Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Miris hrane Ili miris dima

Iskoristite letnji period da svoj lokal preuredite tako da kada dođe loše vreme u njemu svoje bezbedno mesto i prostor za uživanje pronađu i  gosti koji ne žele da borave u duvanskom dimu...

Zima je iza nas, ali problemi koje ona donosi ostaju isti. O njima se samo manje priča tokom leta, ali do sledeće jeseni ništa se neće promeniti. Pušenje i duvanski dim u ugostiteljskim objektima tokom zime predstavljaju veliki problem za sve goste nepušače. Leti je on manje izražen jer se sedi u baštama lokala, ali kraj sezone lepog vremena vratiće nas u istu situaciju.

Cigarete i duvanski proizvodi spadaju u najveće pretnje po javno zdravlje. Godišnje u svetu od posledica pušenja umre sedam miliona ljudi, a u Srbiji, prema statistici, oko 16.000.

Zanimljivo je da poslednje statistike kažu da u Srbiji trećina odraslog stanovništva puši i da se svake godine broj pušača smanjuje. Međutim, kada se pogleda situacija u ugostiteljskim objektima, stiče se utisak da su pušači apsolutna većina. Ankete koje su sprovedene pre nekoliko godina kažu da više od 40% ispitanika smatra da pušenje treba potpuno zabraniti u ugostiteljskim objektima. Dodatna motivacija za sve ugostitelje trebalo bi da budu i turisti. Nije tačno da svi oni dolaze u Srbiju zato što je u ovdašnjim lokalima dozvoljeno pušenje kao što se može čuti od ugostitelja. Ima mnogo turista koji se čude takvim našim običajima, a među njima i onih koji u svojim zemljama nikada nisu videli da se u zatvorenom prostoru puši. A opet, najčešće se dešava da nepušači, kada izlaze s pušačima, uvek sede u zadimljenim lokalima. Teško da ćemo čuti da je pušač koji je u društvu s nekim ko ne puši sedeo u jednom od malobrojnih nepušačkih lokala ili u delu za nepušače. Još je veći apsurd to što se u restoranima često, posebno vikendom, mogu videti porodice s malom decom na ručku u oblaku dima.

Evo još jednog primera koji pokazuje da je Srbija zemlja apsurda: ministar zdravlja otvara pušačku zonu na aerodromu. Istina, ministar tom prilikom daje i izjavu u kojoj kaže da pušenje nije zdravo, ali i da je svako kovač svoje sreće, te da se ne može lako uticati na pušače

Inače, sve su češće pritužbe nepušača, pa čak i pušača, na nehumani boravak u zadimljenim prostorijama. I na našim društvenim mrežama zabeleženo je da se mnogi ljudi, i pušači i nepušači, žale da posle kafe ili ručka u zadimljenom lokalu jednostavno ne mogu da nastave svoj dan jer potpuno zaudaraju na dim. Da ne naglašavamo koliko se tek loše osećaju posle sat ili dva udisanja dima.

CaféBar network pokrenuo je pre nekoliko godina inicijativu da se nepušačima i pušačima omoguće ista prava. Šta to znači? Za početak da ugostiteljski objekti podjednako uvažavaju goste koji su i pušači i nepušači. A to je moguće postići tako što će se deo za nepušače odvojiti od pušačkog dela i ugraditi kvalitetna ventilacija. Uveli smo i stav da nijedan restoran koji ne ispunjava taj uslov ne može da se nađe na našoj listi preporučenih restorana. Bili smo vrlo ponosni kada su neki poznati beogradski restorani rešili da i zbog svojih gostiju i zbog naše inicijative odvoje nepušačke stolove od pušačkih. Pokazalo se da im ti stolovi nikada nisu prazni. Inače, jedan od komentara koje ugostitelji najčešće daju kada ih pitate zašto to ne urade jeste – strah od gubitka u poslovanju.

Poslednji dan januara je Nacionalni dan bez duvanskog dima. U Srbiji ga je vrlo teško obeležiti jer je skoro nemoguće pronaći objekat bez duvanskog dima. Direktorka Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju na taj dan istakla je da je vreme da se konačno uvede potpuna zabrana pušenja, veće akcize i slikovne poruke upozorenja koje odavno imaju mnoge evropske zemlje.

– Konvencija o kontroli duvana predviđa korake koje bi trebalo preduzeti, na primer da javna mesta poput barova i restorana budu bez duvanskog dima. 

U Srbiji puši nešto više od trećine odrasle populacije i naš zadatak je da zaštitimo ostale ljude, jer ne postoji bezbedna izloženost duvanskom dimu. Hemikalije u cigaretama vrlo su štetne, a bolesti koje one izazivaju brojne – istakla je dr Žofija Pustai.

Zašto sve ovo pišemo? Želimo vama ugostiteljima da skrenemo pažnju da ste u mogućnosti da doprinesete zdravlju ljudi. Da iskoristite letnji period da svoj lokal preuredite tako da kada dođe loše vreme u njemu svoje bezbedno mesto i prostor za uživanje pronađu i gosti koji ne žele da borave u duvanskom dimu 

Da vaš lokal bude prijatno i kulturno mesto za porodice s decom; da budete ponosni što ste dali svoj doprinos očuvanju zdravlja svojih gostiju. A iz svega što možete pročitati i saznati o trendovima i statistici biće vam jasno da će upravo nepušački prostor uvek biti zauzet i da sigurno nećete biti na gubitku. I da budete sigurni da sav trud koji ste uložili u kvalitetnu ponudu, u enterijer i obuku osoblja, neće pasti u vodu jer se ništa od svega toga i ne nazire od dima.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...