Home  //  Management  //  Istražujemo

Smatramo da i pušačima i nepušačima treba omogućiti da provode vreme u prijatnom i kulturnom ambijentu. Zagovaramo balans jer je to jedini održivi način funkcionisanja i skrećemo pažnju ugostiteljima da gube veliki broj gostiju koji ne žele da sede u zadimljenim prostorijama

 

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se na ručak ide kod Nikole, Rajka, Mikija, Fiće i Vlaste.

 

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu svetske hotelske scene, s ponudom i za najprobirljivije goste. Ti hoteli doneće u našu zemlju novi oblik gostoprimstva

 

Šefovi kuhinja u svetu su poznatiji od vlasnika restorana, ONI su najčešće prepoznatljiva lica i po njima restorani nose ime. Kod nas, šefovi kuhinje uglavnom su zaposleni u restoranima i često lica koja gosti nikada ne vide. mnogo poznatiji su vlasnici i menadžeri restorana. U poslednjih nekoliko godina, i kod nas se menja situacija. šefovi kuhinje postaju prepoznatljivi, pa neki čak i zvezde, a pred vlasnicima je težak zadatak: kako da zadrže svog superstara?!

 

RESTORAN BEOGRAD, SEUL... Ekskluzivno za CaféBar network o ugostiteljskim počecima i dosadašnjim uspesima restorana Beograd na drugom kraju sveta, u Seulu, razgovarali smo s Novakom Mandićem, idejnim tvorcem i vlasnikom 

 

U poslednjih nekoliko godina Beograđani se druže u redovima za sladoled. Popularne sladoledžinice svojim gostima nude sladoled od prirodnih sastojaka i pažljivo odabranih namirnica, ručno pravljen, bez aditiva i veštačkih aroma, a svoje recepture ljubomorno čuvaju

 

Problem koji je uvek aktuelan u ugostiteljstvu u Srbiji, a posebno u letnjem periodu, jeste nedostatak stručnog kadra. Radnici odlaze da rade na moru, jer im se, kako kažu, to više isplati nego da ostanu u restoranu u kome rade. Time vlasnicima lokala prave problem usred udarne sezone, pa su, umesto da se bore za veće pazare, ugostitelji prinuđeni da traže radnike. Kažu, najgore im je kada ih napusti chef kuhinje i povuče ostatak kuvarske ekipe sa sobom. Srpski barmeni, konobari i kuvari najčešće odlaze na rad u Crnu Goru, Hrvatsku i na Maltu.

Pitali smo ugostitelje u Srbiji da li uspevaju da zadrže radnike u svojoj kafani i preko leta, šta rade kada usred sezone ostanu bez glavnog kuvara i koliko je teško naći dobrog i odanog radnika

 

Pitali smo konobare da li se više zaradi kada se bakšiš deli ili ne

 

Zašto centralne gradske Opštine u Beogradu  „teraju” ugostitelje da rade nelegalno...

Letnja sezona samo što nije počela, a ugostitelji još uvek nisu dobili dozvole za postavljanje bašta koje su simbol Beograda. Kako kažu, zahteve su podneli i pre Nove godine, ali im rešenja još uvek nisu stigla. Nova rešenja, tvrde iz Grada, stižu do juna. Međutim, niko ne spominje koliko će ugostitelji morati da plate za kvadrat bašte, a pitanje je da li će uopšte i dobiti dozvole za njihovo postavljanje...

 

Donosimo vam listu Top 12 beogradskih restorana za 2017. koji su se izdvojili i po tome koliko ih Beograđani i gosti Beograda posebno vole! 

 

Identitet lokala je jedan od faktora presudnih za uspešno poslovanje nekog ugostiteljskog objekta. U stvaranju dobrog identiteta lokala ključnu ulogu igraju ime i koncept, dizajn enterijera, ambijent, osoblje...

 

Ćevabdžinica u Beogradu ima sve više i gotovo sve nude tradicionalni sarajevski specijalitet. Istraživali smo koliko su njihove recepture zaista autentične, koje se meso koristi za pripremu ćevapa, koliko cena utiče na posetu...

Ćevapi su u Beogradu prvi put služeni još u 19. veku u kafani Kod Tanaska Rajića, koja se nalazila na mestu današnjeg Studentskog trga. Kako je pisao Nušić, gazda Živko, vlasnik ćevabdžinice, toliko se obogatio da je od zarade sazidao crkvu u rodnom Leskovcu

Da li je za dobru sarajevsku ćevabdžinicu usred Beograda nužno da gazda bude nostalgični Sarajlija...

 

Najnovije vesti


Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se...



Caffe Caffe &Fish

Senjački restoran CaffeCaffe&Fish ove godine prvi put se našao na listi CaféBar network recommends Top 12 beogradskih restorana. Konstantan standard u poslovanju, kvalitetna usluga i odlična ponuda, uz posvećene vlasnike Srbislava Veljića i...



Ugostiteljstvo i besparica

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem...



Luksuz u najavi

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu...



Vizionar koji krši pravila

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran...