Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Cortina d'Ampezzo: Kraljica Dolomita

Izmedju stenovitih vrhova južnih Dolomita uglavljena je Cortina d’Ampezzo na 1224 metara nadmorske visine. Slava koja je prati nije u srazmeri sa prvim utiscima. Čuveno zimsko mondensko odredište je ustvari seoce sa tek nekoliko uličica i raštrkanim hotelima i vilama po obodima planina. Evropski i svetski dzet set tokom zime boravi u Kortini i mestašce tokom sezone naraste sa 7 na 40.000 ljudi.

Možda pravi skijaši neće biti fascinirani stazama pošto od 120 kilometara staza samo nekoliko je za profi skijaše. ali za svakoga ko želi da se nadje u centru mondenskog života ovo mestašce je pravi doživljaj.  Živi se od turizma i za turiste. U kortini su 1956 održane zimske olimpijske igre i svake godine se održavaju  sportske manifestacije. Za svakoga ko ne skija nudi se veliki izbor aktivnosti od planinarenja do golga u letnjem periodu. Ali ono po čemu je Kortina na svetskom glasu je to što je dom brojnim svetskim dizajnerima i čuvenim brendovima (Bulgari, Gucci...) koji pune radnjice u tek nekoliko uličica ovog seoceta. Osnivač Benetona je rekao “Italijanska moda se rađa u Kortini”, misleći na to da se premijere mnogih modnih linija dešavaju upravo na trgovima. Na istim tim trgovima se predstavljaju i poslednje verzije najluksuznijih automobila i nove kolekcije skupocenog nakita. Zanimljivo je da se u Kortini nalazi najstarija robna kuća u Italiji La Cooperativa di Cortina otvorena 1893 godine. Na samo tri novoa ove nevelike kuće iskustvo šopinga je nezaboravno. Doterane gospođe i mlade modne ikone tiskaju se u Cooperativi između štandova kineske bižuterije i skupocenih komada porcelana, grabe se komadi garderobe sa oznakama saldi koliko i oni na kojima su cene od par hiljada evra. 

Međutim, skijanje i šoping jesu proslavili kortinu ali za vernost koju turisti pokazuju prema ovom mestu zaslužni su svi segmenti ugostiteljske usluge. Od picerija do restorana sa Mišlenovim zvezdicama u planinskim kućama, od apartmana do najluksuznijih hotela kao i apre ski varijanti do klubova sa disko večerima. 

U jeku sezone popularni restorani ne primaju rezervacije. Lako se može desiti da stojite ispred picerije sa poznatim holivudskim glumicama i čekate da vam neko od osoblja klimne da krenete ka stolu. Nema protekcije i nema upadanja u red. Može da se dobije bolji sto kada vam se desi da je žena koja radi u piceriji iz Beograda. Takav slučaj je bio u popularnoj piceriji Ariston.  Duže od 30 godina je u vlasništvu porodice Pikolin a specifičnost restorana je i u tome što osim izvrsnih pica imaju nezaboravne domaće raviole, kao i jela od mesa koja su za svaku preporuku, svoje vino i fantastične dezerte. Ideja za domaće ugostitelje iz ove picerije je i pica sa prasećim pečenjem što bi sigurno imalo poklonika kod nas.

Jedinstven doživljaj u poseti Kortini bio je i večera u jednom od najstarijih restorana u Evropi Refugio Ospitale. Sačuvani su dokumenti iz 12. veka koji opisuju kako su se u kući pored crkvice u visinama Dolomita, hodočasnici okrepljivali i konačili na svojim putovanjima. U istoj toj kući naravno obnovljenoj i dograđenoj nalazi se mali hotel i restoran koji je poslednjih 20 godina u vlasništvu porodice Alvera. Dvojica braće sa svojim porodicama su ovom restoranu enterijerski dali pečat planinskog doma sa pucketanjem drveta na ognjištu, starim kaljevim pećima, rezbarenim stolicama, vezenim jastucima na drvenim klupama, figurama na dugačkim stolovima a ponajviše tanjirima sa jelima koja se pamte. Njihova filozofija je: tradicionalna jela od lokalnih namirnica na jednostavan način. I nakon večere jedno je sigurno: ta filozofija je izuzetno uspešna!

Najudarnija sezona u Kortini je zima i avgust i tokom ta dva perioda nije lako pronaći smeštaj u hotelima. Imali smo veliko zadovoljstvo da budemo gosti hotela Mirage koji se nalazi nekoliko kilometara od centra Kortine u šumovitim obroncima Dolomita. Iako je prošlo vreme punog sjaja ovog hotela i deluje da jedva čeka renoviranje, pokazalo se kao i uvek da suština svake usluge jeste u ljudima. Domaćini hotela Mirage su bračni par Ana i Luiđi i njihov pas Zoro. Irkinja Ana  nakon prve godine studija italijanskog jezika pre 40 godina otišla je na odmor u Italiju i tamo srela Luiđija. Čim je završila fakultet preselila se u Italiju i njih dvoje se od tada nisu razdvajali, a hotel Mirage je u svakom smislu njihov dom, a svi gosti, nakon što ih na vratima maltezer Zoro onjuši, postaju gosti u njihovoj kući. Mirage se osim izvrsne usluge može ponositi i restoranom i jako prijatnim ambijentom u hotelu i njegovoj okolini.

Ako je Kortina kraljica Dolomita kralj Kortine je hotel Cristalo. Tu smo napravili i mali intervju sa Andreom Ronchettijem, Room Division Managerom hotela Cristalo. 

 

Hotel Cristallo 

– Od doba Belle Époque do modernog sveta menjalo se sve – stil, uloge, muzika, ali ambijent i šarm ostaju zuvek, kažu u hotelu Cristallo, koji već 115 godina dominira dolinom Ampeco, 1901. godine Emilija i Đuzepe Melardi su u Kortini otvorili Palace Hotel Cristallo. 

Dizajnirao ga je čuveni arhitekta Gustavo Gireti, inspirisan art nouveau stilom i venecijanskom tradicijom. Svojom belom pojavom hotel je dominirao zelenim pejzažima Dolomita. Prvi svetski rat je doneo gotovo potpuno razaranje hotela, koji je tokom samog rata služio kao bolnica. Vlasnici, ali i poznati posetioci trudili su se da između dva rata hotelu udahnu novi život, pa je hotel dobio i teniske terene i zatvoreni bazen, što je bila ogromna novina, naročito za jedan pretežno zimski hotel. 

Zlatno doba hotela Cristallo počinje nakon drugog svetskog rata i traje sve do 70-ih godina, kada hotel počinje da gubi svoju klijentelu u borbu sa novim trendovima i željama gostiju. 1978. godine nakon gotovo 80 godina porodičnog vlasništva, hotel pruzima italijanska kompanija Grand Hotels i on polako pada u zaborav i zatvara se 1995. godine. 

Preduzetnik Paolo Gualandi otkupio je hotel i u periodu od 1998. do 2001. potpuno renovirao staro zdanje i značajno ga uvećao, zadržavši njegov sofisticiran izgled. I renovirani deo i novi objekti urađeni su uskladu sa tradicionalnim izgledom hotela, a o luksuznom dizajnu vodilo se računa i u opremanju enterijera. U julu 2001. porodica Gualandi je otvorila Cristallo Hotel Spa & Golf club.

Hotel danas ima 74 sobe i 22 apartmana kao i četiri restorana, dva spa i fitnes centra.

 

Da li možete da podelite sa nama neke zanimljive događaje iz hotela? Možda malo istorije? Ili neki poseban događaj koji se odigrao u hotelu?

Hotel Cristallo je otvoren 1901. godine kao mesto za odmor evropske aristokratije i buržoazije. Uspeh kod džet seta tog vremena najbolje ilustruju neki naši poznati gosti Vojvoda Amadeo od Aoste, egipatski kralj Fuad, belgijski kralj Albert, ali i srpski kralj Milan. U naš hotel rado su dolazili i Lav Tolstoj, Vladimir Nabokov i Gabriele D’Anuncio. Osoblje sa posebnom pažnjom neguje sećanje na ekscentričnog ruskog pisca Vladimira Nabokova, koji je provodio sate u parkovima oko hotela loveći leptire, ne odvajajući se od mreže, čak ni tokom obroka u restoranu. 

Upamćena će svakako ostati i poseta Frenka Sinatre 1962. godine, koji je rezervisao čitav hotel na mesec dana, u kom je boravio tokom snimanja filma – Von Ryan’s Express. 

Takođe je lepo napomenuti još jedan, možda najvažniji događaj, za hotel Cristallo, a to su Olimpijske igre 1956. koje su se održavale u Kortini. Tada su brojni sportisti odseli upravo u našem hotelu. 

 

Kako biste najbolje opisali ličnost hotela? Koje posebne ponude biste izdvojili?

Hotel Cristallo je alpski hotel sa veoma prepoznatljivom ličnošću. Enterijer je dizajniran u neoklasičnom gustavskom stilu, sa rafiniranim drvenim ukrasima i ručno rađenim slikama. Ali to nije sve. Svakodnevno od naših gostiju dobijamo utiske o njihovom boravku u hotelu i veoma smo ponosni, što pored zadivljujućeg pogleda i elegantnog ambijenta, ono čime su posebno zadovoljni jeste naše osoblje. Mi posedujemo divnu, elegantnu građevinu, sa velikim brojem usluga, ali je upravo osoblje to koje čitavu organizaciju čini živom – oni su duša hotela, ljudi, koji svojim stavom, ponašanjem i angažovanjem, mogu našim gostima da učine odmor nezabravnim

Što se posebnih ponuda tiče, osim usluga u našim restoranima, koristimo brojne mogućnosti koje Kortina pruža, jer nam je veoma bitno da promovišemo lokalnu tradiciju, nasleđe i način života. Ove sezone smo, na primer, našim gostima omogućili da skijaju sa istinskim ski šampionom Kristianom Gedinom – najtrofejnijim italijanskim skijašem u spustu. To je zaista bio ekskluzivan paket. 

 

Kakav je osećaj raditi u hotelu starom 115 godina? 

Hotel Cristallo je objekat sa fantastičnom istorijom, tako da smo svi vrlo ponosni na njega i naravno, osećamo veliku odgovornost prema kulturnom i istorijskom nasleđu koje sam hotel predstavlja i  iz kog crpimo stalnu inspiraciju.

Koji je najlepši a koji najteži deo za vas kao menadžera u hotelu Cristallo? 

Zaista je veliko zadovoljstvo voditi jedan tako poznat i prelep hotel poput našeg, koji i zvanično važi za jedan u najboljih u Alpima. Očigledno, veoma je teško voditi jedan tako veliki sistem, ali strast prema poslu i zadovoljstvo postignutim rezultatima, guraju vas napred. Svaku prepreku sa kojom se susrećem, posmatram kao izazov, koji moj tim i ja moramo zajedno da prevaziđemo, a samim tim i da zajedno rastemo. 

 

Koji su planovi za budućnost?

Imamo mnogo planova za unapređenje našeg poslovanja za sledeću sezonu, kako bismo našim gostima uvek mogli da garantujemo uslugu u skladu sa najvišim svetskim standardima. Po prvi put od kompletne rekonstrukcije 2001. godine, renoviraćemo naš spa deo i pred sebe smo postavili ogroman izazov za predstojeću letnju sezonu, koja će ove godine trajati četiri meseca, od 1. juna do 7. oktobra. Svi verujemo da će to biti ogromna prilika da sve svi zajedno unapređujemo a samim tim i čitav hotel Cristallo. CBN


 

Koje je jelo lična karta vašeg restorana ?

Mi imamo izvanrednog Šefa Stefana Tabakija, poreklom iz Ampeca, koji je svoje kulinarsko iskustvo sticao ne smo u Italiji, već i u ostatku Evrope i u Americi, a sada se vratio svojim korenima i za nas sastavio fantastičan meni, koji kombinuje lokalnu kulinarsku tradiciju i najsavremenije svetske trendove. Ove sezone smo otvorili dva restorana La Stube sa tradicionalnim jelima iz oblasti Ampeco i Il Gazebo sa visokom kuhinjom. Prema mom mišljenju najreprezentativnije jelo je casunzei – vrsta raviola punjenih crvenom repicom, sa rikota sosom i makom. Naš šef je stvorio ovo jelo, koje predstavlja prav biser našeg menija

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži