine dining kuvara

Poznato je da kuhinja jedne države govori mnogo o njenim stanovnicima, njihovom mentalitetu i načinu života. Šveđani vole inovativnost, dok njihovi kuvari širom sveta inspirišu ljude da se hrane zdravo. Nas je inspirisao Lars Ekberg (35), glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu.

Sa šesnaest godina počeo sam da radim u ugostiteljstvu, u jednom baru u Getenburgu, kao perač čaša. Oprobao sam se i kao konobar i bartender. Dva leta kasnije, počeo sam da radim sa najboljim prijateljem u jednom restoranu izvan Getenburga, gde sam na posao došao kao konobar, a otišao kao kuvar. Sećam se da je glavni kuvar posekao prst, a mene izabrali da ga zamenim. Posle nedelju dana rada u kuhinji, odlučio sam da tu i ostanem. Posao kuvara je mnogo bolji i kreativniji od klasičnog konobarisanja i bartendinga. Dolazim iz porodice u kojoj smo se uvek okupljali oko punog stola, tako da sam od malih nogu znao dosta o kuvanju – objašnjava Lars Ekberg, glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu. 

 

Posle višegodišnjeg rada za druge, s prijateljem s posla Lars je odlučio da otvori klub-restoran koji po konceptu, kako kaže, mnogo podseća na beogradski klub 20/44. 

– To je više bio tapas bar, noćni pab sa živom muzikom i ponekim zalogajem. Zvao se Uppát Framát. Tada sam imao 24 godine i bilo mi je veoma zabavno. I otvorili smo ga da nam bude zabavno i da ne bismo morali da idemo na fakultet. Sa ove tačke gledišta, bile su to četiri veoma zabavne i veoma stresne godine. Bar smo otvorili manje-više radi zezanja, a ubrzo smo izrasli u IN mesto u gradu, nešto nalik vašem 20/44 – kaže Lars.

Život u Švedskoj i posao u restoranu napustio je posle raskida dugogodišnje ljubavne veze i otišao u Holandiju na odmor, koji je ubrzo zamenio novim poslom. 

– Zaista mi je bio potreban predah od posla. Amsterdam je bio moje odredište. Međutim, posle posete prijatelju u Hagu, tamo sam i ostao. Počeo sam da radim kao menadžer u klasičnom holandskom baru u kome se pivo toči u hektolitrima i služi tipična holandska hrana. 

Pošto se, kako kaže, zasitio života u Holandiji, preselio se u Makedoniju. Tada i počinje Larsova kulinarska karijera u ambasadi u Skoplju, a zatim i u Beogradu. 

– Konkurisao sam za posao kuvara u ambasadama i dobio posao u Skoplju. Četiri godine sam bio glavni kuvar ambasadoru Larsu Fredenu. Nisam znao ništa o Makedoniji, pa je odlazak u Skoplje predstavljao pravu avanturu za mene. Međutim, brzo sam se navikao na život u Makedoniji. Skoplje je sjajan grad u kome ima dosta restorana. Hrana je odlična, slična kao srpska, ali dosta ljuća, što je baš po mom ukusu. Četiri godine kasnije, uz pomoć ambasadora iz Makedonije, došao sam u Srbiju s namerom da ostanem godinu dana, a eto me već pet godina kod vas. Radim kao glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu i moj posao podrazumeva sve: od čišćenja i kuvanja do kreiranja menija – kaže Lars i dodaje da  je najkreativniji i najbolje radi pod pritiskom. 

– Da bi bio uspešan, kuvar pre svega mora da voli da kuva. Međutim, tek kada dobiju posao, kuvari shvate da tu nije reč samo o kuvanju. Ako si glavni kuvar ili vlasnik restorana, radiš bukvalno ceo dan, a u kuhinji uvek ima nešto da se radi. I kada nema gostiju, uvek možete satima da čistite i sređujete kuhinju. Najvažnije je da verujete u sopstveni ukus i da se ne plašite posla – kaže Lars Ekberg. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Niže akcize za kraft pivare?

Privredna komora Srbije (PKS) i Grupacija proizvođača slada i piva podnele su inicijativu Vladi Srbije i Ministarstvu finansija da se akciza malim zanatskim pivarama smanji za polovinu. Dimitrije Ivanović iz PKS naglašava



Chardonnay Fuck Him

Australijska vinarija proizvela je Chardonnay FUCK Him, koji je tako nazvala da bi izrazila svoje protivljenje američkom predsedniku Donaldu Trumpu



Predstavljena vina Frensisa Forda Kopole

Restoran Cafe Lavash i kompanija Wine Time predstavili su ekskluzivna vina velikog filmskog majstora Frensis Ford Kopole, u kojima su uživale i poznate ličnosti iz beogradskog kulturnog, javnog, ali i poslovnog života. 



Gruppo Campari beleži veći promet

Prodaja alkoholnih pića poznate italijanske kompanije Gruppo Campari za prvih devet meseci porasala je za 8,1 odsto.



U Portugalu raste porez na pića

Portugalci će, po svemu sudeći, od sledeće godine plaćati skuplje svoja pića. Naime, iz Nacrta državnog budžeta za narednu godinu vidi se da će porez na pivo, likere