Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  O.U.R. BAR


IZLAZAK UZ KULTURNI DOŽIVLJAJ

Ovaj lokal otvorila je grupa ljudi iz Srbije koja je živela u Njujorku, sa željom da prenese svoje utiske o Velikoj jabuci i ugostiteljska znanja stečena tamo. Osim dobre hrane i pića, ovaj lokal koji je istovremeno i bar i klub i restoran, odlikuje i bogat i raznovrstan muzički program – od džeza i fanka do šlagera i hard roka. Želja vlasnika je da gosti budu svi oni koji žele da vide Beograd u progresivnom duhu, ljudi koji znaju da prepoznaju kvalitet muzičkog programa i imaju potrebu da im noćni izlazak bude i kulturni doživljaj

 

Tekst: Tatjana Gluvaković, Foto: Dragana Ðorović

 

Gde Beograđani mogu da osete duh Njujorka, da pojedu tartar biftek u dva ujutro dok slušaju kvalitetan džez? Elegantan, nepretenciozan, smešten kod Tašmajdana u Beogradskoj 71, O.U.R. Bar, od otvaranja 2009. godine, predstavlja osveženje u ugostiteljskoj ponudi prestonice. Činjenica da je otvoren na samom početku ekonomske krize nije predstavljala prepreku O.U.R. Baru da zauzme značajno mesto na ugostiteljskoj mapi Beograda. Ovaj lokal koji je u isto vreme i restoran i bar i kafe i klub, ne prestaje da privlači i animira Beograđane raznovrsnom ponudom, zbog čega je i našao mesto na Caffe&Bar Reco-mmended listi.

Ideja o O.U.R. Baru potekla je s druge strane Atlantika. Grupa ljudi iz Srbije koja je živela u Njujorku odlučila je da u Beogradu otvori objekat u kojem bi prenela svoje utiske o Velikoj jabuci i ugostiteljska znanja stečena tamo. Miloš Vukšić, jedan od vlasnika lokala, za Caffe&Bar otkriva kako se priča O.U.R. Bara razvijala od načelnog plana do toga da on postane jedan od ugostiteljskih objekata s najkvalitetnijom ponudom u glavnom gradu.

– Radili smo u različitim njujorškim restoranima i barovima. Svako od nas je sopstvena iskustva želeo da uvrsti u koncept lokala. Nekoliko barova bilo je inspiracija za O.U.R. Bar, ali nijedan konkretno. Deo bara i neki detalji u enterijeru urađeni su po ugledu na Employees Only, jedan od najpoznatijih njujorških barova, koji drže delom naši ljudi, a delom Amerikanci. S njima odlično sarađujemo, pomažu nam obaveštavajući nas o trendovima i zbivanjima u Njujorku. Muzički program formiran je po ugledu na Zinc bar i neke druge džez barove, a hrana je slična onoj u restoranu Chanterelle, gde je radio moj kolega Srđan Rabrenović – objašnjava Vukšić.

Ime lokala, inače, na engleskom jeziku znači „naš bar“, dok je na srpskom skraćenica od organizacija udruženog rada, i kako objašnjava Vukšić, simbolizuje zajedništvo, tj. filozofiju da su svi koji rade ili su radili u lokalu neodvojivi deo njegove priče. O.U.R. Bar trenutno vodi četvoro ljudi. Od početka su tu Miloš Vukšić, Srđan Rabrenović i Ðorđe Milenković. Skoro im se pridrižio i Dejan Tomović, dok su Slobodan Marković i Jadranka Blanuša bili tu na početku, ali su izašli iz partnerstva.

– Veoma je bitno da se ljudi specijalizuju kako bi posao radili najbolje što mogu. Moj deo posla vezan je za koncept, program i marketing. Ðorđe Milenković je iskusan barmen i njegov deo posla je organizacija i funkcionisanje bara. Srđan Rabrenović zadužen je za kuhinju. Imamo i novog partnera Dejana Tomovića Tomketa, koji je dugogodišnji muzičar i barmen, i ove godine trebalo bi da još poboljša muzički program. Ipak, bez obzira na različita zaduženja, pomažemo jedni drugima. Jedna je stvar kada ugostitelj nije angažovan u lokalu i kada se ponaša kao da ga se taj posao ne tiče, a druga kada daje sve od sebe, kada mu nije teško da očisti sto, privuče gostu stolicu... Mislim da to gosti osećaju i prepoznaju kao dobro – objašnjava Vukšić.

 

O.U.R. Bar je otvoren na mestu nekadašnjeg bara Teatar. Enterijerom dominira drvo, a posebnu notu daju mu fotografije koje obeležavaju različite trenutke iz domaće kinematografije. Deo poda urađen je po uzoru na Holivud bulevar, gde su zvezde sa potpisima srpskih glumaca. Prostor od 150 kvadrata ima tri celine: osnovni nivo, galeriju i barski deo, koji je jedini nov u enterijeru. Ceo spoljni zid je u staklu, pa tokom dana u lokalu ima mnogo prirodnog svetla, dok toplina drveta i oskudno osvetljenje noću odaju šmek klasičnog džez bara.

– Želja nam je da privučemo ljude različitih generacija, od 25 pa naviše. Kada odrasteš i sazriš, želiš neku vrstu komfora tokom izlaska, da ne sediš u zadimljenoj prostoriji, da ne ideš u toalet koji je prljav... Subotom imamo obezbeđenje da se ne bi pravila gužva. Mnogo ljudi u Beogradu voli gužvu i po tome meri provod. Mi želimo da pokažemo gostima da se mogu dobro provesti i tamo gde nema previše ljudi, gde imaju mesta da igraju i da ostave piće. Želja nam je da naši gosti budu svi oni koji žele da vide Beograd u progresivnom duhu, ljudi koji znaju da prepoznaju kvalitet muzičkog programa imaju potrebu da im noćni izlazak bude kulturni doživljaj. Samim muzičkim programom pravimo filter za ljude koji bi inače dolazili samo zato što je mesto popularno. Čim čuju trubu i saksofon, ti ljudi sami shvate da ovo nije mesto za njih – priča Vukšić.

Od srede do nedelje svake večeri goste animiraju različiti bendovi i DJ-ovi. Sredom bend svira džez, četvrtkom nastupa Elektronic Jam ili DJ pušta džez i fank numere s vinila. Petak je rezervisan za ljubitelje fanka, dok subotom DJ Miss Millie pušta fank i disko, ali nađe se tu i pokoji šlager i hard rok numera.

 

Kafa

 

Novi dnevni koncept uokviruje i saradnja s Elis Caffeom iz Zagreba, čija će kafa u O.U.R. Baru gostima biti dostupna pod nazivom O.U.R. kafa. 

To je galerijska kafa visokog kvaliteta. Dostupna je u manjim količinama nego industrijska kafa koja je u ponudi u ostalim ugostiteljskim objektima. U pitanju je 100 odsto arabika. Nosi ime našeg lokala jer je to zapravo naša kafa. Učestvujemo u njenoj pripremi od prženja do posluživanja. To nam omogućava da pratimo njen kvalitet. Kafa se melje neposredno pre pripreme u posebnoj mašini, a za spremanje jedne šoljice koristi se devet-deset grama, nešto više od prosečnog normativa u lokalima – objašnjava Ðorđe Milenković, glavni barmen i jedan od partnera.

 

– Ovo mesto počelo je s konceptom da se sviraju džez i fank. Ali ne držimo se striktno toga. Gosti i ne dolaze zbog određenog muzičkog pravca, već zbog proverenog provoda, hrane i usluge. Ideja je da budemo jedinstveni, da imamo svirke koje ne mogu da se čuju na drugim mestima u gradu. Stalno menjamo program i dovodimo nove bendove, ali se trudimo da održimo muzičku ponudu na visokom nivou. Trenutno, na primer, nastupa bend Radio Luxemburg, koji svira Bitlse. Angažujemo i sastav Painting Music, koji svira elektronski rok, a na nastupima ih prati slikar koji crta na panou onako kako ga muzika inspiriše – objašnjava Vukšić.

Nedeljom studenti sa Džez akademije imaju priliku da uživo nastupaju u O.U.R. Baru.

Ovaj bar popularnim čini i ponuda hrane i pića. Iz kuhinje, pod dirigentskom palicom glavnog kuvara Srđana Rabrenovića, do gostiju dolaze fjužn specijaliteti različitih kuhinja, od evropskih, preko azijskih, do američkih. Tu su različiti apetajzeri, sendviči, salate i glavna jela na bazi mesa i ribe. Postoji i izbor makrobiotičkih i vegetarijanskih jela, a meni će sve više ići u tom smeru. Najpopularniji na meniju jesu originalni američki burgeri i philly cheese steak (sendvič s biftekom, pečenom paprikom, lukom, senfom i zapečenim sirom s krompirom). Od deserata posebno su popularni fondan s čokoladom i čokoladni sufle. Šef kuhinje se, ipak, protivi izdvajanju određenih jela.

– U meni unosimo novine svakih mesec-

-dva, u zavisnosti od toga koje su nam sveže namirnice dostupne. Side dishes, tj. prilozi, odvojeno se poručuju, tako da i stalni gosti svakodnevno mogu da prave različite kombinacije jela – objašnjava Srđan Rabrenović, dugogodišnji kuvar koji je ranije radio u beogradskim lokalima Absinth i Majic, kao i u njujorškim restoranima Macao i Chanterelle.

Inače, kuhinja je otvorena, tako da gosti mogu da vide šta se dešava u njoj, a posebno je značajno to što radi do kada i lokal. Dakle, u kasne sate mogu se pojesti jela koja spadaju u fine dinning, što je novina za ugostiteljstvo u Beogradu. Prema rečima Miloša Vukšića, taj koncept Beograđani polako usvajaju.

O.U.R. od ponedeljka do četvrtka radi od devet do dva, petkom od devet do četiri, subotom od jedanaest do četiri, a nedeljom od jedanaest do jedan. Donedavno je radnim danima lokal počinjao da radi tek od 16 sati, ali je sad uveden doručak, pa je radno vreme prilagođeno toj promeni. U ponudi su belgijski kroasani s različitim ukusima. Bar je, pogotovu tokom večeri, poseban deo lokala. Na vinskoj karti je dvadestak probranih etiketa, od kojih se polovina može poručiti na čašu.

 

Kokteli i pirei

 

Kako i dolikuje baru rađenom po ugledu na njujorške, posebna pažnja poklanja se koktelima. Za raznovrsne koktele koriste se sveži sastojci, a umesto sokova za njihovo spremanje u lokalu se prave pirei od svežeg voća. Cene koktela malo su više od prosečnih, ali u lokalu garantuju da zbog kvaliteta sastojaka gost jutro posle neće imati glavobolju.

Pokušavamo da oformimo posebnu saradnju između kuhinje i bara. U kuhinji se spremaju pirei od breskve, jabuke i jagode koje koristimo kao sastojke za koktele. Sve više u miksologiji primenjujemo princip kuhinje po raznovrsnosti namirnica koje koristimo. Zato su i uniforme slične za one koji rade u baru i one koji rade u kuhinji – objašnjava Ðorđe Milenković.

 

O.U.R. Bar sada ima petnaestak stalno zaposlenih koji su uglavnom došli po preporuci. Prema rečima Miloša Vukšića, trebalo je dosta vremena da pronađu i obuče osoblje kako bi imali kvalitetan tim. Iako se određeni broj njih vremenom promenio, dosta ih je tu od otvaranja lokala.

– Najviše energije u prvih pola godine potrošili smo na obučavanje ljudi, pre svega na to kako da komuniciraju s gostima. Momci su naučili posao i dosta njih je s nama od prvog dana. Gosti ih često hvale da su u isto vreme ljubazni i nenametljivi, što je odlika ugostiteljskih objekata u Njujorku. Radimo na tome da ponovo naviknemo ljude da ostavljaju bakšiš, jer su barmeni i konobari ti koji se trude da učine da se u lokalu gosti osećaju prijatno, da pogode piće koje im odgovara, da pretpostave koja će im se hrana dopasti, i zato ih treba nagraditi – priča Vukšić.

Pošto ima oko 80 mesta za sedenje, a prima oko 150 ljudi, O.U.R. Bar je morao da se prilagodi novom Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i da odredi pušački i nepušački deo. Galerija i polovina osnovnog nivoa bliža ulazu namenjene su nepušačima.

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži