Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Osam medalja za Srbiju na ocenjivanju vina

Vina iz Srbije osvojila su osam medalja na ovogodišnjem, desetom po redu, takmičenju Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme, održanom od 16. do 18. oktobra u Bergamu, u Italiji. Među nagrađenim etiketama našla su se vina iz vinarija Aleksić, Temet, Aleksandrović i Radovanović, dok su među ocenjivačima na ovom stručnom skupu iz Srbije bili dr Marina Bogićević, Nikola Biorčević i Mirko Rnjak.

- Takmičenje u Bergamu preraslo je u jedno od najozbiljnijih ocenjivanja merloa i kabernea. Kada smo počinjali, 2005. godine imali smo oko 100 prijavljenih uzoraka iz sedam zemalja, koje je ocenjivalo 68 sudija iz 13 država, podeljenih u četiri grupe. Ove godine, prijavljeno je više od 200 uzoraka iz 20 evropskih zemalja, a kvalitet vina ocenjivale su 93 sudije iz 23 zemlje sveta. Po prvi put, većina vina proizvedena je van Italije – istakao je Serđo Kantoni, direktor takmičenja. 

Krajnji bilans ovogodišnjeg ocenjivanja vina u Bergamu broji 63 dodeljene zlatne medalje, od čega su 32 za vina iz Italije. Sa druge strane, 31 medalja otišla je u ruke proizvođača van Italije, i to osam medalja za Srbiju, osam za Hrvatsku, četiri za Izrael i po dve za Rumuniju, Tursku, Francusku i Maltu. Pored toga, žiri sastavljen od međunarodnih specijalizovanih novinara, dodelio je još 15 medalja vinima koja su ocenili kao najkvalitetnija, a Nagradu publike dobila su četiri vina, među kojima je i Regent Reserve iz vinarije Aleksandrović iz Srbije. 

Organizator ovog takmičenja je italijaski konzorcijum Tutela Valcalepio, a organizacija je prvobitno započeta sa ciljem da se promovišu vina iz Bergama i okoline, ali je u međuvremenu manifestacija prerasla u međunarodni događaj i jedno od najznačajnijih ocenjivanja vina u Italiji.

 

 

 

Share

Najnovije vesti


Vodite li vinski dnevnik?

Udruženje Žene i vino izdalo je ovaj dnevnik kako bi olakšali vinarima i amaterima da svoje beleške o vinu “drže pod kontrolom”, na jednom mestu.Heineken Lovefest Fire rasprodat!

Do dolaska Green Velvet-a, legende svetske elektro scene ostalo je još tri dana, a ulaznice za Heineken Lovefest Fire su gotovo rasprodate! Prvi ovogodišnji SAM Wine Club

U dobroj atmosferi, nazdravilo se poslovnim uspesima i rezultatima GI Group-e.Jump INN slavi 4. rođendan!

Od otvaranja do danas ugostio je više od 65 hiljada gostiju iz svih delova sveta. Delta DMD produžila višegodišnje saradnje

Diageo i Delta DMD sarađuju još od 2006. godine.