Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Marinada

Rajko Dobrosavljević bavi se ugostiteljstvom 51 godinu. Riblji restoran Marinada otvorio je pre više od tri decenije. Danas u Marinadi radi šest Dobrosavljevića.

Marinada je prvi privatni riblji restoran u Srbiji. Otvoren je 12. aprila 1984. godine, u vreme kada su privatnici u zemlji imali status narodnih izdajnika. Tih godina, seća se Rajko, riba se jela veoma retko, uglavnom na Veliki petak i Badnje veče. Međutim, vreme samouprave, kako kaže, ipak mu je išlo u prilog. U to doba novca za riblje restorane imali su jedino političari i diplomate, koji su i bili stalni gosti Marinade. I danas je, smatra Dobrosavljević, situacija slična – ljudi koji redovno posećuju riblje restorane svakako su imućniji, mada ima mesta i za one s plićim džepom. 

– Morska riba oduvek je imala cenu. U Beogradu je jeftinija nego na Jadranu, a moja deviza uvek je bila: bolje niža cena i veća potrošnja nego viša cena i manja potrošnja. Toga se držim i danas – kaže Rajko i dodaje da se na početku poslovanja, pri nabavci morske ribe, rakova i školjki, oslanjao samo na Jadran, dok je danas situacija znatno drukčija. 

– U beogradske restorane riba stiže iz Grčke, Albanije, Italije, Francuske, s Kipra i Jadranskog mora. Stiže i iz toplih mora, iz Maroka i Omana, ali je mi ne koristimo jer je lošijeg kvaliteta. Razlika je kao i kod jagnjeta sa Zlatibora i jagnjeta iz Vojvodine – sa osmehom kaže Rajko Dobrosavljević, vlasnik ribljeg restorana Marinada. 

 

Ovaj riblji restoran već duže od tri decenije opstaje zahvaljujući kvalitetu namirnica, načinu na koji se hrana priprema i obilnim porcijama. Od otvaranja do danas, Rajko se u poslovanju vodi samo jednim geslom i odgovorno tvrdi da će se onaj ko jednom dođe u Marinadu ponovo vratiti.

– Gosta nikada nisam slagao. On uvek mora da bude obavešten o tome koliko je dana, pa i sati stara riba koju naručuje. Ljudi koji posećuju riblje restorane istančanijeg su ukusa od drugih gostiju – objašnjava Rajko i dodaje da je upravo gost taj koji određuje kakav je restoran i odlučuje da li će se vratiti.  

I posle 33 godine u Marinadi se u vreme ručka traži mesto više, pa čak i po oblačnom vremenu, kakvo je i bilo kada smo razgovarali s Rajkom Dobrosavljevićem. A Dobrosavljevića zaposlenih u restoranu trenutno ima šestoro, i svi funkcionišu kao tim, što i ne čudi, jer se osoblje gotovo i nije menjalo od početka rada. 

– Za moj uspeh i konstantan standard restorana, kvalitet hrane i usluge zaslužni su upravo zaposleni. Kada sam otvarao restoran, imao sam dva šefa kuhinje, Voju i Rileta. Voja je pre dva meseca otišao u penziju, a Rile i dalje radi. Čak su i muzičari koji su kod nas počeli da sviraju 1984. ovde bili punih 19 godina. Oni su pratili Tita, a kada ih je Tito penzionisao, došli su u Marinadu – seća se Rajko.

Dobrosavljević kaže da je za uspeh bitna i ljubav prema poslu, jer ako volite ono što radite, kaže, ništa nije teško. Tu ljubav preneo je i na sinove Marka, Vladimira i Nemanju, koji mu pomažu u restoranu. 

– U Marinadi rade moji sinovi, jedna od snaha je šef računovodstva, a jedan sinovac zaposlen je kod nas više od 20 godina. Kada dođe trenutak da se povučem, neću morati da brinem da li ostavljam Marinadu u dobrim rukama – objašnjava Rajko. 

– Uvek je neko od nas u restoranu. Ako ja nisam tu, gosti se osećaju sigurnije kada vide da su tu moji sinovi. Jednostavno, gost voli da bude zapažen kada uđe u restoran, da bude ugošćen kako treba, da mu se posveti pažnja... Za uspeh u ugostiteljstvu potrebno je da kvalitet usluge, i to od prijema gosta, preko njegovog boravka, do ispraćaja iz restorana, bude na visokom nivou – kaže Rajko. 

U Marinadi je jelovnik uvek isti. U ponudi su sveža rečna i morska riba, rakovi i školjke, koji pred gosta stižu iz kuhinje na čijem su čelu Zora i Rile. Osim ribe, na meniju je i nekoliko jela od mesa, a ima ponešto i za vegetarijance. Vinska karta broji preko 250 etiketa i, kako kaže Rajko, spada možda i u najveće u Srbiji. U njoj su zastupljena vina sa svih kontinenata, a menja se dva puta godišnje. 

– Jedan od sinova zadužen je za nabavku vina. Ono što je na vinskoj karti, u svakom trenutku mora da bude i u restoranu. U ponudi su i vina domaćih vinarija, koja su za mene, poslednjih nekoliko godina, veoma lepo iznenađenje. Tako je i s destilerijama. Srbija ima bogom date uslove za proizvodnju vina i rakije od voća i drago mi je što se konačno razvija u dobrom smeru – kaže Rajko Dobrosavljević, vlasnik ribljeg restorana Marinada. CBN 


 

Rajko Dobrosavljević bavi se ugostiteljstvom 51 godinu.Godine 1966. završio je Srednju ugostiteljsku školu u Čačku. Potom se zaposlio kao konobar u hotelu Morava u tom gradu. Pre punoletstva dobio je posao u jednom restoranu u Ulcinju, pa zatim u mestu Srebreno pored Dubrovnika u hotelu Srebrenka. Nakon odsluženog vojnog roka upisao je Visoku ugostiteljsku školu u Beogradu. Posle studija zaposlio se u Ugostiteljskom preduzeću Višnjica, gde je radio u restoranu Ušće, od 1971. do 1984. godine, kada je i otvorio Marinadu. 

– Ispunio sam sebi san iz mladosti, a to je da imam svoj restoran. Kada sam otvarao Marinadu, dobro sam sagledao sve okolnosti i shvatio da će moj uspeh biti veći ako to bude riblji restoran – kaže Rajko. 

 

 

  

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži