Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Vreme je za berbu

Ekipa CaféBar networka zajedno s vinarima slavila je početak berbe vinskog grožđa, uz čašu-dve vina, podrazumeva se...

Za svakog vinara berba grožđa je najlepše doba u godini, ali ujedno i najteže. U poređenju s prethodnim sezonama berba 2017. po klimatskim uslovima bila je jedinstvena zbog ekstremno visokih temperatura i izražene suše. Bez obzira na to, domaći vinari su ove godine na razne načine ozvaničili početak berbe. Neki su organizovali ture i s vinoljupcima brali grožđe, neki su se takmičili u pripremi paprikaša, a neki sa visokim zvaničnicima radili u vinogradima. 

Tokom berbe vinskih sorti, kompanija Plantaže – 13. jul angažovala je 650 radnika. 

Vremenski uslovi na Ćemovskom polju bili su otežani jer je početkom avgusta, deset dana zaredom, temperatura vazduha prelazila 40 stepeni. Tokom ovog leta je, više nego ranije, bila izražena i suša. Padavina je u julu bilo 20 odsto manje od prosečnih vrednosti, dok ih tokom avgusta uopšte nije bilo. Sve vreme berbe bio je pojačan i severni vetar. 

U vinariji Čoka, u istoimenom vojvođanskom selu, početak berbe ozvaničen je u društvu glumaca Dragane Mićalović, Tihomira Stanića i Tihomira Arsića. Uz šetnju kroz vinograde i obilazak podruma starog preko 100 godina, berba slatkog grožđa je počela. 

Na obroncima Fruške gore, u Novom Slankamenu, uz DJ-a i zvuke trube, vinarija Šapat ozvaničila je početak berbe vinskog grožđa. Bralo se grožđe sa zasada vinarije, dok se u ateljeu vina Šapat to piće uparivalo s hranom. 

Vožnjom traktorskim prikolicama atarskim putem do vinograda, vinarija Mačkov podrum ozvaničila je početak berbe portugizera, svog zaštitnog znaka. Vinogradarski doručak i domaćinska sremačka gozba, uz zvuke tamburice, pratili su početak berbe u podrumu kod Mačka. 

I u vinariji Matalj, u Mihajlovačkom vinogorju, bralo se vinsko grožđe. U vinogradima Dunavska terasa radnici su brali sorte šardone, sovinjon blank i merlo, dok se u vinogradu Kremenjača obrao merlo i kaberne sovinjon. Posle berbe, kako i dolikuje, usledila je degustacija vina i uživanje u miročkom siru i ostalim ukusima Negotinske krajine. 

U vinariji Deurić početak berbe ozvaničen je takmičenjem prijatelja kuće i ljubitelja vina u pripremanju paprikaša. Nadmetanje se završilo bez pobednika, a ostatak dana protekao je u veseloj atmosferi uz muziku i, naravno, vino. CBN

Share

Najnovije vesti


Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se...



Caffe Caffe &Fish

Senjački restoran CaffeCaffe&Fish ove godine prvi put se našao na listi CaféBar network recommends Top 12 beogradskih restorana. Konstantan standard u poslovanju, kvalitetna usluga i odlična ponuda, uz posvećene vlasnike Srbislava Veljića i...



Ugostiteljstvo i besparica

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem...



Luksuz u najavi

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu...



Vizionar koji krši pravila

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran...