Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Osam medalja za Srbiju na ocenjivanju vina

Vina iz Srbije osvojila su osam medalja na ovogodišnjem, desetom po redu, takmičenju Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme, održanom od 16. do 18. oktobra u Bergamu, u Italiji. Među nagrađenim etiketama našla su se vina iz vinarija Aleksić, Temet, Aleksandrović i Radovanović, dok su među ocenjivačima na ovom stručnom skupu iz Srbije bili dr Marina Bogićević, Nikola Biorčević i Mirko Rnjak.

- Takmičenje u Bergamu preraslo je u jedno od najozbiljnijih ocenjivanja merloa i kabernea. Kada smo počinjali, 2005. godine imali smo oko 100 prijavljenih uzoraka iz sedam zemalja, koje je ocenjivalo 68 sudija iz 13 država, podeljenih u četiri grupe. Ove godine, prijavljeno je više od 200 uzoraka iz 20 evropskih zemalja, a kvalitet vina ocenjivale su 93 sudije iz 23 zemlje sveta. Po prvi put, većina vina proizvedena je van Italije – istakao je Serđo Kantoni, direktor takmičenja. 

Krajnji bilans ovogodišnjeg ocenjivanja vina u Bergamu broji 63 dodeljene zlatne medalje, od čega su 32 za vina iz Italije. Sa druge strane, 31 medalja otišla je u ruke proizvođača van Italije, i to osam medalja za Srbiju, osam za Hrvatsku, četiri za Izrael i po dve za Rumuniju, Tursku, Francusku i Maltu. Pored toga, žiri sastavljen od međunarodnih specijalizovanih novinara, dodelio je još 15 medalja vinima koja su ocenili kao najkvalitetnija, a Nagradu publike dobila su četiri vina, među kojima je i Regent Reserve iz vinarije Aleksandrović iz Srbije. 

Organizator ovog takmičenja je italijaski konzorcijum Tutela Valcalepio, a organizacija je prvobitno započeta sa ciljem da se promovišu vina iz Bergama i okoline, ali je u međuvremenu manifestacija prerasla u međunarodni događaj i jedno od najznačajnijih ocenjivanja vina u Italiji.

 

 

 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...