Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi i pica peć na drva. Većina namirnica stiže iz Italije, a da se gosti osećaju kao kod svoje kuće, brine višegodišnji ugostitelj Zoran Lapadatović. Baš zbog svega toga Rustique se našao na našoj listi Top 12 beogradskih restorana za 2017. godinu...

Rustique je restoran u kome se služi autentična italijanska kuhinja. Ne meniju dominiraju jela iz Rima i s juga Italije, a ima i različitih vrsta mesa, čorbi i supa. Svim ljubiteljima pasta i pica to je jedan od omiljenih beogradskih restorana.

Rustique svoja vrata otvara već u osam ujutro. U tri smene rade 22 zaposlena, od kojih u kuhinji 12, u sali sedam i tri za šankom. Prema rečima partnera i menadžera Zorana Lapadatovića, poznatijeg kao Lapa, da bi jela bila autentična, namirnice se nabavljaju mahom iz Italije.

– Namirnice poput salame, pršute, sireva, brašna, pojedinih vrsta mesa, stižu preko uvoznika iz Italije. Jedan deo kupujemo na pijaci, a drugi, kao i većina ugostitelja, nabavljamo preko dobavljača. Nabavku radi šef kuhinje, ja poručujem pojedine namirnice koje su specifične za italijansku kuhinju, dok kolega iz šanka poručuje pića – kaže Lapadatović.

Jelovnik je baziran na specijalitetima poput paste carbonara, cacio e pepe, kao i pica koje se prave na autentičan napolitanski i rimski način. Gosti vole i ragu na bolonjski način, a na meniju su i uvek sveže čorbe i supe, paste s ribom i morskim plodovima. Ponuda mesa je kvalitetna i široka, pa ima za svakog ponešto. Tokom toplijih meseci veoma su popularne i različite obrok salate.

Najveće zadovoljstvo, kako kaže Lapa, jeste kada se gost zahvaljuje jer je uživao. To je nagrada za sve zaposlene u restoranu. Uspeh u ugostiteljstvu zahteva veliku žrtvu, po ceo dan se radi i nema se vremena za privatan život. Gost traži prisustvo menadžera ili gazde i tek kada su oni tu, siguran je da će sve biti kako treba. Baš zbog toga radni dan menadžera traje 12 ili 13 sati. Lapa ističe da se gosti privlače pozitivnom energijom i da su uvek u pravu.

– Ovaj posao mora da se voli, bez toga ne treba uopšte ulaziti u ugostiteljstvo. Treba razumeti goste i dati sve od sebe da budu zadovoljni. Kod nas je problem što se malo ljudi školovalo za ovaj posao i što u njega ulaze jer imaju viška para. To su obično oni koji obilaze lokale kao gosti i misle da se u ugostiteljstvu zarađuje ogroman novac. Nisu svesni da su troškovi ugostitelja ogromni i da zarada nije baš takva kakvom se čini – ističe Lapa. 

Jedan od standardnih problema srpskog ugostiteljstva jeste nedostatak dobrog kadra. Lapa smatra da će plate personala morati da porastu kako domaći ugostitelji ne bi ostali bez kadra.

– Tokom ovog leta dosta kuvara i konobara otišlo je u Hrvatsku i Crnu Goru, gde bar tri ili četiri meseca može da ima veće zarade, kakve mi, nažalost, još ne možemo da im damo. Mladi nemaju strpljenja da se dugo zadržavaju, žele velike plate, ali ne pokažu da zaslužuju ni pola od onoga što bi hteli da prihoduju. Mi radimo na njihovoj edukaciji, ulažemo u njih. Mnogi među njima umeju da budu tvrdoglavi, misle da sve znaju, a u stvari nisu svesni svog neznanja. Mladi misle da se u inostranstvu malo radi, a odlično zarađuje. Nisu svesni da se jedino ovde radi šest ili sedam sati – žali se Lapa.

Rustique neobičnim čini i to što je šef kuhinje jedna dama. Naime, Sandra Perić poslednjih godina vodi kuhinju tog restorana. 

– Muškarci svojim karakterom uspevaju da se nametnu. Međutim, moja šefica kuhinje sama se nametnula jer sam u njoj video lidera. Ona je pokazala znanje i karakter, ja sam to prepoznao i rekao joj neka izvoli da radi. Ne mešam joj se u posao. Donosimo zajedno odluke o meniju, a sve ostalo njoj ostavljam jer joj verujem. Biti kuvar je veoma težak posao koji zahteva veliku žrtvu i odricanje – kaže Lapa.

Tokom radne nedelje gosti su poslovni ljudi iz okolnih firmi i zaposleni iz Ambasade Italije. Uveče dolaze prijatelji, a tokom vikenda porodice s decom.

– Ponosan sam na to što smo uspeli da na Senjak dovedemo porodice s decom koje nisu iz ovog dela grada. Te porodice namenski tokom vikenda dolaze kod nas. Deca ovde imaju slobodu, zanimljivo im je, a pritom imaju šta i da pojedu. Otvoreni smo prema gostima, što su oni prepoznali i zato smo došli ovde gde smo sada – zaključuje Lapa.  CBN


Zoran Lapadatović karijeru je započeo 1986. u hotelu Metropol. Godine 1992. odlazi na Kipar, a zatim u Italiju, u čijoj je prestonici radio duže od 15 godina. U Rimu je bio upravnik četiri restorana. Na poziv vlasnika Zodijaka vraća se u Srbiju 2009. da bi vodio Cafe Cafe & Fish i Zodijak. Veliki uspeh napravio je s restoranom Lavina, koji je otvoren 2012. Posle tri godine vraća se na Senjak i na mestu nekadašnjeg Zodijaka otvara Rustique.


Šta je prava italijanska kuhinja

Po Beogradu se plasira lažna italijanska kuhinja jer se za neke recepture ne koriste odgovarajuće namirnice. Gosti koji poznaju italijansku kuhinju zbune se kad vide koje su jelo dobili. Danas svi prave karbonaru, a pritom koriste pogrešne namirnice. U toj pasti nikako ne sme da bude pavlake, obavezan je pekorino sir i guanciale (obrazina), nikako pančeta, slanina ili hamburška slanina. Pasta treba da bude al dente.

Share

Komentari  

 
0 #1 profile 01-11-2018 18:14
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži