Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Svetsko prvenstvo barmena u Pekingu

Sweet dream za 2012.


Završeno je 61. Svetsko prvenstvo u spravljanju koktela, koje je Međunarodno udruženje barmena (IBA) ove godine organizovalo od 5. do 10. oktobra u hotelu Grand Plaza u Pekingu. S obzirom na to da su prošle godine promenjena pravila, umesto u dve kategorije, klasicima i fleru, barmeni se sada takmiče u ukupno šest kategorija. Ove godine nadmetalo se 99 takmičara i to u kategorijama klasika Before Dinner Cocktail, After Dinner Cocktail, Sparkling Cocktail, Fancy Cocktail i Longdrink, kao i u kategoriji Flairtendinga.
Pobednici iz svake od šest grupa, sastali su se u Super finalu, u borbi za titulu šampiona godine i svetski koktel za 2012. Prvo mesto u Super finalu zauzeo je Valter Ronaldo Davalos Kardenas, barmen iz Perua, sa koktelom Sweet dream iz kategorije Before dinner cocktail. Ta kategorija je najteža za pripremu, jer kokteli moraju biti aperitivnog karaktera, sa malom količinom slatkih pića i veoma je teško napraviti dobar balans sastojaka.
Naši takmičari Goran Rajović i Ljubomir Popov, koji su se takmičili u kategorijama Flairetending i Fancy coctail, nažalost, nisu uspeli da se plasiraju u finale, ali ipak su ostvarili zapažen uspeh, s obzirom na to da je Rajović takmičenje završio na 12. mestu.
– Dao sam sve od sebe da ponovim prošlogodišnji uspeh kada sam ušao u finale, ali ove godine konkurencija je bila mnogo jača, barem u kategoriji flera. Mada, ovaj put je moj koktel dobio ubedljivo najbolju ocenu u odnosu na druge, ali samo 30 odsto celokupnog broja bodova odlazi na ukus koktela, dok se 70 odsto odnosi na vrednovanje tehnike flera. Žao mi je što ovog puta nisam pokazao malo više veštine u tome, ali zadovoljan sam uspehom. I uopšte, utisci sa celokupnog takmičenja su odlični. Posebno zbog toga što se odigralo u Pekingu, koji je zaista fascinantan grad – kaže za CafeBar network Goran Rajović, koji je na ovogodišnjem svetskom takmičenju nastupio sa svojim koktelom Dragon’s Nest.
Za našeg drugog takmičara, Ljubomira Popova koji se takmičio sa koktelom Red Drop, ovo je bilo prvo veliko takmičenje na kojem je nastupio.
– I dalje sabiram utiske iz Pekinga. Za mene je ovo bilo odlično iskustvo, sklopio sam brojna nova poznanstva, video različite tehnike pripreme, različite stilove i biće to odlična osnova za unapređenje mog rada. Što se tiče samog takmičenja, mislim da je trema učinila svoje i da se zbog toga nisam pokazao u pravom svetlu, ali biće drugih prilika – kaže za CafeBar network Ljubomir Popov. 
Svake godine se na Svetskom prvenstvu u pripremanju koktela mogu videti razne inovacije iz ove oblasti, a posebnu pažnju takmičari posvećuju dekoraciji koktela. Često su garniši veoma složeni i više nego kreativni, a takmičari za to koriste razne šablone, modle, alat za duborez, specijalne noževe, pa čak i električne rešoe.
Planovi za budućnost
Istovremeno sa održavanjem takmičenja, u Pekingu je održan i 61. IBA kongres, stručni sastanak predstavnika članica udruženja. Našu zemlju na ovom kongresu predstavljali su Damir Miladin i Aleksandar Dakić, potpredsednici Udruženja barmena Srbije, jedinog domaćeg udruženja koje je član IBA.
– Na sastanku je glasanjem utvrđeno da će se Svetsko prvenstvo barmena 2014. godine održati u Kejptaunu, u Južnoafričkoj republici. Novost je i to da su na ovogodišnjem kongresu Meksiko i Južna Koreja, odnosno udruženja barmena iz tih zemalja, postala punopravne članice IBA – ističe za CafeBar network Damir Miladin.
S obzirom na to da je kinesko udruženje barmena, koje je organizovalo ovogodišnje svetsko prvenstvo, relativno mlada organizacija, Damir Miladin smatra da se nedostatak iskustva donekle ogledao i u organizaciji takmičenja. Očekivanja su bila veća, ali , kako kaže, prethodna takmičenja, posebno prošlogodišnje u Poljskoj, bila su mnogo bolje organizovana. Bez obzira na sve, Damir istče da je zadovoljan uspehom naših takmičara.
– Iz opravdanih razloga, Rajović je imao manje mogućnosti za vežbu ovaj put, ali ipak je zauzeo veoma dobro 12. mesto, dok Ljubomir čini mi se zbog velike treme nije pokazao svoje prave mogućnosti. Ipak, naši barmeni stali su rame uz rame sa svetskim šampionima, koji mnogo više vežbaju, mnogo više novca ulažu i mnogo češće idu na takmičenja, što je nešto što našim takmičarima nedostaje, jer nemamo uvek sredstava da ih šaljemo na sve turnire – kaže Miladin.
Ni odlazak na svetsko prvenstvo, prema njegovim rečima, ne bi bio moguć da nije bilo kompanije Diageo i njihovog ekskluzivnog uvoznika i distributera Delta DMD sa brendovima Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys i Captain Morgan, kao i kompanije Todi, uvoznika i distributera poznatih brendova Marie Brizard i Jim Beam, koje su podržale Udruženje barmena i učestvovanje naših nacionalnih pobednika na svetskom takmičenju.
Udruženje barmena trudiće se, prema rečima Damira Miladina, da naši barmeni ubuduće barem u regionu učestvuju na što više takmičenja. Prošle godine bili su u Crnoj Gori, a planira se takmičenje u Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj.
– Sa predsednicima udrženja barmena iz Hrvatske i Slovenije, Franom Stjepovićem i Alešom Ogrinom, koji su svojevremeno bili svetski šampioni u spravljanju koktela, dogovorili smo se da organizujemo radionice za mlade barmene u našoj zemlji, da im pružimo priliku da nauče nešto novo, da čuju iskustva iz okruženja i da ih na taj način pripremamo za buduća takmičenja i, naravno, podignemo uslugu barmena na viši nivo – ističe Damir Miladin.
Obuke za barmene će se ubuduće, prema njegovim rečima, obavljati i u saradnji sa udruženjem barmena iz Novog Sada BarmeNS, koje će biti centar obuka za Vojvodinu, a u planu su i obuke u saradnji sa barmenima iz Niša.Pobednici po kategorijama


Valter Ronaldo Davalos Kardenas (Peru) –
Before dinner coctail
Danijel Furčić (Hrvatska) – Sparkling drink
Etore Diana (Italija) – Fancy drink
Vasil Gančev Kolev (Bugarska) – Longdrink
Fumijasu Mimicuka (Japan) – After dinner coctatil
Huan Pablo Santjago (Urugvaj) – Flairtending

Share