Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Srpski pirati osvajaju Seul

RESTORAN BEOGRAD, SEUL.... Ekskluzivno za CaféBar network o ugostiteljskim počecima i dosadašnjim uspesima restorana Beograd na drugom kraju sveta, u Seulu, razgovarali smo s Novakom Mandićem, idejnim tvorcem i vlasnikom...

Kada je Novak Mandić, vlasnik restorana Beograd, došao u Seul, počeo je da predaje engleski. Zavoleo je Koreju i rešio da pokrene svoj prvi biznis. Otvorio je fudbalsku akademiju na engleskom koja je za kratko vreme okupila više od petsto dece iz Koreje i drugih država. Tokom boravka u toj zemlji živeo je u hostelu, gde je i nastala nova poslovna ideja. 

– Hostel je mesto naboja pozitivne energije gde ljudi iz celog sveta dolaze da se upoznaju i druže, pa zašto da čovek ne ostane okružen takvom energijom zauvek?! – započinje razgovor Novak Mandić. 

Vođen takvim mislima, odlučio je da otvori svoj prvi hostel SP Guesthouse, a zatim pozvao prijatelja Nemanju Milića iz Beograda, s kojim je realizovao tu ideju. Tako su Novak i Nemanja osnovali firmu Serbian pirates, a vremenom su se uigrali i postali odličan tandem, zahvaljujući čemu je nastao i hostel Itaewon Inn, a potom i restoran Beograd. Njih dvojica su postali partneri, a srpski pirati zavladali su Seulom i doveli još članova. 

U restoranu Beograd oseća se atmosfera autentične srpske kafane. Na meniju su mešano meso, ćevapi, šopska salata, salata od pečenih paprika... 

– Najgladniji gosti su ljubitelji mešanog mesa, a pored toga najčešće služimo i ćevape, punjeno i rolovano belo meso i gurmansku pljeskavicu. Dešavalo nam se da gosti iz Koreje zatraže štapiće jer kod njih u restoranu ne možete da vidite viljušku i nož, pa se zbune kada uz naš roštilj poslužimo klasičan srpski pribor. Međutim, brzo rešimo nesporazum kada vide kakve su porcije i da bi se dosta namučili ako bi jeli štapićima – objašnjava Novak i dodaje da su Korejci najverniji gosti restorana. 

– U Seulu živi veoma mali broj Srba koji nas redovno posećuju. Korejci su veliki ljubitelji mesa i naši najverniji gosti, a dolaze i ljudi iz drugih delova sveta. Često viđamo i naše susede, iz zemalja bivše Juge, koji žive po celom svetu, svrate u prolazu ili su u turističkoj poseti Koreji, pa „ne mogu da nas ne obiđu” – kaže Novak. 

U restoranu Beograd rade i Srbi i stranci, a broj zaposlenih menja se po sezonama i potrebama. Za domaće specijalitete doskora je bio zadužen chef Igor iz Mladenovca. Igor je nedavno morao da se vrati u Srbiju, a posao je predao u ruke veštom Korejcu koji se zasada odlično snalazi u pravljenju srpske hrane. 

– Ukusi i kulture toliko su različiti da nikada ne znate kako će ono što je vama fenomenalno proći negde tako daleko i u sasvim drukčijoj zajednici. Restoran nam je bio veliki izazov i znali smo da neće biti lako postići autentičan ukus domaćeg roštilja, ali smo prezadovoljni jer smo u tome uspeli nakon višemesečnog rada i truda. Restoran postoji već tri godine i ponosni smo na ceo tim što smo uspeli da dobijemo i održimo sjajan ukus i privučemo brojne mušterije iz celog sveta  – zaključuje Novak Mandić, vlasnik restorana Beograd u Seulu. CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži