Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  ID restoran

 

Želeli smo da ponudimo vrhunsku hranu u ambijentu koji ne zahteva fizičku pripremu gostiju pre nego što dođu. I mislim da smo u tome uspeli – objašnjava Ivan Ivanović, vlasnik restorana Id i voditelj emisije Veče s Ivanom Ivanovićem. Ivan dodaje da bez obzira na to što mnogi tvrde da u Beogradu ne može da se radi po evropskim standardima, Id dokazuje da je to moguće.

U noći u kojoj smo mnogo pili rodila se ideja da zajedno otvorimo restoran. I Dušan i ja smo imali želju da Beogradu ponudimo mesto koje je malo drukčije od ostalih, restoran u kome je atmosfera opuštena. U gradu već postoji mnogo lokala koji u vazduhu imaju neku energiju što primorava goste da se prave mnogo fini, nobles i fensi. Želeli smo da ponudimo vrhunsku hranu u ambijentu koji ne zahteva fizičku pripremu gostiju pre nego što dođu. I mislim da smo u tome uspeli – objašnjava Ivan Ivanović, vlasnik restorana Id i voditelj emisije Veče s Ivanom Ivanovićem. Ivan dodaje da bez obzira na to što mnogi tvrde da u Beogradu ne može da se radi po evropskim standardima, Id dokazuje da je to moguće. 

– Na osnovu iskustava koja smo imali na zajedničkim putovanjima, posebno na našem bračnom putovanju, stekli smo mnogo ugostiteljskih znanja i veština. Budući da smo Dule i ja sigurni da u Beogradu može da se radi kao u Evropi, tako smo i postavili biznis – kaže Ivan. 

 

 

Organizacija posla je takva da Dušan sve radi, a Ivan samo daje intervjue, ili što bi ovi duhoviti partneri u poslu i dugogodišnji drugari iz kafane rekli, Dušan radi, a Ivan ga „jaše”. 

– Mislim da ne postoje partneri u gradu koji su bolje podelili obaveze od nas dvojice. Sve što se dešava od ulaznih vrata do bara je u mojoj nadležnosti, a u Dušanovoj od šanka do kuhinje. Ili, prostije rečeno, ja sam zadužen za konobare, on za kuhinju, i zato su konobari onako, a kuhinja super – kaže Ivan, a Dušan odlučuje da malo uozbilji priču.

– Suštinski, ono što znamo da radimo, obojica radimo veoma predano, a ono što ne znamo prepuštamo onome ko zna. U ovom partnerstvu najviše mi se dopada to što nema nekog posebnog pametovanja ni s moje ni s njegove strane. Poštujemo jedan drugog sasvim dovoljno i to je bitno – objašnjava Dušan. 

U restoranu Id rade isključivo iskusni konobari, a ono na čemu vlasnici insistiraju jeste da uvek i u svakom trenutku zaposleni moraju da imaju svest o tome da je gost uvek u pravu. 

– Ali ne samo u onom teoretskom smislu kao što svi kažu već i da je u praksi zaista tako. Konobari su najveći problem u svakom restoranu i sigurno najteži zadatak. Mi smo se odlučili za iskustvo. Naši konobari su radili od Comunalea do Sakure. Voja je glavni, a ostali rade pod njegovom dirigentskom palicom – kaže Ivan i dodaje da u njihovom restoranu još niko nije platio tanjir hrane koji mu se nije dopao a da je rekao da mu se ne sviđa. Ako nije rekao, onda je platio. 

Iako je Ivan Ivanović medijska ličnost, Id ipak nije mesto za poznate, a kako kažu, i kada dođu, poznati nemaju poseban tretman.

– Od samog početka bili smo fokusirani na to da se zbog mene ovo mesto ne pretvori u fensi restoran u kome su poznate ličnosti jedini gosti – kaže Ivan, kome je kao i Dušanu posebno drago što su ih posetili gotovo svi viđeniji ugostitelji u gradu. 

– Posetili su nas svi koje mi poznajemo, Srđan i Škipa iz Piazze, Vlada iz Dijagonale, Nikola iz Franša, Mića iz Male fabrike ukusa – nabraja Dušan, a Ivan ga podseća da je zaboravio jednog, možda i najvažnijeg gosta ugostitelja. 

– Eto, bio nam je i Joca Tabor, Duletov ćale, ne znam kako je njega uspeo da zaboravi – kaže Ivan, dok Dušan opet pokušava da uozbilji priču. 

– Nisu došli samo da nas ispoštuju već su se i ponovo vratili, što nam mnogo znači jer su nam većina od njih bili uzori u ugostiteljstvu, a i dalje su – objašnjava Dušan, ali mu Ivan „otvara oči” i kaže da bi svakako rekli da je dobro čak i da im se ne dopada. 

– Šalu na stranu, nema gosta koga volimo ili ne volimo. Jednostavno, načinom rada, jelovnikom i enterijerom utičeš na to kakvi će ti gosti dolaziti. Dolaze ljudi koji žele da dobro jedu, popiju kvalitetno vino i uživaju u prijatnoj atmosferi. Zaista sam prezadovoljan ekipom koja dolazi. Ako takve goste skupiš i omogućiš im takvu uslugu, znači da si pogodio zašto si otvorio restoran – objašnjava Ivan. 

 

Jelovnik napravljen pod gasom

Kada su tražili lokal u kome će otvoriti restoran i našli lokaciju koja im se dopada, svi su im govorili da obavezno u jelovnik ubace jela koja se nalaze na meniju gotovo svih beogradskih restorana. Međutim, nisu ih poslušali. 

– Svi su nam govorili da ubacimo cezar salatu, ali da naša bude bolja, da ubacimo rebarca, ali da budu najbolja u gradu. I onda smo im udarili kontru. Dogovorili smo se da baš nemamo ta jela koja imaju svi. Vanja Puškar nam je bio konsultant. Dopao nam se njegov pristup kulinarstvu i jela koja nam je izneo za probu. Nažalost, nismo mogli da ga zadržimo jer se Vanja retko vezuje za jedan lokal. On stalno menja mesta i putuje svetom u želji za napredovanjem – objašnjava Dušan. 

Šef kuhinje je Stefan Živković, koji je zadužen za to da sve što izađe iz kuhinje bude perfektno. 

– Stefan je veoma mlad i veoma kreativan momak. Iako nam je pri kreiranju jelovnika za proleće/leto 2016 izostala Vanjina pomoć, on je to odlično odradio – kaže Dušan. 

U restoranu Id hrana se priprema od svežih lokalnih namirnica, a za razliku od drugih restorana, u ovom su od starta na snazi vrlo rigorozna pravila, naročito kada je reč o pripremi hrane. 

– Neke namirnice bacamo i pre nego što bi ih drugi bacili. Bolje nam je da imamo veći otpis u kuhinji nego da nam iz kuhinje izlaze jela koja ne zadovoljavaju kriterijume. Najviše bih voleo kada bismo imali svoju baštu, gajili organsko voće i povrće i služili ga u restoranu. Međutim, to je vrlo teško organizovati, naročito ako u obzir uzmemo prosečnog gosta. Pitanje je koliko uopšte ima smisla to raditi u Beogradu budući da ljudima, nažalost, još nije bitno šta jedu, što me čini veoma tužnim – kaže Ivan. CBN


 

Dečja radost 

Mus od crne čokolade

Lešnik mus – mus od lešnik paste s engleskom kremom

Beli mus – mus od bele čokolade s engleskom kremom

Kranc od lešnika

Kranc od kakaoa

Prah od narandžine kore

Prah od belanaca

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži