Home  //  Management  //  Intervju  //  Kafa je šou

 

Kako si postao barista?

– Šesnaest godina trenirao sam košarku, dve godine profesionalno. Zbog povrede kolena odustao sam od košarkaške karijere. Nisam znao čime da se bavim, pa sam počeo da radim u ugostiteljstvu da bih zaradio neki dinar. Dobio sam posao u jednoj kafeteriji u Beogradu i tamo se zadržao tri godine. Bio sam prepušten sam sebi, pa sam tako i učio zanat, bez ičije pomoći. Iako nisam dobio odgovarajuće obrazovanje, ostao sam da radim, i to isključivo zbog love. Oprobao sam se i u drugim lokalima, ali sam se zadržavao znatno kraće nego na prvom poslu. Posle višegodišnjeg tumaranja po beogradskim lokalima počeo sam da sarađujem s momcima iz Java Coffee Srbija i eto me i danas tu gde istrajavamo na stopostotnoj arabici i sveže prženoj kafi. Ovde su mi se otvorile mnoge mogućnosti za usavršavanje.

 

Koje osobine mora da ima barista da bi bio uspešan?

– Barista mora da poznaje ljude. Nije dobro kada su ti u lokalu zaposleni baristi koji su tu samo da odrade smenu. Barista mora da zna kako da zainteresuje gosta da istraži svet kafe, a konobar mora da mu bude potpora.  

 

Šta ti je najzanimljivije u poslu?

– Sa iskustvom postaješ bolji, širiš vidike i znanje. Posao bariste daje ti mnogo prostora za učenje, naravno ukoliko želiš da učiš. Ja sam kreativac, volim da eksperimentišem i da radim s ljudima i mislim da je to presudno u ovom poslu. Ako nema prostora za pomeranje granica, onda ništa ne bi imalo smisla. 

 

Koju kafu piješ ovih dana?

– Probao sam mnogo vrsta kafe u životu. Trenutno sam u svetu alternativnih filter kafa. Chemex je najprirodnija metoda pravljenja kafe. U istoimenu staklenu posudu stavi se papirni filter, krupnije mlevena kafa, nalije se voda i gravitacija onda radi ostalo. Takva kafa je čajaste teksture, blažeg ukusa i daleko je aromatičnija od kafe koja je proizvod ostalih metoda. U Srbiji 95 odsto ljudi pije domaću kafu, četiri odsto espreso, a samo jedan odsto filter kafu. 

 

Ima li još dobrih kafeterija u Beogradu?

– Poštujem kolege iz Pržionice, ali ne samo zato što su nam dok se Java Coffee Brew Bar nije preselio na Senjak bili drage komšije već i zato što znaju šta rade. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži