Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Mezestoran Dvorište

Mezestoran Dvorište smešten je u strogom centru grada. Kuhinja restorana u potpunosti poštuje pravila mediteranske ishrane, filozofije i načina života. Zasniva se na konceptu malih tanjira – mezetluka, koji pozivaju na druženje, razmenu ideja, ukusa, aroma i ljubavi. Reputacija i glasovi gostiju postavili su ga i na listu Top 12 beogradskih restorana...

Pre više od dve godine, Mezestoran Dvorište otvorio je Mirko Butulija, koji ima višedecenijsko ugostiteljsko iskustvo – od konobara do šefa kuhinje. Ugostiteljstvom je počeo da se bavi još u sedmom razredu osnovne škole u porodičnom restoranu Riva u Rovinju. U to vreme, Mirkova porodica u Istri je imala dva restorana, od kojih je Sidro ove godine proslavilo pet decenija uspešnog poslovanja. Prilike u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina naterale su ga da se preseli, prvo na Kipar, pa posle i na Krit i druga grčka ostrva, gde je radio u prestižnim restoranima kao što su Filippi’s (Mikonos) i Pagopoieion – The Ice Factory (Krit). Sarađivao je i s mnogim svetski priznatim šefovima kao što je Fabricio Bulijani, jedan od najboljih kuvara u Grčkoj. 

– Gotovo ceo život proveo sam na Mediteranu, gde sam zapravo i napravio prvi korake u kuhinji. Kada sam došao u Grčku, radio sam kao konobar, a 1997. otvorio sam i prvi Wine Bar na Kritu. To je bilo vreme ekspanzije vinarstva na Kritu i moj Wine Bar bio je jedino mesto na kome su svoje proizvode predstavljali domaći vinari. Od 2000. konstantno sam radio kao šef kuhinje u restoranu koji sam tada otvorio (Prasein Aloga). Život u Istri i na Kritu razvio je kod mene ljubav prema Mediteranu, filozofiji mediteranskog života i ishrane – kaže Mirko, za koga je mediteranska kuhinja oduvek bila izvor neiscrpne inspiracije. 

Pre sedam godina, Mirko se vratio u Srbiju, a tri godine kasnije zatvorio je svoj poslednji restoran na Kritu (Corto Malteze). Iako mu namera nije bila da otvori restoran u Beogradu, niotkuda se pojavio prostor u gradu koji je bio kao stvoren za mediteranski restoran. Takvom izazovu nije mogao da odoli i tako je nastao Mezestoran Dvorište. 

– Naziv Mezestoran dosta govori o konceptu. Samo ime objedinjuje osnovnu ideju mediteranske ishrane, a to su upravo mezetluci. Poznato je da je mediteranska kuhinja veoma zdrava, pravilno  izbalansirana i zasnovana na sezonskim namirnicama, što je čini posebnom. 

 

 

Dugogodišnji boravak u Grčkoj bio je presudan prilikom kreiranja menija, mada Mezestoran Dvorište nije grčki restoran, iako ga gosti često tako deklarišu. To je restoran mediteranske kuhinje sa nekoliko autentičnih grčkih  jela – objašnjava Mirko Butulija. 

Osim što je vlasnik Mezestorana, Mirko je i šef kuhinje. Njegov radni dan počinje pre osam ujutro i često traje do ponoći. 

– Kuvari često zaboravljaju koliko je to težak posao. Zahtevan je i graniči se s poslom fizičkog radnika. Kuvar treba stalno da se usavršava i da je spreman da prihvati nova znanja i tehnike. Treba da je timski igrač, da poštuje svoje saradnike i ne sme da bude sujetan. Ko nema takve kvalitete sigurno je promašio profesiju – kaže Mirko i dodaje da osim ljubavi prema poslu, u čoveku mora da postoji i određena doza mazohizma, bar kod kuvara. 

– Lepša strana medalje je zadovoljan gost, a do toga se dolazi mukotrpnim radom. Komunikaciju sa gostima imam svakodnevno i veoma mi je stalo do njihovog mišljenja i sugestija. Zaista, imamo divne goste koji su dosta putovali po svetu i kod nas su, kako kažu, našli pravu gastronomsku oazu. Veoma rado sedimo zajedno i razmenjujemo gastronomska iskustva, sve do trenutka dok me ne pozovu tiganji iz kuhinje  – kroz smeh objašnjava Mirko Butulija, vlasnik i glavni kuvar Mezestorana Dvorište. 


 

Papucaki – patlidžan punjen povrćem i kus-kusom

Originalno, papucaki je jelo od punjenog plavog patli­džana s mlevenim mesom i bešamel sosom, a Mirko je kreirao i vege varijantu jela. 

 

Sastojci (za dve osobe): 

500 g patlidžana 

50 g šargarepe

50 g tikvica

50 g crvene paprike, šilje

kus-kus 

20 g peršuna

20 g mirođije

50 g sosa od paradajza

50 g fete ili belog sira

so, biber,

origano,

majčina dušica.

Priprema: 

Iseći patlidžan po dužini, pa ga zatim izdubiti, posoliti i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Na vrelom ulju pržiti patlidžan dok ne omekša, pa ga ostaviti na kuhinjskom ubrusu da upije višak ulja. U tiganju ispržiti povrće sledećim redosledom: praziluk, šargarepu, tikvice, crvenu papriku, pa začiniti. Kada povrće omekša, dodati kus-kus, promešati i ugasiti vatru. Napuniti patlidžane povrćem, pa ih zapeći desetak minuta u rerni. Neposredno pre serviranja dodati topao sos od paradajza, mrvljenu fetu ili beli sir, origano i maslinovo ulje. 

Share

Komentari  

 
0 #1 Fake ceo restoran 23-10-2016 23:32
Fake
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži