Home  //  Management  //  Intervju  //  Hrana pojačava emocije

Čim je shvatio čime bi voleo profesionalno da se bavi, a to nije bila poslovna komunikacija, koju je u to vreme studirao, već kuvanje kao njegova velika ljubav, José Avillez svoju edukaciju okrenuo je u smeru gastronomije. Učestvovao je u individualnim studijskim sesijama s Marijom de Lurdes Modesto, a zatim otišao na praksu u restoran Fortaleza de Guincho, gde je radio rame uz rame sa šefom Antoanom Vestermanom. Po dobijanju kulinarske diplome, putovao je, vežbao, sticao profesionalna iskustva u brojnim restoranima, poput Quinta do Monte D’Oiro, išao na gastronomske treninge u školu Alana Dukasa, a radio je i u hotelu Bristol, koji krase tri Mišlenove zvezdice, u kuhinji sa šefom Erikom Frekonom. Na kraju, ono što je istinski utemeljilo njegovu karijeru i ucrtalo put daljeg razvoja bila je praksa u restoranu El Bulli s Feranom Adriom. Pozvan je posle toga da bude šef kuhinje u restoranu Tavares, gde je vrlo brzo i nagrađen Mišlenovom zvezdicom. Početkom 2011. godine napustio je Tavares u nameri da otvori svoj restoran. Bio je to pravi potez, ispostavilo se.

Kvalitet i preciznost na prvom mestu

Kao jedan od najboljih portugalskih šefova, José Avillez ističe se svojim preduzetničkim duhom i spremnošću da ode korak dalje od drugih. Trenutno u svom vlasništvu ima šest restorana u Portugaliji, od kojih pet u Lisabonu i jedan u Portu. Iako je u njima ponuda raznovrsna i svaki donosi različito gastronomsko iskustvo, u svakom je vidljiva njegova strast prema kulinarstvu. 

U njegovom restoranu Belcanto, koji je ovenčan Mišlenovom zvezdicom još u prvoj godini poslovanja, gosti imaju priliku da uživaju u takozvanoj novoj portugalskoj kuhinji, i to u sofisticiranoj atmosferi koja čuva duh nekih prošlih vremena i davnašnjeg izgleda četvrti Čiado u Lisabonu. Taj stil najbolje opisuje ovog protugalskog šefa kuhinje i oslikava putanju njegove kreativnosti. 

Svoju kulinarsku filozofiju, u intervjuu gastronomskom magazinu Four, opisao je na osnovu četiri stavke – ukusa, visokokvalitetenih proizvoda, tehnike i teksture.  

­– Kulinarstvo reflektuje znanje, zrelost, karakter i dušu kuvara. Priprema jednog jela čin je slobode s beskrajnim mogućnostima za izražavanje sopstvenih emocija i shvatanja. Kuhinja je mesto gde sastojci, tehnike, recepti, tehnologija, elaborati i koncpeti služe kreativnosti i otvaraju svet nepreglednih mogućnosti – objašnjava José Avillez.     


José Avillez i njegovi restorani

 

Belcanto, Lisabon 

Nova portugalska kuhinja inspirisana tradicijom. Restoran sofisticirane atmosfere koja čuva duh prošlih vremena i davnašnjeg izgleda lisabonske četvrti Čiado.

 

Cantinho do Avillez, Lisabon i Porto

Mesto za opušteno okupljanje s prijateljima uz raznovrsne specijalitete inspirisane brojnim putovanjima šefa kuhinje.

 

Pizzaria Lisboa, Lisabon

José Avillez ističe da je otvaranje ove picerije bilo ostvarenje davnašnjeg sna. Da li zbog fascinantne popularnosti pice u celom svetu, zabavne porodične atmosfere koja vlada u picerijama ili, jednostavno, zato što voli izazov, oduvek je maštao o tome da ima svoju piceriju. San mu se ostvario.   

 

Café Lisboa, Lisabon

Osmišljen tako da unese živost u skver São Carlos. Kao deo nacionalnog teatra São Carlos, ovaj kafe-restoran pravo je mesto za kafu na velelepnoj terasi ili ukusnu večeru s prijateljima.

 

Mini-bar, Lisabon

Prvi gurme-bar ovog šefa kuhinje. I ovaj bar nalazi se u sklopu jednog pozorišta, São Luiz, a svojim gostima nudi novi koncept zabave. Uz piće služe se i tapasi raznih oblika i ukusa, koji donose nesvakidašnje gastronomsko iskustvo.


 

Inspiraciju, kako voli da istakne, pronalazi u tradicionalnoj portugalskoj kuhinji, ali uživa u tome da kreira nove recepte. Kada je reč o novim specijalitetima, na prvo mesto po važnosti stavlja kvalitet namirnica i preciznu pripremu.

– Samo jedan dobar zalogaj može da nas odvede na putovanje, da nam prikaže pejzaže, da učini da letimo kroz vreme i raznovrsne priče. Može učiniti da se smejemo ili da zaplačemo. Može da nas natera da istinski osetimo pojedine sastojke, onako kako nikad nismo, da pojača ukus i teksturu hrane, može da otkrije potpuno novu dimenziju gastronomije uz različite tehnike tehnologije, neuobičajene kombinacije ukusa kojih često nismo ni svesni u prvi mah. Hrana može učiniti da vidimo dalje, da osećamo jače, da zavirimo dublje u sebe i izoštrimo pogled na svet – smatra José Avillez.

Voleo bi da krene na put oko sveta za 80 dana, a kako je naveo u pomenutom intervjuu, bio bi to svojevrstan omaž gurmanlucima širom planete, jer putovanje bi se svodilo na obilazak brojnih restorana i upoznavanje s različitim kuhinjama, uz degustaciju znanih i neznanih specijaliteta. A kada bi morao da ode na pusto ostrvo, kaže, sa sobom bi poneo nož, šibice, kvalitetno portugalsko maslinovo ulje i morsku so. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži