Home  //  Management  //  Intervju  //  Hrana pojačava emocije

Čim je shvatio čime bi voleo profesionalno da se bavi, a to nije bila poslovna komunikacija, koju je u to vreme studirao, već kuvanje kao njegova velika ljubav, José Avillez svoju edukaciju okrenuo je u smeru gastronomije. Učestvovao je u individualnim studijskim sesijama s Marijom de Lurdes Modesto, a zatim otišao na praksu u restoran Fortaleza de Guincho, gde je radio rame uz rame sa šefom Antoanom Vestermanom. Po dobijanju kulinarske diplome, putovao je, vežbao, sticao profesionalna iskustva u brojnim restoranima, poput Quinta do Monte D’Oiro, išao na gastronomske treninge u školu Alana Dukasa, a radio je i u hotelu Bristol, koji krase tri Mišlenove zvezdice, u kuhinji sa šefom Erikom Frekonom. Na kraju, ono što je istinski utemeljilo njegovu karijeru i ucrtalo put daljeg razvoja bila je praksa u restoranu El Bulli s Feranom Adriom. Pozvan je posle toga da bude šef kuhinje u restoranu Tavares, gde je vrlo brzo i nagrađen Mišlenovom zvezdicom. Početkom 2011. godine napustio je Tavares u nameri da otvori svoj restoran. Bio je to pravi potez, ispostavilo se.

Kvalitet i preciznost na prvom mestu

Kao jedan od najboljih portugalskih šefova, José Avillez ističe se svojim preduzetničkim duhom i spremnošću da ode korak dalje od drugih. Trenutno u svom vlasništvu ima šest restorana u Portugaliji, od kojih pet u Lisabonu i jedan u Portu. Iako je u njima ponuda raznovrsna i svaki donosi različito gastronomsko iskustvo, u svakom je vidljiva njegova strast prema kulinarstvu. 

U njegovom restoranu Belcanto, koji je ovenčan Mišlenovom zvezdicom još u prvoj godini poslovanja, gosti imaju priliku da uživaju u takozvanoj novoj portugalskoj kuhinji, i to u sofisticiranoj atmosferi koja čuva duh nekih prošlih vremena i davnašnjeg izgleda četvrti Čiado u Lisabonu. Taj stil najbolje opisuje ovog protugalskog šefa kuhinje i oslikava putanju njegove kreativnosti. 

Svoju kulinarsku filozofiju, u intervjuu gastronomskom magazinu Four, opisao je na osnovu četiri stavke – ukusa, visokokvalitetenih proizvoda, tehnike i teksture.  

­– Kulinarstvo reflektuje znanje, zrelost, karakter i dušu kuvara. Priprema jednog jela čin je slobode s beskrajnim mogućnostima za izražavanje sopstvenih emocija i shvatanja. Kuhinja je mesto gde sastojci, tehnike, recepti, tehnologija, elaborati i koncpeti služe kreativnosti i otvaraju svet nepreglednih mogućnosti – objašnjava José Avillez.     


José Avillez i njegovi restorani

 

Belcanto, Lisabon 

Nova portugalska kuhinja inspirisana tradicijom. Restoran sofisticirane atmosfere koja čuva duh prošlih vremena i davnašnjeg izgleda lisabonske četvrti Čiado.

 

Cantinho do Avillez, Lisabon i Porto

Mesto za opušteno okupljanje s prijateljima uz raznovrsne specijalitete inspirisane brojnim putovanjima šefa kuhinje.

 

Pizzaria Lisboa, Lisabon

José Avillez ističe da je otvaranje ove picerije bilo ostvarenje davnašnjeg sna. Da li zbog fascinantne popularnosti pice u celom svetu, zabavne porodične atmosfere koja vlada u picerijama ili, jednostavno, zato što voli izazov, oduvek je maštao o tome da ima svoju piceriju. San mu se ostvario.   

 

Café Lisboa, Lisabon

Osmišljen tako da unese živost u skver São Carlos. Kao deo nacionalnog teatra São Carlos, ovaj kafe-restoran pravo je mesto za kafu na velelepnoj terasi ili ukusnu večeru s prijateljima.

 

Mini-bar, Lisabon

Prvi gurme-bar ovog šefa kuhinje. I ovaj bar nalazi se u sklopu jednog pozorišta, São Luiz, a svojim gostima nudi novi koncept zabave. Uz piće služe se i tapasi raznih oblika i ukusa, koji donose nesvakidašnje gastronomsko iskustvo.


 

Inspiraciju, kako voli da istakne, pronalazi u tradicionalnoj portugalskoj kuhinji, ali uživa u tome da kreira nove recepte. Kada je reč o novim specijalitetima, na prvo mesto po važnosti stavlja kvalitet namirnica i preciznu pripremu.

– Samo jedan dobar zalogaj može da nas odvede na putovanje, da nam prikaže pejzaže, da učini da letimo kroz vreme i raznovrsne priče. Može učiniti da se smejemo ili da zaplačemo. Može da nas natera da istinski osetimo pojedine sastojke, onako kako nikad nismo, da pojača ukus i teksturu hrane, može da otkrije potpuno novu dimenziju gastronomije uz različite tehnike tehnologije, neuobičajene kombinacije ukusa kojih često nismo ni svesni u prvi mah. Hrana može učiniti da vidimo dalje, da osećamo jače, da zavirimo dublje u sebe i izoštrimo pogled na svet – smatra José Avillez.

Voleo bi da krene na put oko sveta za 80 dana, a kako je naveo u pomenutom intervjuu, bio bi to svojevrstan omaž gurmanlucima širom planete, jer putovanje bi se svodilo na obilazak brojnih restorana i upoznavanje s različitim kuhinjama, uz degustaciju znanih i neznanih specijaliteta. A kada bi morao da ode na pusto ostrvo, kaže, sa sobom bi poneo nož, šibice, kvalitetno portugalsko maslinovo ulje i morsku so. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Srbin među 10 najboljih na svetu

Aleksandar Josipović,direktor marketinga White Label Grupe u Dubaiju ostvario je još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni zajedno sa Cavalli Club Restaurant & Lounge-om u Dubaiju.Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.