Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Passengers bar, Beograd

Najbolje kobasice i pivo u gradu – to je njihov moto. Ovako nešto se, naravno, ne može pričati bez pokrića i zato su se vlasnici Passengers bara pobrinuli da zaista stoje iza toga. Jedini su u gradu koji imaju 12 vrsta točenih piva, među kojima je i svetlo, mutno i tamno nemačko pivo Leikeim. A kada je reč o kobasicama, treba reći samo da se u ovom lokalu služe Rusmir kobasice, a ljubitelji kobasica već će znati da je reč o kvalitetnim kobasicama bez aditiva, pravljenim po recepturi stare slavonske porodice Rusmir.  
– Za svoje goste želimo samo najbolje i to im i pružamo. Kvalitetno pivo i kvalitetna hrana koja se dobro slaže uz pivo naša su glavna ponuda. Iako imamo i kvalitetnu kafu, koktele i druga jela na meniju, mi smo na prvom mestu pab, zatim bar, a onda i restoran – kaže za CaféBar network Aleksandar Savić, jedan od vlasnika Passengers bara.
Za bogatu ponudu piva pobrinula su se preostala trojica suvlasnika, Lazar Keković, Đorđe Vučenović i Jugoslav Đuka, inače vlasnici firme Kopola koja se bavi uvozom pića i koji su ekskluzivni uvoznici piva Leikeim za Srbiju. Osim toga, uvoze i Paulaner, takođe jedno od traženijih piva u ovom lokalu.   
– Jedini u gradu imamo tamno pivo Leikeim na točenje i na to smo posebno ponosni. Želja nam je da imamo pivo koje je cenjeno, jer ljudi u poslednje vreme mnogo više nego ranije znaju šta piju i šta je kvalitetna ponuda. Zbog toga planiramo i da je proširimo, da uvezemo i kvalitetna piva iz Češke, Belgije, Austrije ili neke druge zemlje. Jedini problem je što te zemlje ne prepoznaju Srbiju kao tržište značajno za pivo. Iako mi sebe smatramo pivopijama i iako možda pijemo više piva nego vina, ne možemo se u tom smislu porediti s Nemcima, Englezima ili Belgijancima. Ipak, nadamo se da ćemo uvesti i piva koja naši gosti do sada nisu imali prilike da probaju – ističe Savić.
Osim svetlog i mutnog Paulanera, kao i svetlog, mutnog i tamnog Leikeima, u Passengers baru toči se još sedam vrsta piva: Heineken, Amstel, Staropramen, Erdinger, Lav, Jelen i Nikšićko tamno. A osim kobasica, ne meniju su i začinjena pileća krilca, teleća i svinjska rebra, zapečeni svinjski vrat s crvenim lukom, butkica i grilovani pileći file. Tu su i čorbe i obrok salate, kao i posebna ponuda za doručak, koja obuhvata omlet, prženice, lepinju s kajmakom i pab sendvič.
– Meni je postavio naš poznati kuvar Fabio Gajić i posle toga nismo ništa menjali. Jer ljudi su zadovoljni krilcima, kobasicama i rebrima onakvim kakvi su sada i ne treba ih menjati. Trudimo se samo da gostima uvek ponudimo isti kvalitet hrane i zadržimo standard koji smo zacrtali na početku. Planiramo samo da nadograđujemo već postojeća jela. Za sada se sva jela premazuju barbecue sosom, ali želimo da osmislimo još zanimljivih sosova, tako da gosti mogu da biraju ukus – objašnjava Savić.
Posebnu pažnju poklanjaju nabavci namirnica, koje su uvek sveže. A značajne cake u poslu Savić je, kako kaže, stekao radeći u brojnim kafićima i restoranima u poslednjih 18 godina, dok je najviše iskustva u vođenju jednog lokala stekao radeći kao šef smene u restoranu Monument, gde je zaposlen već 12 godina. Uspešno postiže da radi i kao šef u Monumentu i kao vlasnik Passengersa, a za naš časopis priča i o tome kako je nastala ideja o Passengers baru, koji je svoja vrata za goste otvorio u decembru prošle godine.  
– Oduvek sam želeo da imam svoj lokal, ali ne da to bude kafić sa četiri stola samo da bih rekao da imam nešto svoje. Želeo sam da to bude ozbiljan posao i kada smo moji prethodni poslovni partneri i ja videli kuću u Siminoj 5, gde se Passengers nalazi, odmah sam znao da je to ono što tražim.  Kuća je stara više od 200 godina, zaštićena je kao spomenik kulture i prostire se na oko 350 kvadratnih metara, od čega je oko 300 čist prostor za bar. To je mesto na kom sam želeo da bude moj lokal. Ima i lepu, ušuškanu baštu, kao i dodatnu zastakljenu baštu koja će raditi i zimi. Moja procena da je to odlična lokacija za bar pokazala se kao tačna. Posao se zahuktava ubrzanim tempom – kaže Savić.
I dok se zahuktava posao i sve više ljudi dolazi u ovaj bar, prvenstveno da proba nemačko pivo koje se retko gde u gradu može naći, zahuktavaju se i planovi i ideje vlasnika.
– U lokalu stalno nešto menjamo, dodajemo, oduzimamo, smišljamo nove načine dekoracije i tako smo došli na ideju da nam unutrašnji zidovi budu oslikani. Po preporuci smo došli do slikarke Biljane Nonković, koja je sve zidove oslikala u skladu s nazivom lokala, tako da ceo jedan zid prekriva avion u trenutku sletanja, na drugom zidu ispisan je raspored letova, dok su ostale zidne površine ukrašene crtežima putnika. Ima tu i poslovnih putnika i porodica, i mlađih i starijih ljudi, sa velikim ili malim prtljagom. A upravo takvi su i gosti Passengers bara – raznoliki.
– Nisam želeo da se kao lokal usko profilišemo samo za ljude određenog statusa ili da nam dolaze samo mlađe ili samo starije ekipe. Kod nas dolaze svi, počevši od studenata, kojih bismo voleli da bude i više u toku dana, ali izgleda da ih klasičniji dizajn enterijera pomalo uplaši. Tu su i mladi zaljubljeni parovi, muško društvo koje prati sportske događaje na velikom platnu, kao i poslovni ljudi, ali i porodice s malom decom koje vole da popiju kafu u bašti – ističe Savić.
U skladu s imenom, u ovaj lokal dolazi i puno stranaca. Nedavno su ugostili oko 100 navijača Velsa, pred utakmicu sa Srbijom, a u okolini bara ima i dosta hostela, tako da su inostrani gosti često tu.
– Najčešće su iznenađeni širokom ponudom piva, ali i pored poznatih nemačkih brendova, stranci uglavnom piju Jelen i Lav pivo. Čuli su za njih, i kada su već u Srbiji, žele da probaju domaća piva. S druge strane, među domaćim gostima najpopularniji su Paulaner i Leikeim, po kom smo već postali poznati. I ko zna, možda ćemo za nekoliko godina postati Leikeim bar, kao što u Nemačkoj postoje pivnice u kojima se služi samo pivo iz lokalne pivare – zaključuje Savić.  CBN


 

Preporuka je uvek najbolja

Vlasnici Passengers bara nisu mnogo ulagali u reklamiranje, već su se prepustili širenju reklame od usta do usta.
– Na početku smo delili flajere studentima, a jednom smo učestvovali i u grupnoj prodaji vaučera za restoran preko interneta, ali ja sam više za to da ljudi dođu kod nas da uživaju u dobrom pivu i kulinarskim specijalitetima, da se uvere u naš kvalitet i preporuče nas nekome. Više volim da se priča o nama nego da nas ljudi traže na internetu. Mada, imamo svoj sajt, kao i stranicu na Fejsbuku, gde fanove obaveštavamo o svim zbivanjima i novitetima u lokalu – ističe Aleksandar Savić, vlasnik Passengers bara.

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži