Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Srpski kuvari ostvarili nezapamćen uspeh

Tim Asocijacije šefova kuvara Srbije zabeležio je veliki uspeh na 11. internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu, održanom od 5. do 10. februara, osvojivši 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja. Konkurenciju su činili timovi iz 29 zemalja sveta, a ukupnom rezultatu dodaje se i uspeh jednog našeg člana koji je s ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju

– Naš tim imao je 25 članova i to je prvi put da smo u tako brojnoj ekipi nastupili na tom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kuvari iz svih regiona Srbije i ljudi iz dijaspore koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Ekipu juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije jeste da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli – navodi za CaféBar network Vladislav Marković, kapiten našeg tima i jedan od sudija na gastronomskom festivalu.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Taj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znajući šta je u njoj, a u obavezi su da od dostupnih namirnica za 90 minuta naprave glavno jelo i desert.

– Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da osmisle recept, a zatim se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i desert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje te nagrade jesu tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, a cilj je da se što manje namirnica baci – objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Jovan Vukelić istakao je važnost takvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

– Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostiteljskih škola koji su osvajali medalje za naš tim, što govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna – kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije, kako ističe Vladislav Marković, zahvaljuju svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebno mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku Upravnog odbora Đorđu Kostiću.

Share

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nema



Dobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....



Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...



Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...



Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...