Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Izletišta: Salaš Stremen, Jakovo

- Sportisti i rekreativci želeli su da se opuste posle dobrog treninga, da popiju piće i malo odmore pre nego što nastave dalje sa aktivnostima. Tako smo prvo otvorili kafe. Zatim su gosti poželeli da nešto i pojedu dok odmaraju u prijatnom ambijentu, okruženi zelenilom i prirodom. Nije nam bilo druge nego da otvorimo i restoranski deo – priseća se Bojović.

Danas je Stremen više od kafea i restorana, to je mesto za porodični odmor, za beg od gradske vreve, mesto za uživanje u prirodi i mirisu reke, budući da se nalazi nadomak Save. To je i mesto za odmor biciklista koji prate rutu uz Savu, od nasipa na Novom  Beogradu do nautičkog sela u Boljevcima. Istovremeno, to je i mesto za slavlje, za proslavu rođendana ili venčanje u prirodnom okruženju. 

Stremen je i mesto za gurmane, jer kuhinja je ovde domaća, sremačka. Apetit gostiju će sigurno zadovoljiti domaći gulaš, sremačka mućkalica, ćuretina sa domaćim mlincima, jagnjetina ispod sača, kao i domaće kobasice, kulen, pršute i brojni drugi delikatesi. Za sladokusce će degustacija slatkiša biti svojevrsno putovanje u prošlost, jer će se uz šnenokle, domaću štrudlu sa makom, knedle sa šljivama ili palačinke sa domaćim pekmezom sigurno vratiti u detinjstvo kada im je baka spremala sve ove poslastice. Za one koji nisu iz ovog kraja biće to prilika da probaju i nešto novo, jer se kao kuriozitet na desertnom meniju izdvaja kolač na kukuruzovini, koji se može jesti prazan ili punjen raznim slatkim đakonijama. 

Da se vratimo sada na početak priče. Ergela konja je i dalje tu, a sportiste i konjičke znalce, zamenili su mališani, budući da se ovde svakog utorka, četvrtka, subote i nedelje organizuje škola jahanja za decu. Za one koji se ne usuđuju da se puste u galop, organizuje se i šetnja na konjima i ponijima. 

Osim zaljubljenika u konjički sport, na salašu Stremen uživaće svi koji žele da se opuste u prirodi i okrepe u bašti etno restorana ili u zatvorenom delu, gde entrerijer upotpunjuju brojne stare fotografije i detalji iz nekih prošlih vremena. Salaš Stremen je i domaćin brojnih manifestacija, sa ciljem očuvanja autentičnosti i bogatstva srpske kulture. Između ostalog, ovde se oganizuju Dani koprive, Festival bundeve, Dani testa i Turnir u preskakanju prepona na konjima.

- Naš sledeći korak je izgradnja konaka i smeštajnih kapaciteta, jer brojni gosti žele na salašu da ostanu i duže od jednog dana – zaključuje Bojović.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži