Home  //  Management

Dejan Veljković Džesi

vlasnik restorana Dukat, Pirot

U izgradnji identiteta lokala, restorana, bilo kog objekta, učestvuje veliki broj faktora, enterijer i spoljašnjost, koncept, osoblje, vlasnik, atmosfera... i na izgradnji i održanju identiteta svakodnevno se radi

 

Nikola Stojaković, srpski kuvar svetskog glasa, kuvarsku karijeru započeo je još u domaćoj  kuhinji. U njegovoj porodici, kaže, kult hrane bio je oduvek veoma važan. Uživa u pravljenju sosova, a sa 27 godina može da se pohvali dugogodišnjim radom u svetskim restoranima sa Mišlenovim zvezdicama

 

 Retke su svetske metropole koje mogu da se pohvale svojim vinom kao Beč i Njujork. Tu privilegiju sada stiče i Beograd, čime se otvaraju velike mogućnosti za razvoj gradske vinske scene  

 

 Pre nego što se upustite u ugostiteljski biznis i počnete da ulažete novac, razmislite o lokaciji, ciljnoj grupi i konceptu lokala. Kada to izaberete, kažu iskusni ugostitelji, počinje „igranka bez prestanka”. Svako ko otvara restoran prvo mora dobro da razmisli o tome da li u životu želi da se bavi ugostiteljstvom. To je nesumnjivo prvi korak. Ali nama nije namera da vas uplašimo i odgovorimo od ugostiteljstva, već samo da vam skrenemo pažnju na neke stavke koje umnogome mogu da vam olakšaju poslovanje, a ukoliko na vreme „budete pametni”, smanjićete troškove i povećati promet 

 

Novogodišnja anketa ugostitelja

 

Doček Nove godine je prošao. Korporativne proslave i druženja bili su odlična prilika za zaradu krajem decembra. Sada kada je sve gotovo, ugostitelje očekuju „najduži” meseci u godini, januar i februar. To je period kada je malo gostiju, kada ne rade bašte i svi čekaju neko lepše vreme. Zato, ako strahujete kako ćete preživeti zimu, otkrivamo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da zaradite više nego ikada pre

 

U prošlom broju pokrenuli smo akciju da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati

 

Distributeri časopisa Cafebar network Spirit&Food

Kada smo prvi put pre nekoliko godina posetili distributere našeg časopisa, distributersku kuću Spirit&Food, kancelarije i magacin nalazili su se u Zemunu. U međuvremenu su se zbog proširenja obima posla preselili na novu lokaciju

 

PROVOD NA UGOVOR (2)

Iako je davno prošlo vreme kada su muzičari mesecima nastupali u jednom lokalu, novi kolektivni ugovor o izvođačkom radu ugostitelje stavlja u poziciju poslodavaca muzičarima, što im, kažu, nikako ne odgovara! 

 

Mario Hofferer, IBA Bartender of the Year 2017

Svetsko prvenstvo u pravljenju koktela, IBA World Cocktail Championships, ove godine održano je u Kopenhagenu, u Danskoj. Takmičari su odmeravali snage u najvećoj gradskoj hali Oksnehallen, a prvi put bili su smešteni na dve lokacije, u hotelu Radisson Blu Scandinavia i DGI-byens hotelu

 

Nova godina se lagano primiče, a ugostitelji se, po svemu sudeći, još nisu bacili na posao. Kako su nam rekli distributeri, od ugostitelja i dalje nema ni traga ni glasa. Niko ne poručuje veće količine pića, a o narudžbinama za najluđu noć i ne govori. Ugostitelji su navikli da od distributera dobijaju pića u minut do 12 ako treba, a i distributeri su se navikli na često nerealne prohteve vlasnika i menadžera lokala, pa se, kako kažu, ne uzbuđuju previše 

 

Smatramo da i pušačima i nepušačima treba omogućiti da provode vreme u prijatnom i kulturnom ambijentu. Zagovaramo balans jer je to jedini održivi način funkcionisanja i skrećemo pažnju ugostiteljima da gube veliki broj gostiju koji ne žele da sede u zadimljenim prostorijama