Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Ramada: Turistički vodič u prodaji pića

Kada u Zrenjaninu kažete Ramada, svi vas odmah upute na njenog vlasnika Dušana Petrova. Nekadašnjeg turističkog vodiča, koji je spletom okolnosti počeo da se bavi distribucijom i prodajom pića, znaju svi u Zrenjaninu i okolini. A kako i ne bi?! Ramada postoji već 22 godine.

 

Posao su započeli 1993. kao diskont pića, da bi se zatim potpuno posvetili veleprodaji. Godine 2006. zaključili su da je za uspešno poslovanje ipak bitna i maloprodaja, te su počeli da otvaraju svoje diskonte pića širom Zrenjanina i okoline. Danas imaju čak 25 maloprodajnih i šest veleprodajnih objekata. Bave se trgovinom pića na veliko i malo i distribucijom, pre svega u Zrenjaninu, ali i u Kikindi, Senti, Kneževcu, Žablju, Šajkašu, Kovačici, Melencima i brojnim drugim okolnim mestima. 

A ugostitelja u tom kraju ne manjka – samo Ramada snabdeva njih 400! S obzirom na značaj tačne i pravovremene isporuke, distribucija iz Ramadinih magacina podeljena je po naseljima. Svako naselje u kome postoji trgovina ili veleprodaja te firme ima i komercijalistu, koji robu dostavlja po pozivu ili unapred napravljenoj porudžbini, dok teritoriju Zrenjanina pokriva njih četvoro. Distribuciju pića vrše sa dvadesetak dostavnih vozila. Manje i urgentne porudžbine dostav­ljaju četiri pikapa, dok su za unapred dogovorene isporuke većih količina pića na raspolaganju četiri kombija i velika kamiona, kao i deset manjih kamiona. Prema Dušanovim rečima, Ramada je nekada bila najveći distributer u Vojvodini, ali su ipak odlučili da se ograniče na Zrenjanin i okolinu, deo zemlje koji naj­bolje poznaju. Prodaja kroz dostavu usmerena je isključivo na ugostitelje, dok se u maloprodajnim radnjama snabdevaju i krajnji potrošači. Jedna od glavnih karakteristika takvog poslovanja jeste pravovremeno i efikasno usklađivanje asortimana s potrebama svih kupaca. 

Prodaja pića i rad sa ugostiteljima nije lak i zato ne želim da ovaj posao naslede moja deca. To je fizički težak posao koji ne poznaje godišnja doba, pa se jednako radi i leti po suncu i zimi po snegu – kaže Dušan.

Uprkos tome, Petrov ističe da je srećan što se sve veći broj ljudi odlučuje za ugostiteljstvo i da se trudi da novajlijama u poslu pomogne i na taj način izgradi trajnu vezu sa svojim kupcima. CBN


 

U skladu sa situacijom u čitavoj zemlji, i za Ramadu je najveći izazov naplata potraživanja, ali Dušan ističe da je i za to ključno poverenje i dobar odnos s kupcem, koji će znati da ceni njihovu dobru volju i razumevanje.

Iako na prvi pogled ne deluje kao velika firma, Ramada ima čak 80 zaposlenih, a kada vidite njihove magacine i maloprodajne objekte, jasno vam je da je reč o ozbiljnom igraču u oblasti prodaje i distribucije pića u tom delu zemlje. Naš je utisak da je Dušanov posao izuzetno zanimljiv. Zaposleni u prodaji, distribuciji, magacinu i trgovinama rade, a on obilazi ugostitelje. Reklo bi se savršen posao, ali prema njegovim rečima, nakon toliko godina rada, to je uglavnom pre napor nego istinsko uživanje, jer iziskuje rad od jutra do mraka.  

 


 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži