Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Budimpeštanska Savamala

Posetile, degustirale i pisale: Ana&Jelena

Bili smo u Budimpešti, u kvartu koji neodoljivo podseća na Savamalu, obišli gotovo sve klubove u gradu u okviru popularnog koncepta Ruin pubs, probali mađarska kraft piva i uvideli posledice zabrane pušenja u lokalima koja je provod iselila na ulicu.

 

Budimpešta je centar hipsteraja u Evropi. Epicentar noćnog provoda nalazi se u jevrejskom kvartu poznatom i kao Erzsébetváros. Pun je barova, kafića i restorana smeštenih u zgradama od kojih mnoge nisu renovirane od Drugog svetskog rata. Fasade se ljušte i svuda fali malter. Upravo u tim zgradama je i centar klaberske scene koja se naziva Romkocsma, što u bukvalnom prevodu znači ruinirani pab. Međutim, to nisu tradicionalni pabovi nalik na one u Engleskoj i Irskoj. Kada zakoračite u Szimpla kert, najstariji pab tog tipa, imate utisak da ste ušli u neki tajni lavirint. Iz jedne prostorije ulazite u drugu, iz druge u treću, četvrtu, petu, pa u veliko dvorište puno rasparenog nameštaja, umetničkih, starinskih i otkačenih detalja. U Szimpli možete da sedite u trabantu i pijete piće, ili u kadi, na skejtu... 

Otvoren je 2002. godine, nalazi se na trećem mestu najboljih svetskih barova prema izboru Lonely Planeta i privlači hiljade turista dnevno. Spisak događaja u Szimpli maltene je beskonačan: od koncerata i izložbi do otvorenih marketa s polovnom garderobom i proizvodima s lokalnih farmi. Ako pitate Mađare, svi će vam reći da su najbolji dani paba Szimpa kert odavno prošli, i da ćete danas više čuti engleski, a manje mađarski jezik. Bez obzira na to, Szimpa je najpoznatiji pab i uvek je pun. 

Među ruiniranim klubovima je i Fogas haz. Otvoren je 2009. godine sa idejom da tokom leta bude mesto za umetničke izložbe, filmske projekcije i koncerte. Fogas je najveći klub u gradu i prvenstveno je namenjen ljubiteljima elektronske muzike. U okviru njega je i vrt smešten na krovu, u kom je najbolji provod u gradu. 

Još jedan must see ruinirani pab je Instant. Sastoji se od dve kuće, ima 25 soba, sedam barova, dva dvorišta, sedam DJ pultova iz kojih gruvaju različiti muzički pravci i radi do šest ujutro. Nekoliko koraka dalje nalazi se Pizzica, mesto na kome se posle provoda vraćate u život. Umornim klaberima nudi autentičnu italijansku picu koja se seče makazama. 

 

Može cigareta, ali samo na ulici

Ukoliko zanemarimo ruinirane pabove koji po pravilu imaju jednu ili više bašta, skrivenih dvorišta ili krovnih terasa, jedina mana budimpeštanskog noćnog provoda, naročito zimi, jeste potpuna zabrana pušenja u lokalima. U Mađarskoj je od 2012. godine na snazi Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima koji uključuje i ugostiteljske objekte. Pušenje je zabranjeno u apsolutno svim kafićima, barovima, restoranima i klubovima, a posledica toga je „provod na ulicima”, ispred lokala. Kada je zakon izglasan, kako su nam rekli mladi Budimpeštanci, bili su retki oni koji su odlazili u kafiće i izlazili u klubove. Posle nekoliko meseci, pomirili su se sa situacijom i vratili u lokale, ali u znatno manjem broju nego ranije. Danas to izgleda ovako: glavni gosti lokala su strani turisti koji, kao i Mađari, u izlasku više vremena provode na ulici, gde je, kako sami kažu, provod bolji nego u lokalima u kojima uz pivo ne mogu da zapale cigaretu. 

 

 

Ekspanzija kraft pivarstva 

Do pre nekoliko godina pivska scena u Budimpešti bila je uobičajena i nudila uglavnom piva iz masovne proizvodnje kao što su Dreher, Aszok, Sopron i Kobaniai. Danas je situacija znatno drukčija. Kao i u Srbiji, male zanatske pivare polako preuzimaju primat nad velikom, komercijalnom proizvodnjom piva. Malih, kućnih pivara sve je više. Najpoznatije su Foti, Hopfanatic, Legenda i Jonas. Poznata je i pivara Tavoli, koja proizvodi samo jedno pivo – Galaxis IPA. Kada je reč o lagerima, većina zanatskih pivara prati češke linije. Najpopularniji lager među Mađarima je onaj koji proizvodi pivara Keserű Méz iz Fóti, mada se najviše pije IPA. CBN

Naša preporuka je Hangover Rasta pivare Jonas. Pivo je gorko, ima 6.7 odsto alkohola i već posle dva, opravdava svoj naziv. Zaista.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži