Home  //  Management  //  Gost je najvažnija ličnost u restoranu

Rad s ljudima jeste u isto vreme i najlepši i najteži posao. Sa 25 godina iskustva u ugostiteljstvu, tvrdim da je rad s ljudima izuzetno zahtevan i da je nemoguće svima ugoditi. Ko god pokušava da bude dobar sa svima, neće moći da napreduje u poslovnom smislu, a ni da zadovolji lične ambicije. Svaki ugostitelj mora da postavi svoje standarde i pravila i da ih se pridržava. Tada će imati manje nezadovoljnih gostiju, jer kada je ispoštovao sopstvena pravila, znaće da je učinio sve što je u njegovoj moći da gost bude zadovoljan. 

Nezadovoljnih ljudi i gostiju uvek će biti, pa čak i ako za nezadovoljstvo nema opravdanih razloga. Ako vam iz kafane izađe gost koji nije zadovoljan, nemojte da se obeshrabrite! Potrudite se da vaši gosti uvek dobiju ono što očekuju, pa i više od toga! 

Ne zaboravite ni to da gost treba da zna šta može da očekuje kod vas u restoranu: laganu muziku ili opštenarodno veselje, ljude na poslovnom ručku ili glasnu pripitu družinu u potrazi za zabavom, standardno dobar kvalitet ili različite varijacije jednog jela u zavisnosti od toga ko ga sprema.  

Postoje razne vrste gostiju. Neki su probirljivi, neki manje probirljivi, jedni spremni da odmah reše problem, drugi zaborave da su nezadovoljni, neki se ohlade čim dođu kući, a neki su – najslađe za kraj – uvek zadovoljni. 

Ukusi su različiti. Ima gostiju koji više vole slano, ima i onih „neslanih”, onih s večitom dilemom oko pečenog ili krvavog bifteka... Te stvari rešavaju se odmah, i ako ste uspešan ugostitelj, ne bi trebalo da ometaju rad restorana 

 

Prvo i osnovno pravilo ugostiteljstva podrazumeva dobrog konobara. On je taj koji gosta dočeka kada uđe u restoran. Treba stalno da bude nasmejan, ljubazan i, što je najvažnije, uvek na usluzi. Ako se u nečemu pogreši, mora odmah da se reaguje: zameni jelo, donese druga boca vina... Čak i ako vam se čini da je sve u redu, jelo ili piće kojim je gost nezadovoljan ne treba da naplatite, kao ni ono drugo što ste mu dali u zamenu. Častite gosta ili napravite neki ustupak! Tim gestom pokazaćete lepo vaspitanje, a gost će vam se vratiti! Gost je najvažnija ličnost u restoranu! 

Gost je gost i tu ne sme da se pravi razlika. Svakom gostu morate pokloniti jednaku pažnju, i onom koji je došao samo da popije kafu i onom koji planira da potroši celu mesečnu platu u vašem restoranu. 

Gostiju je u poslednje vreme sve manje, a konkurencija je sve veća! Zato ugostitelji ne smeju sebi da dozvole propust, naročito ne veliki. Gosti su danas sve osvešćeniji, znaju vrednost svog novca i ne troše ga više olako. Sve ih je teže privući. Zato, vodite računa o svemu! Nezadovoljan gost je najgora reklama za restoran, naročito sada kada svoje nezadovoljstvo može da izrazi na društvenim mrežama koje su svima dostupne i koje su trenutno najjači ugostiteljski medij. CBN

Share