Home  //  Management  //  Intervju  //  Hrana je lek

Kuvar Toni Radić (42) školovao se u Francuskoj, a radio širom Evrope. Vodio je restorane zdrave hrane u Marselju i Pragu i spremao jela za poznate svetske državnike i slavne ličnosti. Ovaj zakleti vegetarijanac razbio je predrasude prema skupoj organskoj hrani u Srbiji, a kada bi mu naši ugostitelji dozvolili, kako sam kaže, uštedeo bi im od 20.000 do 60.000 evra godišnje. 

– Žalosno je što naši kuvari forsiraju grilovano povrće u nedostatku kreativnih ideja i uglavnom ga prave od holandskih paprika ili tikvica umesto da u zimskom periodu pripremaju zimske priloge, recimo od heljde. Od jednog kilograma heljde uz dodatak sezonskog povrća može da se napravi prilog za 40 porcija. Kilogram prosa zamenjuje dvanaest kilograma krompira, a proso ne zahteva nikakvo čišćenje – kaže Toni i dodaje da ugostitelji u Srbiji bace hiljade evra godišnje jer ne koriste sezonsko povrće.

– U jednom renomiranom beogradskom restoranu, na godišnjem nivou, baci se oko 35.000 evra jer se ne radi optimizacija zaliha. Ne koristi se sezonsko povrće već se većina namirnica uvozi. Od jednog kilograma koprive napravio sam oko 35 porcija ukusne šumadijske posne krem čorbe koju sam, pored drugih zdravih jela, prezentovao tradicionalno u restoranu Madera. Gosti su se oduševili.

Istražujući svetske vegetarijanske specijalitete, Toni Radić je u Srbiji promovisao trend ishrane bez mesa, a osim toga specijalista je za funkcionalnu hranu. Ova hrana, kako sam kaže, sadrži hranljive komponente koje povoljno deluju na funkcionisanje organizma. 

– Ona je najbolji prijatelj ljudskog organizma jer ne sadrži aditive i hemijske elemente. Osim toga, ne ostavlja toksine u organizmu, što je veoma važno. Potrebno je jesti dovoljno žitarica, mahunarki, orašastih plodova, semenki, voća i povrća jer se tako unose esencijalne amino-kiseline koje predstavljaju zamenu za proteine. To ne znači da svi treba da budemo vegetarijanci već da probamo nešto drugačije.

 

Nije skupa zdrava hrana, skupo je neznanje!

– Ne volim lepotu na tanjiru od namirnica koje nemaju hranljivu vrednost. Organska hrana je hrana iz prirode. Protivnik sam uvozne hrane. Evo i zašto – na jednoj stabljici kultivisane paprike u plasteniku visine do tri metra raste 60-70 plodova paprike. To ne može da valja. Pravim jela isključivo od široko rasprostranjenih namirnica. Ona su i hranljiva i lepo izgledaju na tanjiru, a takva su da i običan čovek može da ih pripremi.

Za pripremu zdravih, a ukusnih jela, tvrdi Toni, nije potrebno dosta vremena kao što se pretpostavlja, ali ni profesionalna kulinarska oprema. 

Za pripremu zdravih specijaliteta kod kuće potrebna su dva-tri kuhinjska aparata: mašina za mlevenje kafe, secko ili multipraktik. Dakle, investicija od 5.000 dinara. Omiljena mesna jela možete da pripremite na zdrav način, kao i sarme i leskovačku mućkalicu od žitarica i mahunarki, a da biste dobili ukus mesa, u mašini za mlevenje kafe ili secku pomešajte mleveni kim, timijan i sušeni crni luk. Naši ljudi nisu zatvoreni za zdravu hranu već je uglavnom poistovećuju sa hranom sa Istoka i makrobiotikom. Ja hranu odvajam od religije.  

Toni je zaslužan i za prvu veliku vegetarijansku svadbu u Zrenjaninu. 

– Posluženje za 170 ljudi napravio sam za 22.000 dinara i mladencima uštedeo čitavo bogatstvo. Najviše sam uštedeo kupujući na veliko i na činjenici da se biljna hrana uvećava potapanjem čak do tri puta, dok meso kalira pečenjem i do četrdeset odsto. Iako su gosti u početku bili u neverici, kada su probali moje zdrave specijalitete, oduševili su se – kaže Toni Radić, koji je kuvao i za velike državnike i mnoge poznate ličnosti.

– Od 2002. godine sam samostalni kuvar, a život na relaciji Slovenija–Hrvatska iskoristio sam da uvedem zdrave obroke u vrtiće u tim zemljama, što želim da uradim i u Srbiji.  Dok sam živeo u Sloveniji, kuvao sam za dve ključne ličnosti, Janeza Drnovšeka, tadašnjeg predsednika, i Jožu Peterlea, zastupnika Slovenije u Parlamentu Evropske unije. Zahvaljujući moći tih državnika, sve institucije su u dnevnoj ponudi svojih restorana morale da imaju i vegetarijanska jela.

 

Prve cake o zdravoj hrani naučio je u Francuskoj pre dvadeset godina, kada je i odlučio da postane vegetarijanac. 

– Sa 22 godine izgledao sam kao da imam 50. Bio sam 36 kilograma deblji nego sad. U restoranu Country Life u Francuskoj naučio sam prve cake za pripremu zdrave i ukusne hrane. Tada sam i shvatio da je budućnost upravo hrana. Tada nije bilo knjiga. Čak je i za Francuze zdrav koncept ishrane bio novitet – objašnjava Toni, koji i tvrdi da pomoću dijete koju propisuje oboleli od dijabetesa mogu da poboljšaju stanje svog organizma. 

– Moj otac je bio vrhunski kuvar. Kada se razboleo, vratio sam se u Srbiju da bih ga izbalansirao hranom i pomogao mu da ozdravi, što sam i uradio. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži