Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Salon 5

Beograd je zaslužio mesto poput ovog a da ono nije na Dorćolu ili Vračaru. U gradu su i ranije postojali restorani u stanovima koji su low budget, što potpuno podržavam. Međutim, koncept Salona 5 je drugačiji. Mi prezentujemo jela visokog gastronomskog kvaliteta, a naša kuhinja bazira se na jednostavnosti. Ne trudim se da izmislim nešto novo. U gastronomiji zaista moraš da budeš siguran u to što radiš. Recept za guščju džigericu učio sam godinama, naučio i stojim iza toga da je lepo spremam – kaže Nikola Narančić, vlasnik restorana.

U Salonu 5 namirnice se nabavljaju svakog dana, a jela menjaju sezonski.

– Trudimo se da što manje termički obrađujemo hranu. Sve počinje od kvaliteta proizvoda, a tek posle nastupa kreativnost i uklopljivost kuvara. Nažalost, u našoj zemlji veoma smo ograničeni kada je nabavka hrane u pitanju. Mi ne pravimo kompromise. Ako u nabavci nema namirnice koja nam je potrebna za određeno jelo, onda tog dana nema tog jela na meniju. Moraju da postoje standardi. Jelo koje ste jednom probali, svaki sledeći put mora da bude istog kvaliteta. 

U ponudi nema ni Coca-Cole, jer se, kako kaže Nikola, gostima nude samo kvalitetni proizvodi. 

– Uz našu hranu ne ide gazirani sok. Nije mi namera da kritikujem goste, a i nemoguće je objasniti nekom da uz guščju džigericu ne ide Coca-Cola. Čak i ako deca zatraže neki sokić, mi im ponudimo sveže ceđene sokove umesto gaziranih napitaka. Naša preporuka je ujedno i savet za zdraviji način života – objašnjava Nikola i dodaje da zahvaljujući dugogodišnjem radu u svetskom gastronomskom centru Toskani ima drugačiji pogled na restoranske i ugostiteljske principe. 

– Veoma rano ušao sam u svet ugostiteljstva. Počeo sam od nule, od pranja sudova, pa preko čišćenja i seckanja namirnica stigao do šefa kuhinje u jednom renomiranom restoranu u Bolonji. Italijani imaju potpuno drugačiji pogled na gastronomiju od nas, naročito kada je reč o trudu i ljubavi prema hrani. U Italiji nema bacanja namirnica, i mislim da je takav odnos prema hrani bitan kako za društvo u celini tako i za gastronomiju. Da bi sve funkcionisalo kako treba, a i više i bolje od toga, potreban je konstantan trud i rad koji podrazumeva dvadesetčetvoročasovnu posvećenost. Čini mi se da su ljudi polako počeli da se bude i kod nas. Mislim da je ispred nas svetla budućnost restoraterstva i ugostiteljstva – kaže Nikola. cbn

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži