Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Tamo gde sunce sja

Iako se u Srbiji uglavnom dovodi u vezu sa smederevkom i špricerom, Tikveš je mnogo više od toga! Vinarija se nalazi u srcu Tikveškog vinogorja, najvećeg i najznačajnijeg u Makedoniji. Posebna pažnja posvećuje se celokupnom procesu proizvodnje vina, u šta smo se i uverili tokom trodnevnog putovanja Tikveškim vinogorjem...

Da Makedonija ima izuzetno povoljne uslove za uzgajanje vinove loze, još 1885. godine uočio je Pane Velkov i krenuo u svet vina. Tri decenije kasnije proizveo je prvo vino sa etiketom Tikveša. Danas je vinarija Tikveš u vlasništvu Grupacije M6. Smeštena je u središtu najznačajnijeg vinskog regiona u Makedoniji, u Kavadarcima. Kada iz Skoplja krenete ka tikveškom kraju, na desetak minuta vožnje od Kavadaraca naići ćete na lokalitet Lepovo, na kome se nalazi butik vinarija Domaine Lepovo. Iz Lepova, krivudavi put vodi do Barova, mesta na 600 metara nadmorske visine. Na tom lokalitetu nastala je i čuvena Bela voda, vino koje je Robert Parker ocenio sa 95 poena, u tri uzastopne berbe. 

Na putu od Kavadaraca do Skoplja nalazi se sedište vinarije Tikveš. Glavni enolog je Marko Stojaković, koji je učio od svetskog stručnjaka Filipa Kambija. Zajedno su stvarali vina, a u tom ritmu će, kažu, i nastaviti. Vinarija Tikveš u svom portfoliju ima 16 različitih etiketa i jedina je u Jugoistočnoj Evropi osvojila nagrade sa 93, 94 i 95 bodova za vina.

Najvažnije sorte vinskog grožđa tog vinogorja jesu kaberne sovinjon, merlo, vranec, kratošija, pino noar, šardone, sovinjon blank, rizling, tamjanika i smederevka. 

U Tikvešu se razlikuju serije: Terroir, Alexandria Cuve, Special Selection, T’ga za jug, Classic i standardna vina. 

Seriju Terroir čine Barovo i Bela voda, vina nazvana po lokalitetima s kojih dolazi grožđe za njihovu proizvodnju. Svako vino proizvedeno je od strogo kontrolisanih zasada vinove loze sa zaštićenim geografskim poreklom, što je i karakteristika teroar vina. Lokalitet Barovo nalazi se u blizini Vardara, koji doprinosi da tlo bogato mineralima bude pogodno za uzgajanje vinove loze. Barovo i Bela voda su najbolja vina vinarije Tikveš. Njihov kreator je Filip Kambi, jedan od najboljih svetskih enologa. 

Vina iz serije Alexandria Cuvee dobijena su kupažom različitih sorti grožđa i namenjena su za konzumaciju u društvu, s hranom ili bez nje. To su nežna, pitka i zaokružena vina. 

Vina iz serije Special Selection oslikavaju posvećenost vinarije proizvodnji kvalitetnih, sortnih vina. Sva vina iz te serije su suva, voćnog karaktera i izražavaju sortne karakteristike podneblja s kog potiču. 

Priča o T’gi za jug počinje 1973. godine kada su pesnici okupljeni na Struškim večerima poezije, inspirisani ukusom Tikvešovih vina, dali predlog da vinarija proizvede vino T’ga za jug. To je kvalitetno polusuvo crveno vino s kontrolisanim geografskim poreklom iz Tikveškog vinogorja, proizvedeno od sorte grožđa vranac. 


Makedonska kompanija M6 Eden nedavno je započela partnerstvo s Beogradskom industrijom piva. Tako je u pivnici kod Mostarske petlje u Beogradu i obnovljena proizvodnja BIP piva, nekada najprodavanijeg u Srbiji. 

Pivo čuva vrednu tradiciju. Zadržalo je prepoznatljivu etiketu i karakter, ima lep izgled, dobar ukus i miris po sladu i hmelju, a proizvodi se po najsavremenijoj tehnologiji. Posebnu pažnju posvetili smo kontroli kvaliteta svih delova proizvodnje, kažu u BIP-u i dodaju da će pivo biti ponovo dostupno na većem delu našeg tržišta, a do kraja 2017. i u regionu, gde se i prodavalo pre više od četvrt veka.

Share

Najnovije vesti


Good Food & Wine Festival, 5. septembra na Sava Promenadi

Na samom zalasku leta, od petka, 28. avgusta do nedelje, 6. septembra, biće održan drugi po redu Good Food & Wine Festival. Manifestacija koja se ove godine održava pod sloganom „Okusi ljubav na reci“, tokom festivalske nedelje okupiće više...Otvoren konkurs za nagrade KAKTUS 2020!

UNIQUE IN BEING DIFFERENT

Marketing mreža raspisala je konkurs za 6. nacionalnu dodelu godišnjih nagrada – KAKTUS 2020. Nagrade se dodeljuju u 24 kategorije, a dobijaju ih organizacije, kompanije, institucije i agencije za najkvalitetnije i...Drive Café na Adi – novi koncept za nova letnja uživanja

Beograđani i gosti prestonice koji će ovoga leta uživati u čarima Ade Ciganlije, imaće priliku da kvalitetan predah naprave u novootvorenim Drive Café objektima na beogradskom «moru». Otvaranjem ovih objekata, dodatno je obogaćena mreža Drive...U nizu partnera sa kojima sarađuje, Glovo ostvario partnerstvo i sa lancem trgovina dm za komforniju, lakšu i bržu dostavu najtraženijih proizvoda

Kompanija za brzu dostavu “Glovo” od jula dostavlja na bilo koju adresu u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Nišu na kojoj se nalazite proizvode dm drogerija.Vina „Tikveš“ i „ Tikveš Châteaux & Domaines” osvojila četiri zlata i specijalnu nagradu na „Citadelles Du Vin 2020“ u Francuskoj

Na ovogodišnjem vinskom takmičenju„Citadelles Du Vin 2020“ održanom u Francuskoj vina Tikveši Tikveš Châteaux & Domaines“ osvojila su četiri zlatne i jednu specijalnu nagradu.