Home  //  Management  //  Istražujemo

Prema podacima iz 2013. godine (a noviji se očekuju u tekućoj, 2019. godini), u Srbiji puši svaki treći stanovnik stariji od 15 godina, njih čak 34,7%, dok je u Beogradu taj udeo tek nešto manji od nacionalnog proseka i iznosi 31,6%

 

Iskoristite letnji period da svoj lokal preuredite tako da kada dođe loše vreme u njemu svoje bezbedno mesto i prostor za uživanje pronađu i  gosti koji ne žele da borave u duvanskom dimu...

 

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka putovanjima – hrana...

 

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, kazna može biti zatvaranje lokala. Jedino ohrabruje što nove odredbe Zakona neće biti retroaktivne. Istraživali smo kako tu situaciju komentarišu ugostitelji, a šta kažu predstavnici vlasti...

 

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako se za dve godine tri puta ponove isti prekršaji, objekat može biti zatvoren na čak godinu dana. O tome šta misle o novim izmenama Zakona o poreskom postupku razgovarali smo sa ugostiteljina iz Beograda, Velikog Gradišta i Pirota

 

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje je potrebno sprovesti. Kada je reč o hotelijerskoj industriji, problem nije u prikupljanju podataka već u njihovoj zaštiti.  

 

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske, skandinavske...

 

Doček Nove godine je prošao. Korporativne proslave i druženja bili su odlična prilika za zaradu krajem decembra. Sada kada je sve gotovo, ugostitelje očekuju „najduži” meseci u godini, januar i februar. To je period kada je malo gostiju, kada ne rade bašte i svi čekaju neko lepše vreme. Zato, ako strahujete kako ćete preživeti zimu, otkrivamo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da zaradite više nego ikada pre

 

U prošlom broju pokrenuli smo akciju da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati

 

Smatramo da i pušačima i nepušačima treba omogućiti da provode vreme u prijatnom i kulturnom ambijentu. Zagovaramo balans jer je to jedini održivi način funkcionisanja i skrećemo pažnju ugostiteljima da gube veliki broj gostiju koji ne žele da sede u zadimljenim prostorijama

 

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se na ručak ide kod Nikole, Rajka, Mikija, Fiće i Vlaste.

 

Najnovije vesti


Otvoren konkurs za nagrade #kaktus2019!

O tome ko će dobiti ovogodišnje KAKTUS nagrade odlučuje stručni žiri koji čine priznati i ugledni profesionalci iz kreativnih, PR, digitalnih agencija i produkcijskih kuća iz Srbije i regiona



Strauss Adriatic – Takmičenje „Master of coffee 2019“

Biti barista znači biti vrhunski poznavalac kafe, ali biti najbolji među onima kojima su kafa i napici od kafe i posao i strast predstavlja veliki uspeh



Prvi srpski zeleni hotel

Hotel Zlatibor Mona je prvi srpski hotelski brend koji je nagrađen međunarodnim eko-sertifikatom “Zeleni ključ”. Reč je o vodećem standardu izvrsnosti u oblasti ekološke odgovornosti i održivog poslovanja u turizmu.



Pane e vino

U Westu 65, na Novom Beogradu, smešten je mediteranski restoran Pane e vino. Poznat je po svom kvalitetu hrane i usluge i po tome što je jedan od retkih prestoničkih ugostiteljskih objekata u kojima može da se uživa u ukusu hrane bez duvanskog...



Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju.