Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Osam medalja za Srbiju na ocenjivanju vina

Vina iz Srbije osvojila su osam medalja na ovogodišnjem, desetom po redu, takmičenju Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme, održanom od 16. do 18. oktobra u Bergamu, u Italiji. Među nagrađenim etiketama našla su se vina iz vinarija Aleksić, Temet, Aleksandrović i Radovanović, dok su među ocenjivačima na ovom stručnom skupu iz Srbije bili dr Marina Bogićević, Nikola Biorčević i Mirko Rnjak.

- Takmičenje u Bergamu preraslo je u jedno od najozbiljnijih ocenjivanja merloa i kabernea. Kada smo počinjali, 2005. godine imali smo oko 100 prijavljenih uzoraka iz sedam zemalja, koje je ocenjivalo 68 sudija iz 13 država, podeljenih u četiri grupe. Ove godine, prijavljeno je više od 200 uzoraka iz 20 evropskih zemalja, a kvalitet vina ocenjivale su 93 sudije iz 23 zemlje sveta. Po prvi put, većina vina proizvedena je van Italije – istakao je Serđo Kantoni, direktor takmičenja. 

Krajnji bilans ovogodišnjeg ocenjivanja vina u Bergamu broji 63 dodeljene zlatne medalje, od čega su 32 za vina iz Italije. Sa druge strane, 31 medalja otišla je u ruke proizvođača van Italije, i to osam medalja za Srbiju, osam za Hrvatsku, četiri za Izrael i po dve za Rumuniju, Tursku, Francusku i Maltu. Pored toga, žiri sastavljen od međunarodnih specijalizovanih novinara, dodelio je još 15 medalja vinima koja su ocenili kao najkvalitetnija, a Nagradu publike dobila su četiri vina, među kojima je i Regent Reserve iz vinarije Aleksandrović iz Srbije. 

Organizator ovog takmičenja je italijaski konzorcijum Tutela Valcalepio, a organizacija je prvobitno započeta sa ciljem da se promovišu vina iz Bergama i okoline, ali je u međuvremenu manifestacija prerasla u međunarodni događaj i jedno od najznačajnijih ocenjivanja vina u Italiji.

 

 

 

Share

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...