Home  //  Management  //  Intervju  //  Ja sam kuvar i šmeker

 

Kuvar Jovica Jovičić (44) od oca je naučio kako da bude šmeker u kuhinji. Dobitnik je Majstorskog pisma roštilja, najveći bakšiš mu je pohvala, a u svet gastronomije ušetao je sasvim slučajno.

Išao sam u trgovačku školu koja se nalazila u blizini čuvenog restorana Pod lipom, u kome je moj otac radio kao konobar. Tu sam se zaposlio preko leta kod čika Duleta, gde sam krenuo u otkrivanje tajni kulinarskog sveta, a ubrzo zatim izgubio sam se u Bermudskom trouglu kafana Pod lipom, Grmeč i Šumatovac – kaže Jovica i dodaje da je na prvom poslu naučio najvažniju lekciju iz kulinarenja.

– Danas svako ko proda dve njive može da otvori restoran i sebe nazove ugostiteljem. Međutim, ne ide to tako... Ugostitelji moraju da budu šmekeri, da znaju kako da reše čak i nemoguće situacije. U restoranu Pod lipom naučio sam da budem šmeker, a ne samo strina koja kuva. 

 

Nakon sticanja prakse u kuhinjama tri beogradske kafane i profesionalnog usavršavanja u inostranstvu Jovica počinje da radi u čuvenom restoranu Knez, a stečeno međunarodno iskustvo nesebično deli i u domaćim ugostiteljskim objektima.  

– Koristio sam svaku šansu za usavršavanje. Bio sam u Moskvi, Atini, Italiji, a 2011. godine imenovali su me za direktora restorana Public. Kuvao sam i za holivudske zvezde Denisa Kvejda, Nastasju Kinski i Žan-Marka Bara – kaže Jovica, koji se oprobao i u pravljenju specijaliteta za Vladimira Putina. 

– Imao sam priliku da kuvam u dači, vikendici Vladimira Putina. Tamo je kao u vojsci. Nema ni pauze za cigaretu bez pismene molbe. Predsednika Rusije nisam upoznao i ne znam da li je probao jela koja sam pripremio. Bez obzira na to, svako iskustvo ipak je neprocenjivo. 

 


 

Kada kuvar postavi jelovnik, vlasnici moraju da rade na njegovom održavanju, kao i na svim propratnim segmentima ugostiteljstva. Bitno je i da ugostitelji uvek budu u toku, da prate kako radi konkurencija. Zato cenim Nikolu Dimitrijevića, vlasnika Franša. On i pored svih obaveza oko restorana uvek nađe vremena da dođe u novootvoreni lokal, da proba jela, oseti atmosferu, ali i da poželi srećan rad svojim konkurentima  

 


 

U kuhinji je, kako kaže, strog i pravičan. Dobitnik je mnogobrojnih zlatnih medalja, a u disciplini Black Box osvojio je Gran pri za našu zemlju. 

– Volim da se takmičim prvenstveno da bih pokazao šta sve može jedan kuvar da uradi i koliko može da napreduje. Najvažnije od svega je dati primer mladima – kaže Jovica, šef kuhinje u restoranu Đorđe, i dodaje da šefovanje nije nimalo lak posao. 

– To je zanat koji se uči. U kuhinji mora da postoji strahopoštovanje da bi se posao obavljao kako treba. Ako zateknem da u kuhinji i najmanja kutijica sa sirom nije na svom mestu, po hitnom postupku okupim ceo tim i kažem da imamo veoma ozbiljnu situaciju. Kada sam bio mlađi, znao sam sve da ih izbacim napolje, naljutim se i kuvam sam. Inače, u kuhinji je uvek pozitivna rasprava, a ponekad i ton za oktavu viši – sa osmehom kaže Jovica. 

 

Jovica najviše voli da sprema rižoto i ribu, a samo jednom u životu zapitao se da li je posao kuvara vredan mnogobrojnih odricanja. 

– Gledajući sebe u ogledalu, svakog dana u istoj uniformi, poželeo sam da odustanem. Tada sam se zapitao i da li je sve ovo vredno. Međutim, brzo sam shvatio da jeste. Svaki posao zahteva odricanja, pa i moj – zaključuje Jovica Jovičić.  CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...



Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...



Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...



Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...



Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...