Home  //  Management  //  Intervju  //  Rad, učenje i napredak

 

U našoj zemlji trenutno od privrede funkcionišu samo turizam i ugostiteljstvo. Još pre nekoliko godina zalagao sam se za to da se u Srbiju „uveze” 250.000 radnika s Dalekog istoka, ali to se nikom nije dopalo. Okej, preterujem i ja, ali mora malo da se napravi drama da bi bilo efekta. Devedeset odsto oglasa za posao odnosi se na traženje radnika u ugostiteljstvu. Dolaze razni, i to je najveći problem. Prijavite ga, a on ode posle dva sata. Kaže, meni se ovde ne dopada, ovde se mnogo radi, teško je, vruće je, hladno je i sve tako. 

Najveći problem je što u ugostiteljstvu ne postoji institucija probnog rada koja je neophodna. Eto, na primer, zaposlim radnika, nit znam kakav je, nit da l’ ja njemu odgovaram. Zaposlim ga, prijavim, on ode u banku, podnese zahtev za kredit na konto zaposlenja, dobije kredit i nikad više se ne pojavi. U nekim medijskim kućama dozvoljeno je volontiranje i do dvanaest meseci, a ja ne mogu da imam instituciju probnog rada, pa gde to ima?

Bio sam oduševljen kada su uveli fiskalne kase. Mislio sam da je moj problem rešen. Znači, ja mogu da odem nekud, a moji konobari kucaju u kasu. Međutim, konobari pokušavaju razne malverzacije s računima, pokušavaju da izbegnu kucanje računa, a kada naiđe inspekcija i vidi da niste kucali sve, kazna ide vlasniku. Konobara niko ne dira. On pređe u drugu kafanu i baš ga briga. 

Važno je da radnik želi da radi, uči, napreduje. Kod mene su radnici – saradnici. U opisu posla im je da mi skrenu pažnju ako nešto ne radim kako treba, a na meni je da to prihvatim ili ne prihvatim. Kao i u životu, tako i u ugostiteljstvu više cenim kritiku, manje pohvalu. 

Više volim da radim s muškarcima nego sa ženama. One se zaljube, dobiju menstruaciju, deca im se razbole i tako stalno neki problemi. Jednostavno, ne mogu da računam na žene, a i ne može jedna žena da podigne dve gajbe piva. 

Što su radnici bolji, to su dragoceniji. Kod mene isti ljudi rade već godinama. Kada nisam zadovoljan radnikom, ja se lepo pozdravim i zahvalim na saradnji, a on meni kaže: „Ti mene mrziš.” Ma, šta ima da te mrzim ili volim, volim svoju ženu, ćerku... Trudim se da imam što manju komunikaciju sa zaposlenima, da im se ne mešam u posao i slično. 

Mogu samo da zaključim: da sam držao školu za konobare i kuvare, to bi bio Oksford! CBN

Share

Komentari  

 
+1 #12 Glent 17-12-2015 19:07
Urbani, gradski klošar....
Citat
 
 
0 #11 dexxx 23-11-2015 19:57
Uvek je kriv radnik,,evo ti ideja,.Zaposli zenu u sank,a kcerku da konobarise po lokalu,,,a te dve gajbe ponesi sam,,i svi zadovoljni,sve ostaje u kuci,,p,s,,ono za menzis,,sve ga zene imaju,to nemozes da sprecis,,imaju ga i ove sa ,,dalekog istoka,,tako da tu neces dobiti nista)))
Citat
 
 
0 #10 Bojan Jovanovic 23-11-2015 17:51
Ispusena matora mustiklo,zatvorio si vise restorana nego sto si ih otvorio...
Citat
 
 
0 #9 Alex 23-11-2015 08:41
lepa prica, blagougodljiva za usi ali sa realnoscu nema nikakvih dodirnih tacaka.U celoj prici uvek krajnji korisnik olaca cenu.Stampaj use dupli racuni, ili "ovo nije fislani racun, ovo je predracun", a to konobar ne rad isam nego u sprezi sa gazdom.Kupuju se najjeftinija pica, hrana,galanterija, zarad vece zarade, a kome, pa GAZDI naravno.Radnici su bedno placeni i primoran ida kradu.A za kredit, pa ne ide to tek tako, min 3 meseca zaposlenja i nikada nisi prijavljen na normalnu platu, uvek minimalac a ostatak na ruke...Podugacak spisak da se izbegne placanje poreza,zakine ranik i kupac usluga...
Citat
 
 
-1 #8 Jelena Spasic 22-11-2015 15:34
Bas bi bilo fino da i gospodinovu zenu ili cerku neko tako tretira kao sto on prica o zanama koje pokusavaju kod njega da zarade za hleb. Budala.
Citat
 
 
0 #7 Golub88 21-11-2015 21:54
MA daaaj... Mozes misliti.bio je srecan fiskalizacijom? :) Sto kazu ljudi.koliko para toliko i muzike.dokle god ovi vrhunski ugostitelji budu davali do 1300 din, po danu,bice im veselo u kafanama...
Citat
 
 
0 #6 konjina 21-11-2015 19:31
ti bajo daj konobaru platu koju zasluzuje pa posle zahtevaj i seri.Sve gazde izigravaju zrtve a daju radnicima 20-30 hiljada platu za 28 radnih dana u nedelji po 10 sati svakg dana dok oni popiju 3-4 hiljada dnevno jos i trazite dlaku u jajetu ... a o osiguranju i da ne pricmo ...
Citat
 
 
+18 #5 batler 20-11-2015 13:52
NE moze da se ocekuje od konobara Sa dnevnicom 800 ili 1000 din da izigrava batlera. Adekvatno plati pa nece biti problema. Najveci problem danasnjeg ugostiteljstva Su kvazi gazde I njihvi menadzeri, cast izuzecima. Pozdrav
Citat
 
 
+7 #4 Goran 20-11-2015 09:29
Gospodin prvo da preispita sebe pa onda da prica o drugima. Ima raznih radnika kao vlasnika ugostitelskih objekata. Ali ako znas posao sve se da resiti.
Citat
 
 
+1 #3 Bogdan 19-11-2015 22:56
Zao mi je zbog lošeg iskustva ovog vrednog poslodavca,ja imam drugačija iskustva baveći se ovim poslom skoro 27 godina.Mogu da pričam samo najbolje o radnicima koji su prošli kroz taj period,vredni i odani...
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži