Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Tramvaj pub, Beograd

Da dobar koncept i posvećenost poslu mogu da na ugostiteljsku mapu grada vrate i lokale koji su „voljom” zakonskih propisa morali da prekinu uspešno poslovanje, pokazuju i brojni gosti Tramvaj puba, koji od prošle godine ponovo radi na staroj adresi u Ruzveltovoj ulici

 

Tekst: Zoran Knežević
Foto: Marija Zindović

 

Nastao početkom ovog veka na mestu stare kafane Žagubica, nimalo reprezentativnog objekta, Tramvaj je za kratko vreme postao kultno mesto za noćni provod u Beogradu. I godinama tako dok nije doneta uredba o ograničenju radnog vremena lokala u stambenim zgradama. Na žalost hiljada stalnih gostiju i vlasnika, Tramvaj je tada morao da zatvori svoja vrata. 

Ipak, Nikola Vučićević nije odustao i posle nepune dve godine Tramvaj je ponovo dočekao goste, ovaj put u izmenjenom ambijentu, s novim radnim vremenom i konceptom prilagođenim zakonskim propisima, tj. obavezi da se radi najduže do ponoći. 

– Morali smo da promenimo koncepciju zbog zakonskih propisa, pa zato žive svirke organizujemo od 20 do 23 časa radnim danima i od 21 do ponoći vikendom. Veoma je teško navići ljude na taj termin jer danas mnogi izlaze u grad oko ponoći. Ipak, gosti nam se vraćaju, ali ni približno u onom broju kao ranije – kaže Nikola Vučićević.

Da bi vratili stare i pridobili nove goste, u Tramvaju su ponudili veoma raznovrstan meni, zasnovan na brzim laganim obrocima, po veoma pristupačnim cenama.

– Danas nije srećno vreme za ugostiteljstvo, malo je para, pa su i cene tome prilagođene. Ovde uglavnom svraćaju studenti okolnih fakulteta, mladi da se vide ili ljudi koji rade u firmama u blizini. Zato su i naše cene popularne, a ponuda prilagođena onima koji ovde svraćaju na doručak, ručak tokom pauze na poslu ili obrok s nogu u prolazu. Tome je prilagođena i ponuda na meniju – kobasice, krilca, burgeri, tortilje, salate... Od jela najbolje nam idu njeguška piletina (s dodatkom pršute) i piletina sa susamom, a najviše se naručuje pomfrit, koji odlično ide uz pivo – kaže Nikola Vučićević. 

Ideja je bila da se gostima ponudi veliki izbor slanog i slatkog doručka, a specifičnost je to što gosti ovde mogu sami da izaberu kombinaciju namirnica koje će im biti servirane. Na posebnom delu menija je popis namirnica s cenama, a gostima ostaje samo da odaberu šta žele da im bude pripremljeno i servirano. Naravno, prostim zbrajanjem gost lako može da izračuna i koliko će to platiti. 

Kuhinja Tramvaja radi od otvaranja do zatvaranja i velika većina gostiju, naročito preko dana, naručuje i hranu. U ovom pabu trude se da održe i visok kvalitet, pa su angažovali dobre kuvare i kvalifikovano i vredno osoblje. 

– Angažovali smo i mlade kuvare koji su završili stručne škole i koji vole da rade i uče. Ovde imaju priliku da steknu dobro iskustvo i isprobaju svoju kreativnost – kaže Vučićević.

Muzički program Tramvaja danas se zasniva na domaćoj rok i pop muzici jer to, kako kažu vlasnici, gosti vole i najlakše se opuste u takvom ambijentu. 

– Kada je Tramvaj otvoren prvi put, krenuli smo sa džezom, bluzom i latino svirkom. Danas te muzike ovde nema, ali mnogi gosti dolaze jer su slušali o svirkama, pa žele da i sami to vide – kaže Vučićević.

Značajnu pomoć u ponovnom otvaranju Tramvaja imala je i poznata pivarska kompanija Carlsberg. Danas je pab u Ruzveltovoj partner tog poznatog danskog pivara. 

– Carlsberg nam je mnogo pomogao i veoma smo zadovoljni saradnjom s njim. Osnovni razlog za saradnju s Carlsbergom jeste to što on ima najveći izbor piva, a osnova ponude Tramvaja kao paba jeste upravo pivo. Ova godina bila je veoma kišna, tako da bašta nije radila onako kako je trebalo, ali gosti su već navikli da je i to u ponudi – objašnjava za CaféBar Nikola Vučićević. 

Prilagođavanje novim gostima i izmenjenim uslovima poslovanja u Tramvaju je primetno i u enterijeru. Mladi arhitekta Ivan Filipović u saradnji s vlasnicima osmislio je enterijer koji odgovara godinama i interesovanjima publike, ali i konceptu vlasnika. Moderan dizajn, veliki prozori koji obezbeđuju mnogo dnevne svetlosti, prirodni materijali drvo i cigla, samo su neke od odlika enterijera koje čine da gostima bude prijatno. U lokalu postoji visoko i nisko sedenje, kao i separe, a deo stolova zamenjen je drvenim točkovima za namotavanje creva. O udobnosti i pravovremenoj i kvalitetnoj usluzi brine se ukupno 40 zaposlenih.

– Ideja nam je da oni koji rade mogu uveče ovde da dođu na muziku a da opet ujutro budu odmorni za posao, ili da ljudi posle posla mogu da svrate na neko piće a da ranije dođu kući i odmore se za sutrašnje obaveze. Zato mi možemo da kažemo da niko od gostiju Tramvaja nije neispavan – naglašava Nikola Vučićević.

U Tramvaju veoma aktivno rade i na unapređenju poslovnog ambijenta svih ugostiteljskih objekata u Beogradu, pa su tako nedavno učestvovali u protestu organizovanom protiv „bahatog ponašanja inspektora prilikom kontrole poslovanja”. Kao članovi Udruženja ugostitelja inicirali su pristupanje udruženja Uniji poslodavaca Srbije kako bi se na taj način uključili u institucionalne tokove kreiranja poslovnog ambijenta. cbn

Share

Komentari  

 
0 #1 Anchika 08-11-2014 19:47
Sve ovo mi se veoma dopada. :)
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži