Home  //  Management  //  Manifestacije  //  Srpski kuvari ostvarili nezapamćen uspeh

Tim Asocijacije šefova kuvara Srbije zabeležio je veliki uspeh na 11. internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu, održanom od 5. do 10. februara, osvojivši 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja. Konkurenciju su činili timovi iz 29 zemalja sveta, a ukupnom rezultatu dodaje se i uspeh jednog našeg člana koji je s ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju

– Naš tim imao je 25 članova i to je prvi put da smo u tako brojnoj ekipi nastupili na tom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kuvari iz svih regiona Srbije i ljudi iz dijaspore koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Ekipu juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije jeste da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli – navodi za CaféBar network Vladislav Marković, kapiten našeg tima i jedan od sudija na gastronomskom festivalu.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Taj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znajući šta je u njoj, a u obavezi su da od dostupnih namirnica za 90 minuta naprave glavno jelo i desert.

– Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da osmisle recept, a zatim se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i desert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje te nagrade jesu tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, a cilj je da se što manje namirnica baci – objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Jovan Vukelić istakao je važnost takvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

– Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostiteljskih škola koji su osvajali medalje za naš tim, što govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna – kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije, kako ističe Vladislav Marković, zahvaljuju svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebno mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku Upravnog odbora Đorđu Kostiću.

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...