Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Caffe Caffe &Fish

CaffeCaffe&Fish je restoran moderne dalmatinske kuhinje koji gostima služi svežu ribu s Jadrana, a pošto riba nije jeftina stvar, ovaj lokal spada u kategoriju luksuznih. Posebna pažnja posvećena je načinu obrade ribe, a budući da je do sveže ribe u Beogradu teško doći, ovi momci razvili su sopstveni sistem nabavke. U njihov restoran više od 90 odsto sveže ribe stiže iz komšiluka, dok se za ostatak, kako kažu, snalaze u Beogradu.  

– Kada stigne, sveža riba skida se s leda i odmah čisti, pa se čuva na plus tri-četiri stepena. Ne izlaže se u vitrine sa škrgama da bi se gosti divili. Te škrge odmah se čiste. Pratimo i da li je riba bolesna ili ne, pazimo na ugrožene vrste – objašnjava Hrvoje Horvatin, kuvar po profesiji, vlasnik restorana CaffeCaffe&Fish.

– Nije lako držati riblji restoran u Hrvatskoj, a kamoli u Srbiji, gde ljudi nemaju naviku da jedu morsku ribu. Doduše, situacija se malo poravlja sa rastućim trendom zdrave ishrane. Osim toga, riblji restoran, po pravilu, mora da bude i skup. Sama namirnica je skupa, a nabavka ribe veoma komplikovana stvar. U Beogradu ne postoji riblja pijaca, pa čovek mora da se snalazi. Tri puta nedeljno direktno u restoran stiže nam sveža riba iz Hrvatske i Crne Gore. U zavisnosti od ponude sveže ribe u datom trenutku, kreiramo i ponudu za goste. Eto, na primer, tunu nismo imali na meniju više od tri meseca jer joj nije sezona. Sada su se stvorili vremenski uslovi za njen transport, tako da je ovih dana sveža tuna glavna zvezda u restoranu – kaže Hrvoje.  

U CaffeCaffe&Fishu nikada se ne služi zaleđena riba, a jelovnik se menja sezonski. Kada nema ribe, kaže Hrvoje, jedu se lignje i hobotnice, a sa posebnim ponosom gostima se predstavja brodet, specijalitet kuće. Šef kuhinje je Marko Lukić, u koga Hrvoje ima apsolutno poverenje. O ozbiljnosti restorana govori i činjenica da svi radnici u njemu rade već godinama. 

– Znam da zvuči kao kliše, ali zaista, svi moji radnici su i moji prijatelji prvenstveno. Zajedno funkcionišemo odlično. U kuhinji radi sedmoro ljudi, a u sali šestoro, a kada tome pridodamo i ostatak ekipe, ceo tim broji oko dvadesetak ljudi – kaže Hrvoje i dodaje da upravo rad s ljudima, u ovom slučaju ugostiteljstvo, svakodnevno uči da na poslu nema opuštanja. 

– Ugostiteljstvo ne ide uvek uzlaznom putanjom. Nekad dođe i do pada poslovanja, a to vreme treba iskoristiti za učenje i preispitivanje zašto se to desilo. Sve može da se reši ako se problemu pristupi na pravi način. Ništa nije nemoguće, a i vala, nije ugostiteljstvo nuklearna fizika. Da bi razvio posao u restoranu, moraš da budeš strpljiv, a kada radiš sa skupim namirnicama, duplo strpljiviji. I na kraju, kao i u životu, sve dođe na svoje – kaže Hrvoje Horvatin. 

Srbin Srba i Hrvat Hrvoje svoje prijateljstvo započeli su na Hvaru 2008, a godinu dana kasnije postali su partneri u poslu. Srba je znao ljude, a Hrvoje je znao da kuva. Tako je i nastao riblji restoran CaffeCaffe&Fish. 

– U početku su gosti dolazili zbog mene, a sada čim uđu u restoran pitaju gde je Hrvoje – kaže Srbislav Veljić. 

– Hrvoje je godinama radio kao kuvar u ekskluzivnom restoranu Totos u marini Palmižana na Hvaru. Od svih restorana, tog sam leta sasvim slučajno izabrao baš Hrvojev i oduševio se. Pozvao sam Hrvoja da dođe u Beograd i ponudio mu mesto šefa kuhinje. Pristao je, a probni rad od tri meseca prolongirali smo na godinu i po dana – kaže Srba. 

– Kada je već došlo vreme da se vratim u Zagreb, Srba je ponudio partnerstvo – dobacuje Hrvoje. 

Partneri u poslu, Srba i Hrvoje, kako kažu, ne mešaju se jedan drugom u biznis, ali se dogovaraju oko svega. Hrvoje je glava kuće, dok je Srba zadužen za finansije.

– Hrvoje zajedno s konobarima dočekuje i ispraća goste, predlaže im šta da jedu, savetuje... Jednostavano, naši gosti vole pažnju koju dobijaju od Hrvoja. A i srpski mentalitet je takav da gosti vole da odu u restoran u kome poznaju vlasnike i gde će biti usluženi kao što očekuju – objašnjava Srba, na šta Hrvoje dodaje da su konobari i chefovi najbolji deo u svakom restoranu, i da čvrsto stoji iza svojih reči. CBN

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži