Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Održan Vinofest u Vršcu

Deveti međunarodni festival vina Vinofest održan je u Vršcu 28. i 29. marta u hotelu Srbija. Pored vinarija iz Srbije, svoja vina predstavile su i vinarije iz Češke, Mađarske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Rumunije. 

U Turističkoj organizaciji Vršca, koja je organizator festivala, istakli su da je upravo internacionalni karakter, kao i mogućnost da se na ovom sajmu degustiraju, ocene i kupe vina koja se u Srbiji inače ne mogu naći, ono po čemu se Vinofest izdvaja od sličnih sajmova u zemlji.

Na ocenjivanje su ove godine stručnoj komisiji predata 202 uzorka, od čega 85 u kategoriji belih vina, 78 u kategoriji crvenih vina, 21 u kategoriji roze i 18 u kategoriji specijalnih vina. U kategoriji belih vina velika zlatna medalja pripala je Zoltanu Bohockom za šardone iz temerinskog podruma Bohocki, dok su zlatne medalje osvojili Društvo prijatelja bašte iz Temerina za italijanski rizling, Podrum Bogunović za kupažu šardone i rajnski rizling, vinarija Galot iz Banatskog Karlovca za šardone, vinarija Konte Valone za muskat otonel i kuve muskat iz Češke. Zlatne medalje za roze vina dobili su Mataroš Igor za Frankovku, Podrum Bohocki za kuve i vinarija Adžić za kuve Frankovka. Stevo Popovac iz Trebinja dobitnik je velike zlatne medalje za vino Vranac, koje je istovremeno i sveukupni pobednik sajma, dok je podrum Garaž vinarije u kategoriji crvenih vina dobio istu nagradu za vino kaberne sovinjon. Zlatne medalje dobili su merlo vinarije Nedin iz Gudurice, vranac barik i kaberne barik vinarije Milojević iz Zeoka i kaberne sovinjon PG Kovačević iz Novog Sada.

U kategoriji specijalnih vina velikim zlatnim medaljama nagrađeni su podrum Radgonske gorice iz Slovenije za vino Zlata radgonska penina i podrum Dragan iz Pančeva za vino Bermet. 

Ovogodišnji Vinofest ostaće upamćen i po tome što je u čast njegovog otvaranja u centru Vršca otkrivena statua Vinka Lozića, lika iz dela Jovana Sterije Popovića, čuvenog vršačkog boema. Statua je delo vršačkog umetnika Živka Groždnića.

Turistička organizacija Vršca, kao organizator festivala, i opština Vršac, kao pokrovitelj, najavili su da će jubilarni 10. Vinofest biti osdržan od 19. do 21. marta 2015. godine. 

 

Share