Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Teško je naći odanog radnika

Problem koji je uvek aktuelan u ugostiteljstvu u Srbiji, a posebno u letnjem periodu, jeste nedostatak stručnog kadra. Radnici odlaze da rade na moru, jer im se, kako kažu, to više isplati nego da ostanu u restoranu u kome rade. Time vlasnicima lokala prave problem usred udarne sezone, pa su, umesto da se bore za veće pazare, ugostitelji prinuđeni da traže radnike. Kažu, najgore im je kada ih napusti chef kuhinje i povuče ostatak kuvarske ekipe sa sobom. Srpski barmeni, konobari i kuvari najčešće odlaze na rad u Crnu Goru, Hrvatsku i na Maltu.

Pitali smo ugostitelje u Srbiji da li uspevaju da zadrže radnike u svojoj kafani i preko leta, šta rade kada usred sezone ostanu bez glavnog kuvara i koliko je teško naći dobrog i odanog radnika.


Sonja Stojanović

vlasnica picerije Mamma Rossa iz Pirota 

– Problem s radnicima je konstantan. Najpre je potrebno uložiti mnogo vremena i truda u obuku radnika, i taman kada se to završi, radnik ode dalje. Čim pomisliš da si rešio problem, jer radnik dobro radi, prijavljen je, platu dobija na vreme, on odjednom samo nestane. Moje dosadašnje iskustvo s radnicima pokazalo je da što si veći čovek, to ispadneš veća budala! – kaže Sonja.

– Ko god da se javi na oglas za posao, odmah pita za platu. Čekaj, stani, prvo treba da zaradiš platu. Jednostavno, radnici odlaze za boljom zaradom, ali je problem jer ne računaju baš najbolje – smatra Sonja. 


 

Dušan Mrđenović

vlasnik restorana ID i Tabor 

– U današenje vreme niko ne može da nađe dobrog radnika. Evo, baš sam zvao Nikolu iz Franša da ga pitam da li ima kuvara viška. Radnici se danas ne vezuju za kolektiv u kome rade, a još manje za sam restoran. Još nisam otkrio zašto bi radnik iz lokala u kome uredno prima platu i u kome je prijavljen otišao u drugi za pedeset evra veću platu, bez sigurnosti da će zadržati posao. Sele se iz jednog u drugi restoran u Beogradu, a leti odlaze u Crnu Goru. Motiv barmena razumem, jer oni mogu više da zarade leti na moru nego u Beogradu, a i lepo će se provesti. Kuvari isto odlaze da rade sezonu, pa čak i ako su šefovi kuhinja restorana, ali pošto je generalno kod nas manjak stručnog kadra i školovanih i dobrih kuvara očigledan, znaju da će ih kada se vrate zaposliti u nekom drugom restoranu – objašnjava Mrđenović.

– Mesecima već pokušavam da se naviknem na današnju omladinu i njen odnos prema radu. Uvek im je teško da rade, a i kad im kažeš da nešto ne valja, oni se naljute i odu. Sve mi je to neverovatno. Mene je ćale drukčije učio! – kaže Dušan Mrđenović.  


 

Ognjan Milošević

vlasnik Retro bara iz Niša

– Ove sezone dobro smo prošli s radnicima. Ranije nam se dešavalo da odlaze na more da rade u nadi da će više zaraditi. Tačno je, na kratke staze mogu više da zarade, ali nije to poenta. Važnije je da se na vreme odluče da li žele da se bave ovim poslom ili ne. A i Niš je specifična sredina, ovde ne može da se zaradi kao u Beogradu. S druge strane, što više zarađujete, to više i trošite. I u tome i jeste stvar s bakšišem, a ne da ga nema. 

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži