Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim dolazi u restoran i zajedno sa svojim timom počinje pripremu vegetarijanskih namaza i sosova za prve goste, koji pristižu oko podneva, kada se i otvara restoran. U Radosti se oseća šmek i kad se jelo čeka. Tamo dolaze gosti koji imaju vremena da se posvete hrani i koji uživaju u svakom zalogaju...

Ušuškana u staroj zgradi u Pariskoj 3, Radost fina kuhinjica već pet godina uspešno posluje. Nastala je, kaže Saška, iz čiste ljubavi prema kulinarstvu i vegetarijanskoj kuhinji. To je prvi vegetarijanski restoran u Beogradu. 

– Kada smo otvarali restoran, nismo imali neki poseban koncept. Bili smo pioniri u tome. Samo smo želeli da vegetarijansku ishranu učinimo dostupnom ljudima s Balkana i da je malo komercijalizujemo. Naravno, to nije značilo da postanemo masovna industrija, što je s vegetarijanskom hranom i inače teško postići. Jednostavno, želeli smo da ljudi prihvate vegetarijanstvo kao najnormalniju stvar u beogradskim restoranima – kaže Saška. 

U početku su ih uglavnom podržavali stranci, što je i rezultat visokog ranga na Trip advisoru, a nedavno su ih i Beograđani i gosti Beograda svrstali u Top 12 beogradskih restorana.   

– Od početka nas je vodila samo ljubav, ljubav da gosta poslužimo dobrim i kvalitetnim namirnicama. Ideja nam je bila da činimo dobro, da nudimo samo dobru hranu koja je zdrava, ukusna i zabavna. Želeli smo da naši gosti probaju malo drukčija jela i ukuse. Učili smo goste o sastojcima, začinima, načinu pripreme jela, ali smo i mi mnogo učili od gostiju. Zaista volimo da čujemo komentare, da li se gostu dopada naš izbor ili ne. Naši gosti su naša familija, koja se podržava, voli i poštuje – objašnjava Saška. 

Priprema vegetarijanske hrane zahteva mnogo vremena, smatra Saška, a nabavka je i dalje problematična. 

– U Beogradu još ne postoje prodavnice zdrave hrane koje imaju sve što je potrebno za pripremu jela u jednom vegetarijanskom restoranu. U nabavku su uključene mnoge prodavnice, pa čovek tako provede puno vremena u nabavci. Naravno, ne nabavljamo sve u Beogradu, neke namirnice kupujemo od lokalnih proizvođača, poput šitake pečuraka, koje nabavljamo s Fruške gore. Uvek smo podržavali lokalne proizvođače jer duboko verujemo u lokalni način proizvodnje. Ako smo već mali i fleksibilni, onda možemo da podržimo lokalnog proizvođača, zar ne? – kaže Saška Maček.  

Saška Maček, vlasnica
Jelovnik uvek isti
 

Vlasnica Saška je još pre pet godina kreirala zanimljiv jelovnik koji je i dalje na snazi u Radosti i s vremena na vreme upotpunjava se novim sezonskim jelima. Kuhinja je otvorena da bi gosti u svakom trenutku mogli da prate proces pripreme jela. 

– Veoma je teško opstati sa istim menijem toliko godina. Stalno sam u kontroli tog jelovnika. Iako nisam profesionalna kuvarica, volim da kuvam i dugo se bavim ishranom. U vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji sve je mnogo pipavo, recimo sir od badema, koji zahteva specifičnu pripremu i dosta tretiranja, tako da nije dovoljno samo da imate recept – objašnjava Saška. 

Saška je stalno u restoranu i u kuhinji, i potpuno je uključena u funkcionisanje restorana. Kada je gužva, često ume da uskoči i pomogne kuvarima, ali i da posluži goste. 

– Zaista funkcionišemo kao jedna mala familija. Kod nas ljudi rade godinama, a među njima je i dosta umetnika i onih koji nisu iz ugostiteljske branše. Oni u sve to unose svoj duh, svoju kreativnost i daju lični pečat. Tako ih motivišem da pokažu najbolje od sebe! – kaže Saška Maček. 

Od otvaranja, cene jela nisu se menjale. Poenta je, kaže Saška, uvek bila u tome da gosti uživaju i da iz Radosti izlaze radosni. Iako su bili pioniri u svom poslu, nikada se nisu ponašali kao nutricionisti. 

– Nikad nismo želeli da savetujemo i pravimo se pametni. Kod nas ne dolaze gosti koji se hrane zdravo jer je to trend, već gosti koji se stvarno tako hrane. Nažalost, u Beogradu je vegetarijanstvo na najnižem nivou, ali se ipak vidi napredak od pre pet godina kada smo počeli da radimo – zaključuje Saška Maček, vlasnica vegetarijanskog restorana Radost fina kuhinjica.    

Share

Komentari  

 
0 #1 profile 01-11-2018 17:34
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži