Home  //  Management  //  Intervju  //  Kafa je šou

 

Kako si postao barista?

– Šesnaest godina trenirao sam košarku, dve godine profesionalno. Zbog povrede kolena odustao sam od košarkaške karijere. Nisam znao čime da se bavim, pa sam počeo da radim u ugostiteljstvu da bih zaradio neki dinar. Dobio sam posao u jednoj kafeteriji u Beogradu i tamo se zadržao tri godine. Bio sam prepušten sam sebi, pa sam tako i učio zanat, bez ičije pomoći. Iako nisam dobio odgovarajuće obrazovanje, ostao sam da radim, i to isključivo zbog love. Oprobao sam se i u drugim lokalima, ali sam se zadržavao znatno kraće nego na prvom poslu. Posle višegodišnjeg tumaranja po beogradskim lokalima počeo sam da sarađujem s momcima iz Java Coffee Srbija i eto me i danas tu gde istrajavamo na stopostotnoj arabici i sveže prženoj kafi. Ovde su mi se otvorile mnoge mogućnosti za usavršavanje.

 

Koje osobine mora da ima barista da bi bio uspešan?

– Barista mora da poznaje ljude. Nije dobro kada su ti u lokalu zaposleni baristi koji su tu samo da odrade smenu. Barista mora da zna kako da zainteresuje gosta da istraži svet kafe, a konobar mora da mu bude potpora.  

 

Šta ti je najzanimljivije u poslu?

– Sa iskustvom postaješ bolji, širiš vidike i znanje. Posao bariste daje ti mnogo prostora za učenje, naravno ukoliko želiš da učiš. Ja sam kreativac, volim da eksperimentišem i da radim s ljudima i mislim da je to presudno u ovom poslu. Ako nema prostora za pomeranje granica, onda ništa ne bi imalo smisla. 

 

Koju kafu piješ ovih dana?

– Probao sam mnogo vrsta kafe u životu. Trenutno sam u svetu alternativnih filter kafa. Chemex je najprirodnija metoda pravljenja kafe. U istoimenu staklenu posudu stavi se papirni filter, krupnije mlevena kafa, nalije se voda i gravitacija onda radi ostalo. Takva kafa je čajaste teksture, blažeg ukusa i daleko je aromatičnija od kafe koja je proizvod ostalih metoda. U Srbiji 95 odsto ljudi pije domaću kafu, četiri odsto espreso, a samo jedan odsto filter kafu. 

 

Ima li još dobrih kafeterija u Beogradu?

– Poštujem kolege iz Pržionice, ali ne samo zato što su nam dok se Java Coffee Brew Bar nije preselio na Senjak bili drage komšije već i zato što znaju šta rade. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...