Home  //  Management  //  Intervju  //  Nije lako biti kafanac

Branko Gostović
menadžer restorana Smokvica


Šarmantni Beograđanin, pasionirani zaljubljenik u ekstremne sportove i menadžer restorana Smokvica, Branko Gostović (29), ljubav prema ugostiteljstvu pokazao je još u detinjstvu. Posle završene osnovne škole, a uporedo s prvim poslom, upisao je Ugostiteljsku školu. Do menadžerske pozicije prošao je sve faze ugostiteljstva: od perača čaša preko barmena do konobara. Radio je u hotelu Continental, restoranu Compadre, Areni i u čuvenom zemunskom Salašu.

Danas je zadužen za tri od četiri Smokvice, u Kralja Petra, Molerovoj i Savogradu

– Iskustvo sam sticao radeći na gotovo svim pozicijama, što je veoma važno, jer samo čovek koji je prošao sve faze u kafani može ravnopravno da razgovara sa zaposlenima na svim nivoima. Naravno, obrazovanje igra ključnu ulogu. Posle završene ugostiteljske škole, da bih teoretski bio potkovan na svim poljima ugostiteljstva, u Italiji sam upisao kurs za pica majstora, a zatim školovanje nastavio na Fakultetu za menadžment u Beogradu.

Danas uspešno radi na poziciji menadžera poznatog prestoničkog restorana Smokvica. Prema zaposlenima je, kako sam kaže, strog i pravičan. 

– Mislim da je znanje osnov autoriteta. Kao menadžer moram da imam odgovore na sva pitanja zaposlenih. U Smokvici rade mladi ljudi, uglavnom studenti koji posle iskustva koje ovde steknu, osim fakultetskom diplomom, mogu da se pohvale još jednom, ugostiteljskom. Najbitnije je da su dobri ljudi, sve ostalo može da se nauči. Naravno, granice moraju da postoje. Poslovno i privatno umem da odvojim, bez obzira na to što na sastancima pričamo o svemu, pa i o privatnim problemima zaposlenih. 

Branko ugostiteljstvo često povezuje s psihologijom, koja mu, kako kaže, dosta pomaže u poslu kojim se bavi. 

– Pored obrazovanja i iskustva, gotovo svaki ugostitelj je, hteo – ne hteo, i odličan psiholog. Ljudi su različiti, i veoma je važno znati prilagoditi se. Upravljati ugostiteljskim objektom nije nimalo lako. Da biste bili uspešni, neophodno je da imate viziju. Strpljenje i način razmišljanja stiču se s godinama i iskustvom. Danas svi misle da je najlakše biti ugostitelj, a kao posledica toga događa se da se novootvoreni lokali brzo zatvore. Trendovi u ugostiteljstvu se menjaju iz dana u dan, a da bi uvek bio korak ispred drugih, moraš dobro da se potrudiš – zaključuje Branko Gostović.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži