Home  //  Management

Olivera Škorić

sales i marketing coordinator hotela Courtyard by Marriot Belgrade City Center 

 

O srpskim vinima i domaćoj vinskoj sceni razgovarali smo sa Branimirom Šikanićem.... U vreme kada u Srbiji niko nije izlazio na „čašu vina”, dvojica braće Branimir i Nebojša Šikanić pokrenuli su revoluciju. U svet vina ušli su pre četvrt veka i za to vreme uspeli da naprave sistem koji objedinjuje sve elemente neophodne u vinarstvu, od opreme za proizvodnju vina do vinskog restorana i bara sa preko 200 različitih etiketa. Ekskluzivni su distributeri inostranih vinskih brendova kao što su D’arenberg, Lous Latour, Domaine Rollan de by, M. Chapouiter, Marchesi Mazzel, Al Tesino, Conte d Attimus Maniago, Tranchero Osvaldo i Marsuret

 

RESTORAN BEOGRAD, SEUL... Ekskluzivno za CaféBar network o ugostiteljskim počecima i dosadašnjim uspesima restorana Beograd na drugom kraju sveta, u Seulu, razgovarali smo s Novakom Mandićem, idejnim tvorcem i vlasnikom 

 

U poslednjih nekoliko godina Beograđani se druže u redovima za sladoled. Popularne sladoledžinice svojim gostima nude sladoled od prirodnih sastojaka i pažljivo odabranih namirnica, ručno pravljen, bez aditiva i veštačkih aroma, a svoje recepture ljubomorno čuvaju

 

Dušan Zarić, barmen, miksolog i vlasnik jednog od najboljih koktel-barova na svetu, u Beograd je došao da bi održao predavanje barmenima, a sve u sklopu takmičenja Negroni Okršaj....

Dušan Zarić je diplomirani inženjer mašinstva koji se 22 godine bavi miksologijom. Kako to obično biva, u bartending je ušao slučajno, a sada je vlasnik jednog od najboljih koktel-barova na svetu

 

Problem koji je uvek aktuelan u ugostiteljstvu u Srbiji, a posebno u letnjem periodu, jeste nedostatak stručnog kadra. Radnici odlaze da rade na moru, jer im se, kako kažu, to više isplati nego da ostanu u restoranu u kome rade. Time vlasnicima lokala prave problem usred udarne sezone, pa su, umesto da se bore za veće pazare, ugostitelji prinuđeni da traže radnike. Kažu, najgore im je kada ih napusti chef kuhinje i povuče ostatak kuvarske ekipe sa sobom. Srpski barmeni, konobari i kuvari najčešće odlaze na rad u Crnu Goru, Hrvatsku i na Maltu.

Pitali smo ugostitelje u Srbiji da li uspevaju da zadrže radnike u svojoj kafani i preko leta, šta rade kada usred sezone ostanu bez glavnog kuvara i koliko je teško naći dobrog i odanog radnika

 

Dejan Veljković Džesi, vlasnik restorana Dukat, Pirot

Ko god pokušava da bude dobar sa svima, neće moći da napreduje u poslovnom smislu, a ni da zadovolji lične ambicije. Svaki ugostitelj mora da postavi svoje standarde i pravila i da ih se pridržava

 

GORAN JOVIĆ, vlasnik kafića Knez, Valjevo 

Gosti. U većini slučajeva to su ljudi na koje ni u snu niste računali, a koji su zbog ko zna kojih razloga postali vaše svakodnevne mušterije. Za pridobijanje njihovog poverenja i često posećivanje kafića potrebno je da jednostavno umete s ljudima i da tome naučite i svoje osoblje

 

Pitali smo konobare da li se više zaradi kada se bakšiš deli ili ne

 

U pokušaju da se gostima na jednom mestu prikaže izbor svih restorana, barova, etno-sela, kafića, kafeterija, kafana, stvara se masovna i nepregledna prezentacija lokala. Upravo zbog toga, mnoge informacije nisu tačne, te se tako u ponudi mogu naći i objekti koji ne rade nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina

 

Zašto centralne gradske Opštine u Beogradu  „teraju” ugostitelje da rade nelegalno...

Letnja sezona samo što nije počela, a ugostitelji još uvek nisu dobili dozvole za postavljanje bašta koje su simbol Beograda. Kako kažu, zahteve su podneli i pre Nove godine, ali im rešenja još uvek nisu stigla. Nova rešenja, tvrde iz Grada, stižu do juna. Međutim, niko ne spominje koliko će ugostitelji morati da plate za kvadrat bašte, a pitanje je da li će uopšte i dobiti dozvole za njihovo postavljanje...

 

Danilo Bućan i Ljubiša Pljevaljčić
kuvari i vlasnici restorana Oxalis

Dva drugara i nekadašnja saputnika iz kuhinje Male fabrike ukusa, Danilo Bućan i Ljubiša Pljevaljčić, nedavno su otvorila fine-dining restoran Oxalis i time ostvarila svoje dečačke snove. Ljubav prema kulinarstvu razvili su još u osnovnoj školi, a da bi uštedeli novac za otvaranje restorana, odricali su se mnogih životnih zadovoljstava. Redu, radu i disciplini naučio ih je poznati ugostitelj Mihajlo Subotić, dok su u inostranstvu na praksi u Mišlenovim restoranima naučili „kako se ćuti i slepo sluša chef”