Home  //  Management  //  Istražujemo

Zašto ne postoje krediti za ugostitelje

Iako banke koje posluju u Srbiji nude različite kredite, ne postoji onaj koji je namenjen samo ugostiteljima

 

Kreolska kuhinja

Kreolska kuhinja karakteristična je za bivše evropske kolonije i predstavlja mešavinu evropske, afričke, američke, indijske i karipske kuhinje. Danas je najzastupljenija u Luizijani, na Karibima (Portoriko, Kuba, Dominikanska Republika, Martinik, Gvadalupe, Haiti) i u Južnoj Americi

 

Ove godine obeležava se 170 godina od otvaranja prvog hotela u Beogradu. Tim povodom, Udruženje istoričara arhitekture i arhitekata Distrikt 6, u saradnji s Kućom legata, organizovalo je izložbu. Uvid u 170 godina dugu tradiciju hotelijerstva u Beogradu mogli su da steknu svi građani koji su obišli izložbu Hoteli u Beogradu (1843–2013). Od 13. septembra do 10. oktobra u Galeriji Kuće legata u Knez Mihailovoj bilo je predstavljeno šezdesetak bivših i sadašnjih objekata, na fotografijama, razglednicama i arhitektonskim planovima iz fonda Muzeja grada Beograda.

 

Želite da budete ugostitelj?

Pokretanje poslovanja nije nimalo jednostavan zadatak. Iako je temelj svakog uspešnog poslovanja dobra ideja, pre ulaska u poslovne vode potrebno je napraviti poslovni plan i analizu tržišta. Treba se, takođe, upoznati i sa zakonskim regulativama i osigurati početni kapital koji će omogućiti uredno poslovanje dok se ne ostvari profit

 

Igraonice

Posao s igraonicama danas ne donosi posebno veliku zaradu, ali oni koji ozbiljno rade i ulažu u opremu prostora i marketing opstaće na ugostiteljskom tržištu. Raznovrsna ponuda pića, cene niže od prosečnih gradskih, obezbeđivanje hrane i rođendanskih torti, samo su neki od razloga zbog kojih je poslednjih godina postalo popularno da se dečja slavlja i slavlja za odrasle organizuju u igraonicama. 

 

Pet friendly

Sve je više kafića i restorana u Srbiji na čijim se vratima mogu videti oznake dog friendly ili pet friendly u koje gosti mogu da dođu sa svojim kućnim ljubimcima

 

Jedna od najpoznatijih banja u Srbiji Sokobanja spada u red vazdušnih banja, okružena je sa četiri planine, kroz nju protiče reka, u neposrednoj blizini nalazi se jezero. Priroda je zaista predivna, idilu jedino može da naruši put do Sokobanje koji je prepun rupa. Ali situacija je ista u celoj Srbiji, pa se to Sokobanji ne može zameriti. Sokobanja se bavi turizmom već 180 godina, a u poslednjih nekoliko godina počela je znatnije da se razvija. 

 

Wine bar u Srbiji može da opstane samo uz puno ljubavi prema tom poslu. Naravno, vlasnik mora da bude spreman da obavlja i sve ostale poslove u svom objektu da bi izveo neku računicu na kraju

 

Kako do zimske bašte

Maštarije Beograđana o ispijanju kafe ili čaja na snegu obistiniće se i ove sezone jer će pojedini kafići dobiti zimske bašte. Osnovni kriterijumi nalažu da takvi montažni objekti ne narušavaju istorijsko-ambijentalnu celinu i da budu postavljeni samo na trotoarima širim od sedam metara

 

Imate li problema sa nabavkom namirnica? 

Dobro poznavanje domaćeg tržišta, saradnja i s malim i s velikim dobavljačima, što više poznanstava i nabavke u inostranstvu, presudni su za svakodnevno snabdevanje namirnicama u ugostiteljskim objektima

 

Koje rakije pijemo u lokalima

Rakija se u Srbiji najviše proizvodi od šljiva jer godišnji prinosi i kvalitet domaćih šljiva to omogućavaju. Osim šljivovice, u Srbiji se proizvode i rakija od kajsije, dunje, kruške, jabuke, maline, ali i meda, oraha i mnoge druge.

 

Vrsta kafe koju pijete odražava vašu ličnost, pokazalo je novo istraživanje. Studija je pronašla vezu između određenih tipova ličnosti i vrsta kafe koje se mogu pronaći na tržištu. 

 

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...



Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...



Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...



Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...



U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...