Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Beomo u Pirot

Oduvek se u staroplaninskim selima pirotskog kraja proizvodila peglana kobasica. Muškarcima je ulivala snagu, a ženama donosila nemir. Kažu znalci, tako je i danas. Peglana kobasica je pirotska vijagra, specijalitet napravljen od odabranog mesa, bez masnoće i loja. Termičku obradu i dimljenje zamenjuje sušenje na vazduhu i temperaturi između plus pet i minus pet stepeni. Uz sve to ide i svakodnevno peglanje flašom, čime se istiskuju vazduh i vlaga, a kobasica uvija u oblik potkovice. Seče se milimetarski tanko pod uglom od 75 stepeni. Sadrži maksimum proteina i minimum masnoća, a iako se uglavnom služi kao meze, peglana kobasica je, pre svega, desert.

– Uz pirotski kačkavalj i ćilim, peglana kobasica predstavlja sveto trojstvo staroplaninskog područja – kaže Momčilo Đurđić, jedan od autora Festivala pirotske peglane kobasice, i dodaje da je njena proizvodnja ne samo održiv već i veoma profitabilan biznis. 

– U posednjih pet-šest godina, stotine porodica u Pirotu i okolini svoju egzistenciju grade na proizvodnji peglane kobasice. Još je 2007. začeta ideja da se jedan „brend usedelica” unapredi, a 2011. kada je i održano prvo svetsko prvenstvo u proizvodnji peglane kobasice, i realizovana To je sa stanovišta takozvane ekonomije kulturnog prostora bio pravi potez. Ugostitelj Dalibor Tošić, vlasnik stare pirotske kafane Boem, najozbiljnije je, čini mi se, prepoznao potencijal tog brenda, pa je i ozbiljno ulagao u tehnološki razvoj peglane kobasice. Dalibor je jedini koji ima peglanu kobasicu istog kvaliteta 365 dana u godini. Nadam se da će se naša kreativna saradnja nastaviti i na novom proizvodu, peglanoj kobasici s tartufima – objašnjava Momčilo Đurđić. 


 

Iz Pirota direktno za Beograd

Dalibor Tošić prve ugostiteljske korake napravio je 1989. u kiosku brze hrane njegovog oca, a pet godina kasnije otvorio je bife Boem. Čovek koji jedini u Pirotu 365 dana godišnje proizvodi peglanu kobasicu poseduje pogon za preradu mesa, a odnedavno i prvu radionicu za peglanu kobasicu. I posle više od dvadeset godina uspešnog bavljenja ugostiteljstvom, sa istim žarom kao na početku karijere pristupa poslu, trudeći se ipak da uprkos modernizaciji očuva duh starih vremena. 

– Stalno proširivanje ponude i unapređivanje poslovanja ključni su za ugostiteljstvo. U Boemu već godinama sede stalni gosti i zaista sam zahvalan svima koji mi već decenijama pružaju podršku. Dobronamerne savete i kritike slušali smo od samog otvaranja, a mnogo manje cenili „tapšanje po ramenu” – kaže Dalibor. 

Na meniju Boema su tradicionalna pirotska jela poput ovčje pljeskavice i peglane kobasice Boemske potkovice, koja direktno iz Boema stiže i u beogradske restorane Manufakturu, Lorenzo&Kakalamba i Staru kafanu, kao i markete Pikant, Pršutara, Oj devojče...

– Peglanu kobasicu pravimo na potpuno prirodan način, bez dodataka. Ništa novo nismo izmislili, samo smo nastavili tradiciju. Koristimo kvalitetno meso i uspeh ne izostaje. U planu je i zaštita geografskog porekla – kaže Dalibor. 

U tom lokalu kulinarsku karijeru započeo je i Filip Ćirić, koji je i danas, odmah po ulasku u Boem, stavio kecelju oko struka i svom prijatelju i nekadašnjem gazdi pokazao cake pravljenja pljeskavice s tartufima koja će ubuduće biti u redovnoj ponudi Boema. 

– S Filipom sam imao divnu saradnju, a čim se on vraća u Boem, znam da je to prava stvar. Pirot je bio mali grad za njega. I eto, verovao je u sebe, otišao u Beograd i uspeo – sa osmehom kaže Dalibor Tošić.


 

 

 

Italija s ukusom Pirota 

Pice s čvarcima i pice s dinstanom jagnjetinom začinjene ukusima Pirota nalaze se u redovnoj ponudi picerije Mama Rossa. Otvorila ju je Sonja Stojanović sa suprugom i kuvarom Zoranom pre 24 godine. Mama Rossa je porodično mesto u kome nastaju slasna jela italijanske kuhinje s ličnim pečatom šarmantnog bračnog para. 

– Izvornim italijanskim picama dodajemo ukus Pirota. Kreirali smo takozvani rustik meni na kome se nalaze Staroplaninska pica s kačkavaljem, dinstanom jagnjetinom, pečurkama i ceđenim mlekom, Orijent pica s patlidžanom, jagnjetinom i sirom, Sicilijanska pica s dinstanom jagnjetinom, inćunima i limunom. Pravimo i picu s čvarcima na koju dodajemo kisele krastavčiće kako bi gosti lakše podneli težinu čvaraka – kaže Zoran.

Osim mesnih pica, Mama Rossa gostima nudi i vege jelovnik sačinjen od brusketa i nekoliko vrsta začinjenih sireva, na primer sa estragonom, a kako kaže Zoran, gotovo svi sastojci u jelima podložni su promeni, u zavisnosti od želja gostiju. 


 

Samo veselo! 

Mi radimo dok su gosti veseli! – kaže Dejan Veljković Džesi, pasionirani ljubitelj vina i cigara, vlasnik kafane Dukat. 

Ugostiteljstvom se uspešno bavi duže od dvadeset godina i jedini u Pirotu u restoranu ima veliku ponudu vina, od kojih su neka čak i arhivska. Mesnih specijaliteta je bezbroj, a iz ponude se posebno izdvajaju teleći repovi, teletina pod sačem, gulaš, jagnjetina, jagnjeća podrobica, teleći biftek, lovačka pljeskavica, domaće kobasice... U Dukat, kako kaže Džesi, najmanje svraćaju Piroćanci, dok su najverniji gosti upravo gosti Pirota koji se iznova i iznova vraćaju.


 

 

 Rokenrol & stoni fudbal

Baš Čelik je jedini rokenrol bar u Pirotu. Pre deset godina otvorila su ga braća Nikola i Aleksandar Petrović, koji i potpisuju enterijer lokala. Kako kažu, prostor su uredili od otpadnih materijala iz obližnjeg Tigra. U skorijoj budućnosti planiraju da prošire prostor kako bi gosti Baš Čelika u sitne sate mogli nešto i da prezalogaje. Osim u dobrom provodu za koji su često zaduženi lokalni pirotski bendovi, gosti mogu da se oprobaju i u stonom fudbalu. Baš Čelik radi do dva ujutro i poslednja je linija provoda nakon kafanskih ludila. 


 

Krčma iz filmova 

Jedini etno-restoran u Pirotu izgrađen je davne 1865. godine. Osim po vrhunskim specijalitetima tradicionalne pirotske kuhinje, poznat je i po tome što su u njemu snimane scene iz popularnih domaćih filmova Zona Zamfirova i Ivkova slava. Na meniju Ladne vode su juvka i janija sa petlom jednogodišnjakom, jagnjeća podrobica, i kvalitetan roštilj o kome svedoče mnogobrojna priznanja sa raznih takmičenja. Na internacionalnom Festivalu majstora roštilja, mesni specijaliteti sa roštilja Ladne vode proglašeni su, dve godine zaredom, najboljim. Ova krčma može da se pohvali i Majstorskim pismom, koje potvrđuje autentičnost hrane i kvalitet njene izrade.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži