Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Srebrno jezero

Bili smo na Srebrnom jezeru pred početak letnje sezone i uverili se da na poslovanje lokala, kao što su nam i potvrdili ugostitelji, najviše utiču vremenski uslovi. Ponuda hrane je jednolična, uglavnom zasnovana na tradicionalnim srpskim gurmanlucima i pokojoj sveže upecanoj ribi.

Dugačko je 14 kilometara, i kako se čini, njegovi prirodni potencijali nisu skroz iskorišćeni. Na obali se smestilo samo pet restorana, nekoliko kafića i jedna diskoteka, a ako pitate ugostitelje zašto je to tako, samo će slegnuti ramenima.

Letnja sezona na Srebrnom jezeru počinje u maju i traje do kraja septembra (1. maj – 1. oktobar). Lokali su tada dupke puni, dok je zimi znatno drukčije, uglavnom ne rade, a i u onima koji su otvoreni jedini gosti su meštani. Najverniji posetioci su Beograđani i Vojvođani, a često svrate i biciklisti, budući da se Srebrno jezero nalazi na Evropskoj biciklističkoj ruti. Dugačko je 14 kilometara, i kako se čini, njegovi prirodni potencijali nisu skroz iskorišćeni. Na obali se smestilo samo pet restorana, nekoliko kafića i jedna diskoteka, a ako pitate ugostitelje zašto je to tako, samo će slegnuti ramenima i reći isto: da očekuju boljitak kada jedan od najboljih evropskih košarkaša, kapiten reprezentacije Srbije Miloš Teodosić, pokrene Međunarodni košarkaški kamp Teo 4 na Srebrnom jezeru. 

A do tada... predstavljamo vam najvažnije ugostiteljske objekte na jezeru

 

Kod Brke 

Kod Brke je najstariji restoran na Srebrnom jezeru, i prvi privatni. Otvoren je 1968. i u početku se nalazio u Velikom Gradištu, a od 1994. godine smešten je na samom ulazu u Srebrno jezero. Vlasnik restorana je Dragiša Jović, koji je posao nasledio od dede. Iznad restorana, u sklopu kuće, nalazi se deset soba, pet s francuskim ležajem i pet trokrevetnih. Svaka soba ima terasu s pogledom na Srebrno jezero i zaseban ulaz, što gostima pruža osećaj privatnosti. Posao oko izdavanja soba poverio je svom zetu Dušanu Banoviću, koji je zadužen da gosti iz apartmana izađu nasmejani i, naravno, da se ponovo vrate na Srebrno jezero. Kod Brke je, kako kaže Dušan, najveća gužva u avgustu, kada se već pedeset godina održavaju takmičenja u ribolovu, takozvane alaske večeri.  

 

Kod Brke već trideset godina rade isti ljudi, i kako kaže Dragiša, svi funkcionišu kao da su porodica. Tri osobe rade u jednoj smeni, u kuhinji su uvek i pomoćni i glavni kuvar, a kada zagusti, i Dragiša zasuče rukave. 

– Znam da kuvam, a kada je gužva, često znam i da pomognem – sa osmehom kaže Dragiša. 

Od otvaranja, jelovnik je usmeren na specijalitete s roštilja na ćumur, iako u poslednje vreme ponekad na tanjir zaluta i pokoja riba. 

– Ubacili smo u jelovnik svežeg smuđa i šarana, i gosti zaista dobro reaguju. Žao mi je što u poslednje vreme nema kečige, inače bi i ona bila na meniju – kaže Dragiša.  

Kod Brke ima mesta za pedeset gostiju u sali i osamdeset na terasi smeštenoj u debeloj hladovini. Dragiša kaže da dolaze ljudi iz cele Srbije, ali da ipak ima najviše Beograđana. 

– Kafana vam je kao crkva, ujutro otvorite i nikad ne znate koliko će vam i kojih gostiju ući. Najviše se zaradi kada je špic sezone, a to je od sredine jula do sredine avgusta. Na poslovanje lokala, bez obzira da li je leto ili zima, najviše utiču vremenski uslovi, i to do te mere da čim počne da pada kiša, gosti otkazuju posetu jezeru. Nas uvek i jedino brine vreme, a ne da neće biti gostiju – iskren je Dragiša. 

 

Rimini 

Rimini je jedina picerija na Srebrnom jezeru. Naziv je dobila prema ljubavnoj priči brata vlasnika lokala Zorana Stonića Gocea, čoveka sa dva imena (nezvanično Goran, zvanično Zoran). Rimini postoji još od 1993. godine, ali nije radio od 1997. do 2013. kada je bio porušen jer se nalazio na opštinskom zemljištu. Kada je ugovor istekao, biznismen Slobodan Vučićević kupio je zemljište, pa ga je Goce onda otkupio od njega. Tada je picerija imala samo 25 kvadrata, ali je Goce širio biznis povećavajući prostor i proširujući ponudu. 

 

– U početku su na meniju bile samo pice, a danas imamo i paste, jela s piletinom i slane i slatke palačinke. Za one koji nisu raspoloženi za kompletan obrok, osmislili smo ponudu kupova i voćnih salata. Specijalitet kuće ostao je isti, a to je pica Rimini, namenjena svim gurmanima i napravljena sa slaninom, šunkom, pršutom – kaže Goce i dodaje da je nedavno u jelovnik, zbog sebe, ali i zbog gostiju, ubacio i vegetarijanske obroke. 

– Imamo i obrok salate i veganske čorbe i jela bez mesa. Pozabavio sam se zdravim načinom života, promenio ishranu i osećam se sjajno – kaže Goce i dodaje da je jedina mana zdravog života to što više nikud ne izlazi. 

– Nekad smo se posećivali, ali ja više ne idem nikud jer sam izbacio meso. Rekreativno vozim bajs, svaki dan po pedeset kilometara, pa onda s prijateljima svratim u jednu kafanicu kod Manastira Tumane na kačamak i sir na roštilju – objašnjava Goce.

U Rimini svraćaju i mladi i stari i porodice s decom, a kada je gužva, supruga Maja često pomogne u kuhinji. 

– Na Srebrnom jezeru rade samo sezonci. Kod mene svake godine radi drugo osoblje. Najsrećniji sam kada dve sezone zadržim iste radnike, ali to je retko. Kada je sezona, traži se mesto viška. Dođu ljudi i na kafu i da jedu. Moja supruga odlično pravi pice, pa kada je gužva, često pomogne. Gosti je obožavaju i kažu da niko ne pravi bolje pice od Maje – kaže Goce i dodaje da i ove, kao i svake godine, očekuje dobru sezonu. 

– Potrebno nam je samo lepo vreme. Dosta zavisimo od vremena, pa čak i u sezoni. Kada je kiša, gosti otkazuju dolazak na jezero – objašnjava Zoran Stonić Goce, vlasnik picerije Rimini. 

 

Hotel Danubia Park & restoran Sidro

Pre nekoliko godina, kompanija Silver Lake Investment, na čijem je čelu biznismen Slobodan Vučićević, investirala je u Srebrno jezero, tako da je danas u njegovom vlasništvu hotel Danubia Park, restoran Sidro i Aqua Club, a kako nam je rečeno, u planu je i otvaranje eko-parka u čijem će okviru biti odgajivačnica mangulica i ribnjak. 

 

– Polako gradimo eko-park, imamo ideju da u okviru njega napravimo i salaš i još obogatimo ugostiteljsku ponudu jezera – kaže Boro Jerković, zamenik direktora kompanije Silver Lake Investment. 

Hotel Danubia Park deo je Silver Lake Resorta. Ima tri zvezdice, 47 soba, fitnes i spa centar, kao i kongresnu salu, što i ne čudi, budući da je u zimskim mesecima usmeren ka kongresnom turizmu. 

– Hotel je trebalo da nosi četiri zvezdice, ali pošto imamo samo jedan lift, dobili smo tri – objašnjava Boro, koji je osim za poslovanje hotela zadužen i za to da u restoranu Sidro sve funkcioniše kako treba. 

– Nalazimo se na samoj obali Srebrnog jezera i u sezoni smo otvoreni sedam dana u nedelji. Zimi ne radimo jer nije ekonomski isplativo – kaže Boro. 

Na meniju restorana Sidro nalaze se domaći mesni i sveži riblji specijaliteti, kao i razne vrste kolača koji se prave u mini-poslastičarnici restorana. 

– Od ribe, u ponudi su samo smuđ i somun, i gostima ih služimo samo ako su ih pecaroši taj dan upecali. U ponudi je i nekoliko jela od mangulice, a jelovnik će se širiti po otvaranju uzgajivačnice mangulica. Osim domaćih specijaliteta, na meniju su i jela italijanske kuhinje, a kreirali smo i meni za najmlađe, kao i za one koji broje kalorije. Samo vreme još da nas posluži... 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži