Home  //  Management  //  Intervju  //  Od konobara do fine dining kuvara

Poznato je da kuhinja jedne države govori mnogo o njenim stanovnicima, njihovom mentalitetu i načinu života. Šveđani vole inovativnost, dok njihovi kuvari širom sveta inspirišu ljude da se hrane zdravo. Nas je inspirisao Lars Ekberg (35), glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu.

Sa šesnaest godina počeo sam da radim u ugostiteljstvu, u jednom baru u Getenburgu, kao perač čaša. Oprobao sam se i kao konobar i bartender. Dva leta kasnije, počeo sam da radim sa najboljim prijateljem u jednom restoranu izvan Getenburga, gde sam na posao došao kao konobar, a otišao kao kuvar. Sećam se da je glavni kuvar posekao prst, a mene izabrali da ga zamenim. Posle nedelju dana rada u kuhinji, odlučio sam da tu i ostanem. Posao kuvara je mnogo bolji i kreativniji od klasičnog konobarisanja i bartendinga. Dolazim iz porodice u kojoj smo se uvek okupljali oko punog stola, tako da sam od malih nogu znao dosta o kuvanju – objašnjava Lars Ekberg, glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu. 

 

Posle višegodišnjeg rada za druge, s prijateljem s posla Lars je odlučio da otvori klub-restoran koji po konceptu, kako kaže, mnogo podseća na beogradski klub 20/44. 

– To je više bio tapas bar, noćni pab sa živom muzikom i ponekim zalogajem. Zvao se Uppát Framát. Tada sam imao 24 godine i bilo mi je veoma zabavno. I otvorili smo ga da nam bude zabavno i da ne bismo morali da idemo na fakultet. Sa ove tačke gledišta, bile su to četiri veoma zabavne i veoma stresne godine. Bar smo otvorili manje-više radi zezanja, a ubrzo smo izrasli u IN mesto u gradu, nešto nalik vašem 20/44 – kaže Lars.

Život u Švedskoj i posao u restoranu napustio je posle raskida dugogodišnje ljubavne veze i otišao u Holandiju na odmor, koji je ubrzo zamenio novim poslom. 

– Zaista mi je bio potreban predah od posla. Amsterdam je bio moje odredište. Međutim, posle posete prijatelju u Hagu, tamo sam i ostao. Počeo sam da radim kao menadžer u klasičnom holandskom baru u kome se pivo toči u hektolitrima i služi tipična holandska hrana. 

Pošto se, kako kaže, zasitio života u Holandiji, preselio se u Makedoniju. Tada i počinje Larsova kulinarska karijera u ambasadi u Skoplju, a zatim i u Beogradu. 

– Konkurisao sam za posao kuvara u ambasadama i dobio posao u Skoplju. Četiri godine sam bio glavni kuvar ambasadoru Larsu Fredenu. Nisam znao ništa o Makedoniji, pa je odlazak u Skoplje predstavljao pravu avanturu za mene. Međutim, brzo sam se navikao na život u Makedoniji. Skoplje je sjajan grad u kome ima dosta restorana. Hrana je odlična, slična kao srpska, ali dosta ljuća, što je baš po mom ukusu. Četiri godine kasnije, uz pomoć ambasadora iz Makedonije, došao sam u Srbiju s namerom da ostanem godinu dana, a eto me već pet godina kod vas. Radim kao glavni kuvar u Ambasadi Švedske u Beogradu i moj posao podrazumeva sve: od čišćenja i kuvanja do kreiranja menija – kaže Lars i dodaje da  je najkreativniji i najbolje radi pod pritiskom. 

– Da bi bio uspešan, kuvar pre svega mora da voli da kuva. Međutim, tek kada dobiju posao, kuvari shvate da tu nije reč samo o kuvanju. Ako si glavni kuvar ili vlasnik restorana, radiš bukvalno ceo dan, a u kuhinji uvek ima nešto da se radi. I kada nema gostiju, uvek možete satima da čistite i sređujete kuhinju. Najvažnije je da verujete u sopstveni ukus i da se ne plašite posla – kaže Lars Ekberg. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži