Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Srpski kuvari ostvarili nezapamćen uspeh

Tim Asocijacije šefova kuvara Srbije zabeležio je veliki uspeh na 11. internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu, održanom od 5. do 10. februara, osvojivši 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja. Konkurenciju su činili timovi iz 29 zemalja sveta, a ukupnom rezultatu dodaje se i uspeh jednog našeg člana koji je s ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju

– Naš tim imao je 25 članova i to je prvi put da smo u tako brojnoj ekipi nastupili na tom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kuvari iz svih regiona Srbije i ljudi iz dijaspore koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Ekipu juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije jeste da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli – navodi za CaféBar network Vladislav Marković, kapiten našeg tima i jedan od sudija na gastronomskom festivalu.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Taj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znajući šta je u njoj, a u obavezi su da od dostupnih namirnica za 90 minuta naprave glavno jelo i desert.

– Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da osmisle recept, a zatim se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i desert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje te nagrade jesu tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, a cilj je da se što manje namirnica baci – objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Jovan Vukelić istakao je važnost takvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

– Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostiteljskih škola koji su osvajali medalje za naš tim, što govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna – kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije, kako ističe Vladislav Marković, zahvaljuju svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebno mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku Upravnog odbora Đorđu Kostiću.

Share