Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Luksuz u najavi

Pitanje je da li naša zemlja ima dovoljno turista da popuni sve hotelske kapacitete. Ako gledamo po broju luksuznih hotela koji će se do 2020 otvoritu u Srbiji, ili ćemo “uvoziti” turiste ili je Srbija, zaista na dobrom putu. 

Devedesetih godina prošlog veka, prema podacima Zavoda za statistiku, Beograd je imao 36 hotela, dok je danas taj broj skoro tri puta veći. U Srbiji je devedesetih bilo 217 hotela, danas 368. Beograd ima 91 hotel, a kako kažu iz Horesa, to šest puta manje nego u Budimpešti i 20 puta manje nego u Pragu. Ali, nije problem u broju hotela, već u popunjenosti kapaciteta. U proseku, cene noćenja u hotelima kreću se od 80 do 120 evra, dok noćenje u jedina dva hotela sa 5 zvezdica u Beogradu (Hyatt i Square Nine) košta između 200 i 500 evra. 

Turista očigledno ne manjka, naročito u Beogradu, jer je prema podacima TOB-a u prvih sedam meseci Beograd posetilo 560.577 turista, od čega stranih gostiju 470.750. To znači da je porast broja stranih gostiju za 20 odsto veći nego u istom period prošle godine. Broj ostvarenih noćenja je  1.200.507, što je, kažu iz TOB-a porast od 21 odsto. Od ukupnog broja, strani gosti su ostvarili 962.369 noćenja što je rast od 24 odsto u odnosu na pršlu godinu. Prema izveštaju TOS-a, u prva četiri meseca u Beogradu boravilo je 259.776 turista. Ostvarenih noćenja za prvih pet meseci u Beogradu bilo je 789.233, a od početka godine najbrojniji su bili strani gosti iz Turske, Hrvatske, Grčke, BiH i Slovenije.

Kostić upravlja Sherattonom

Poznati lanac hotela Sheratton prvi je u nizu luksuznih hotela čije se otvaranje očekuje već u novembru. Biće otvoren u Novom Sadu, na Bulevaru Evrope, na mestu na kome je trebalo da bude otvoren Holiday Inn. Vlasnik zgrade u kome će se nalaziti Sheratton je Miodrag Kostić, a zgradu je gradila Aleksandar gradnja. Uspostavljanjem saradnje kompanije MK Group, sa jednom od najpoznatijih hotelskih korporacija u svetu, Novi Sad će praktično dobiti prvi Sheratton hotel u okruženju, sa potpisom najviših standarda i kvalteta i sa ogromnim potencijalom kada je reč o  razvoju kongresnog turizma. MK Group gradi hotel Sheratton i upravlja njime. Sa Meriott korporacijom, u čijem sastavu je Sheratton, potpisan je ugovor za ustupanje brenda Sheratton hotela u Novom Sadu. Ugovor je franšizni. 

Hotel će se prostirati na 11.000 kvadratnih metara, a osim luksuznim sobama i jedinstvenim enterijerom, posebno će se izdvojiti kongresnim prostorom. Sa ukupno sedam konferencijskih sala, kapacitetom od skoro 800 mesta i mogućnošću organizacije više događaja istovremeno, Sheratton će imati potencijal za organizaciju najvećih skupova u okruženju. Čak su i neki od najvećih skupova planiranih za narednu godinu, već rezervisani. 

- Saradnja sa hotelskim brendom Sheratton dodatno će učvrstiti našu poziciju na tržištu i značajan je korak ka ostvarenju naših ciljeva u pravcu prve snažne regionalne hotelske kompanije. To će nam takođe dati dodatnu snagu i  otvoriti prostor za mlade i kvalitetne kadrove, motivisane da budu deo tima vodeće hotelske kompanije - izjavio je Nikola Avram, direktor grupacije hotela koje posluju u okviru MK sistema. 

Osim luksuznog smeštaja, gostima će na poslednjem spratu biti na raspolaganju spa i wellness centar, a u okviru hotela nalaziće se i klub sobe sa posebnim benefitima za članove loyalty kluba Sheratton, za koje će funkcionisati i poseban concierge program.  

Prvi Hilton u Srbiji 

U proleće 2018. svoje prve goste u Beogradu ugostiće hotel Hilton. Kamen temeljac na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, postavljen je u aprilu ove godine, dok je otvaranje zakazano za maj sledeće godine. Prvi Hilton u našoj zemlji predstavlja investiciju vrednu 70 miliona evra, i, kako je najavljeno, zbog njega će biti sređene fasade od Slavije do Trga Republike. Radove na izravnavanju terena izvodila je kompanija City Roud Group. Beogradski Hilton prostiraće se na 7 spratova, imaće 242 sobe, a planirano je da hotel ima restoran na krovu zgrade. Površina hotela je 32. 418 kvadrata uključujući četiri podzemne etaže..

Format Hiltona koji će biti otvoren u Beogradu je Hotels&Resorts. To je i vodeći brend u kompaniji Hilton Worldwide. Ova ugostiteljska kompanija uključuje više od 4.600 hotela od kojih su neki u direktnom vlasništvu, neki pod franšizom, nekima se upravlja, a neki se iznajmljuju. U portfoliju kompanije je 13 svetskih brendova poput Waldorf Astoria Hotels&Resorts i Hampton by Hilton. Korporaciji Hilton u Srbiji partner je Belaga Management Company, a glavni izvođač radova kompanija X ING B&P. 

Hoteli i “na vodi”

Posle Hiltona, u Beograd stiže i St. Regis. Otvaranje je zakazano za 2019. godinu. Kako je planirano, nalaziće se u najvišoj kuli u okviru Beograda na vodi. Centar Belgrade Waterfronta predstavljaće The St. Regis Belgrade i The Residences at The St. Regis Belgrade. Hotel St.Regis prostiraće se na prvih devet spratova Kule Beograd i imaće 125 soba i apartmana s pogledom na grad ili na Savu. Na vrhu zgrade nalaziće se restoran sa panoramskim pogledom, a gostima će biti na raspolaganju i restoran koji radi 24 sata dnevno, The St. Regis bar, spa centar. Bazen, teretana, sala za sastanke. Ekskluzivne rezidencije nalaziće se od 14. do 39. Sprata. St. Regis Beogradu donosi novi hotel sa pet zvezdica sa ekskluzvnim restoranima pod upravom lanca The St. Regis. Kako i u svetskim, tako i u „srpskom“ St. Regis hotelu usluga je prilagođena svakom gostu ponaosob. Tradicija usluga Batlera stara je više od 100 godina i zaista postavlja nove standarde luksuznog hotela u Srbiji. Luksuz se oseća na svakom koraku, i u detaljima. Hotelom se širi poseban miris inspirisan belim ružama, omiljneim cvećem majke osnivača prvog St. Regis hotela. 

U okviru Belgrade Waterfronta otvoriće se i W Belgrade hotel. Nalaziće se u soliteru visokom 60 metara, imaće 120 stilizovanih soba i apartmana, a u okviru hotelu nalaziće se bar W Living Room, Away Spa, FIT – fitnes centar i WET bazen i bar, i konferencijska sala za sastanke i događaje. CBN


Nastanak brenda St. Regis povezuje se s nastankom prve američke aristokratije. Početkom 20. veka pukovnik Džon Džejkob Astor IV bio je oduševljen tehnološkim dostignućima tog vremena. Želeo je da ih primeni u hotelu koji bi spojio luksuz s modernim rešenjima. Rezultat njegove želje je St. Regis, luksuzni hotel sa 18 spratova i centralizovanim sistemom ventilacije. Otvoren je 1904. u Njujorku i u njemu su apartmane imali Salvador Dali i Alfred Hičkok. 

I čuveni koktel Bloody Marry nastao je u njujorškom St. Regisu 1934, a i ispijanje šampanjca u tom hotelu ima notu luksuza. U njemu se posebno neguje umetnost „sabrage”, čija je istorija duga više od 200 godina. 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži