Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  El Hispano, Beograd

 

Domaćih gostiju je malo, kažu u El Hispanu, a to su uglavnom predstavnici poslovnog sveta, porodice, oni koji žele da proslave neki svoj značajan događaj... Zanimljivo je da je El Hispano jedan od najbolje ocenjenih beogradskih restorana na čuvenom Trip Advisoru, a poslednjih nekoliko godina nalazi se među prvih pet..

Razloga za takvu preporuku ima dosta, pa krenimo redom. 

Ono što ovaj ugostiteljski objekat izdvaja svakako je autentična španska kuhinja, podržana probranim etiketama poznatih španskih vinskih rejona, kao i usluga, profesionalno i obučeno osoblje, prijatan i dizajnerski odlično urađen ambijent u srcu grada - na Obilićevom vencu 27.

Ideja vlasnika, našeg čoveka koji kao zaljubljenik u Španiju i špansku kulturu već dugo živi u toj zemlji, bila je da se srpskim gostima predstavi autentična španska kuhinja na moderan način. Da bi to uspeo, vlasnik je vreme dok je prostor renoviran iskoristio da budućeg šefa kuhinje pošalje na ozbiljno stručno i praktično usavršavanje u restoranima širom Španije i drugih zemalja Evrope. 

– El Hispano je otvoren kako bi ovdašnji ljudi više saznali o španskoj kulturi, a u okviru toga i o španskoj kuhinji. Zato mi ne pravimo kompromis oko kvaliteta onoga što nudimo gostima. U El Hispanu nijedno jelo nije modifikovano da bi se zadovoljavali lokalni ukusi, već se insistira na autentičnim ukusima, a to podrazumeva i autentične namirnice iz pojedinih delova Španije. Naša paelja, na primer, pravi se po originalnoj recepturi iz okoline Valensije, koristimo pravi šafran i na poseban način pripremljen pirinač... Služimo pršutu PataNegra koja se dobija od životinja hranjenih isključivo žirevima i čije je meso sušeno na planinskom vazduhu na visini od 900 metara. Nije to lako u Srbiji jer su količine namirnica koje jedan ovakav restoran troši relativno male, a sve to mora da se uveze, što i radimo – kaže za CaféBar network Vidoje Stančić, šef kuhinje restorana El Hispano. 

 

Da bi se duh španskog gostoljublja preneo na ovdašnje goste, osoblje El Hispana takođe je prošlo obuku na Iberijskom poluostrvu i tamo se upoznao s jedinstvenim konceptom posluge.

– Tamo je posluga pojednostavljena i drugačiji je koncept konzumiranja hrane. U Španiji se najpre sedi za šankom, popije nešto, donose se tapasi, pršuta, ljudi opušteno pričaju i pripremaju se za obedovanje u restoranskom delu – kaže Stančić.

Meni El Hispana čine probrana jela španske kuhinje. Meni nije veliki jer šef Stančić kaže da je najvažnije da ono što gost dobije bude kvalitetno. S velikim menijem, kaže, znatno je teže, a nekad i nemoguće obezbediti potrebnu svežinu namirnica.

– Meni treba da nudi manji broj jela koja se sezonski menjaju. Imamo i jela koja želimo da uvrstimo u meni, pa ih ponudimo gostima. Ako bude 80 odsto pozitivnih komentara, to jelo ostaje deo menija. Sve to prati priča o tom jelu, njegovim sastojcima, slaganju s vinom... Naravno, važno je i koliko gosti žele da im to bude objašnjeno – navodi šef Stančić.

Dobro bi bilo, kaže šef kuhinje El Hispana, da u Beogradu ima više španskih restorana jer bi gosti bili još bolje upoznati s autentičnim ukusima, a konkurencija bi sve njih terala da se takmiče u kvalitetu.

Iako ambijent i kvalitet usluge može da navede na pomisao da usluga u El Hispanu može da ostavi utisak ekskluzivnosti, ovde se može ručati i za pristojan novac, čak i za srpske prilike.

Specijaliteti poput goveđih obraza i repova, za koje bi se pretpostavilo da mogu da ih naruče samo oni sa dubokim džepom, pristupačni su i ostalim gostima. Naravno, vrhunska jela od vrhunski kvalitetnih i autentičnih namirnica s iberijskog podneblja imaju cenu koja prati taj kvalitet. A u spoju jedinstvenih ukusa, autentičnih namirnica, odlične usluge i predivnih španskih vina posluženih u luksuznom ambijentu preuređenog salonca s početka 20. veka, i nema mesta za priču o cenama. To je priča o uživanju u svemu onome što duh hispanosa čini tako magnetski privlačnim na svim meridijanima.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži