Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Restoran Durmitor

Ekipa časopisa CaféBar network bila je na licu mesta baš u vreme ručka i proverila zašto se u restoranu Durmitor već godinama traži mesto više. Namirnice stižu direktno iz Crne Gore, a rakija sa porodičnog placa vlasnika lokala

 

Tekst: Jelena Stojčić
Foto: Marija Zindović

 

U familiji Kojović ugostiteljstvo je porodični biznis. Glava porodice, otac Anđelko, 1993. godine otvorio je restoran domaće kuhinje Durmitor, koji je za kratko vreme postao veoma popularan među Beograđanima. Posle njegove smrti, posao su nasledili sinovi Nemanja i Nikola, koji već godinama uspešno posluju. Od oca su naučili da je pošten odnos prema poslu i gostima ključ uspeha. 

– Tokom godina, stalni gosti postali su nam prijatelji, a s nekima smo se i okumili. Zaista se trudimo da svakom gostu priđemo s mnogo pažnje. Nije se još dogodilo da gosti odu iz restorana a da naše osoblje nije proverilo da li su zadovoljni uslugom. Toliko smo se sprijateljili sa gostima da znamo kada su im rođendani i drugi njima važni datumi. Stalno osluškujemo njihove želje i siguran sam da je to glavni razlog zbog kojeg tako dobro radimo – kaže Nemanja Kojović i dodaje da je ugostiteljski posao veoma lep, ali i vrlo naporan.

– Bez napora nema uspeha. Radimo svaki dan, osim nedeljom, kada se svi odmaramo i skupljamo energiju za narednu sedmicu. Iako ponekad zna da bude baš naporno, ipak obožavam svoj posao. Ako ja nisam u restoranu, onda je tu moj brat. Siguran sam da je za dobro funkcionisanje ugostiteljskog objekta potrebno da osim tima zaposlenih, i vlasnici i menadžeri svakodnevno budu tu, u slučaju da treba da se podvikne – kroz smeh kaže Kojović.

U Durmitoru radi uigran tim od četrdeset zaposlenih, a da bi sve išlo glatko, među njima postoji određena hijerarhija. Ljubav prema poslu je najvažnija, dok sujeta nikako nije dobrodošla.

– Svi naši zaposleni školovani su za ugostiteljski posao i imaju iskustvo koje objekat sa sto osamdeset mesta unutra i isto toliko u bašti zahteva. Ipak, najvažnije od svega je da svi zaposleni vole svoj posao jer u suprotnom ne bi bili deo našeg tima – kaže Kojović.

Budući da nikada nisu ulagali u marketing, strpljivo su, verujući u sebe, čekali da se priča proširi od usta do usta. 

– Rezervacije su neophodne jer je restoran uvek pun, čemu u prilog govori činjenica da je jedan sto rezervisan tri puta u toku dana. Oduvek su gosti kod nas dolazili jer su znali da se dobro jede. Spontano se pročulo za Durmitor, i mislim da nismo pogrešili što nam je dobra preporuka bila jedini marketing. Između ostalog, znali smo i da će u centru poslovnog sveta na Novom Beogradu, naša priča morati da uspe. Planiramo i otvaranje još jednog Durmitora, za sve naše stalne goste koji vole da ručaju s druge strane mosta – kaže Kojović. 

Zbog proširenja obima posla, vlasnici su morali da prošire i kapacitet, a tokom godina menjao se i izgled restorana. 

– Pred početak svake sezone trudimo se da oplemenimo prostor kako bi, osim u hrani, gosti uživali i u prijatnom ambijentu. Glavni „krivac” za enterijer je mladi arhitekta Mladen Paunić, koji je prema našim instrukcijama prostor uredio u duhu Durmitora. Motiv poljskog cveta prožima se kroz čitav enterijer, a pečat svega je ručno rađeni drveni luster koji krasi centralnu salu našeg restorana. Posebnim načinom obrade drveta stvoren je izgled starine, a dobitna kombinacija kamena, cigle i drveta stvara prijatnu atmosferu. U lokalu se nalaze i motivi s Hilandara na koje smo posebno ponosni – objašnjava Nemanja Kojović.

Cene i kvalitet su srazmerni, dok su porcije ogromne. Namirnice stižu direktno iz Crne Gore, a rakija sa porodičnog placa. Specijalitet kuće je smočani kačamak, pravljen prema domaćoj recepturi naših baka.

– Najtraženije jelo je teletina ispod sača, a osim toga, na meniju se nalazi i deset kuvanih jela koja se menjaju sezonski. Dešava se da kolenice i pihtije gosti traže usred leta – sa osmehom kaže Kojović i dodaje da je i jaretina ispod sača prepoznatljivo jelo restorana Durmitor.

– Raštan sa ovčjom steljom takođe se izdvaja iz ponude, kao i njeguški popeci i njeguški stek. Namirnice poput pršute i sira stižu iz Sjenice, a čuveni smo i po domaćem hlebu koji sami proizvodimo. Odnedavno na meniju se nalazi i hleb od heljdinog brašna namenjen damama koje su na dijeti. 

A uz domaće specijalitete, kako kaže Kojović, najbolje ide domaća rakija. 


– Rakija koja se služi u Durmitoru stiže direktno s našeg porodičnog placa, i u ponudi se nalazi nekoliko vrsta poput viljamovke, kajsije, šljive i dunje. Osim u rakiji, gosti najčešće uživaju i u dobrom domaćem vinu – zaključuje Nemanja Kojović, vlasnik restorana Durmitor.

Pomoćnik šefa kuhinje Milan Simić preporučuje:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teletina ispod sača

Sastojci: teleća rebra, krompir, peršun, so, mast, ulje.

Priprema: komade mesa peći ispod sača u njihovom saftu dva i po do tri sata. Servirati uz krompir prethodno ispečen ispod sača. 

Ukrasiti kajmakom i posuti sitno seckanim peršunom.

 


 

 

Durmitor specijalitet

Sastojci: 2 male gurmanske pljeskavice, 2 svinjske šnicle, 2 ražnjića, 4 kobasice, punjena bela vešalica, kačkavalj, pomfrit.

Priprema: različite vrste mesa peći na roštilju. Servirati tako da ražnjići oblikuju vrh koji podseća na Durmitor, a narendani kačkavalj na sneg. A možete pogledati i sliku...

Share

Komentari  

 
+3 #18 Vladimir Vasovic 20-10-2015 11:21
U restoran Durmitor idem redovno vec 7- 8 godina i kvalitet hrane je takav da sve sto sam u njemu probao od hrane za mene je bilo najbolje u odnosu na druge restorane u kojima sam jeo nesto slicno. I tako vec godinama isto, dobro, kvalitetno, svaka cast. Ono sto mogu da zamerim jeste odnos menadzmenta, gde sam iskusio da iako sam pokusao da rucam sa trudnicom i bebom u restoranu, nisam mogao da dobijem sto jer nisam imao rezervaciju. Ne verujem u stav da nije moglo da se nadje resenje, jednostavno nije bilo volje da se izadje u susret. Pozdrav za sve.
Citat
 
 
-10 #17 NJEGOŠ 03-10-2015 23:28
Samo da kazem da kacamak nema blage veze sa pravim i babinim receptom ostalo je ok.
Citat
 
 
-31 #16 WORST!! 19-09-2015 15:44
...one of the WORST dining experiences I've ever had. From our arrival the host was extremely impolite and acted as if he owns the slum and he'd do us a favor by giving us a table. Furthermore, some of the waiters are plainly RUDE (which tells us that they're only used to deal with the local populace) while others try to be helpful although most of them have NO CLUE of English language whatsoever, which will make it very hard for you to try to ask anything from a menu that's written only in Cyrillic (yeah, forget about an English language menu or even a Latin serbian menu), which shows that if you're not serbian you're not precisely welcome there. Then they took forever to take care of us although in the meanwhile we saw several other tables arriving after us who were promptly taken care of (showing us again that you foreigners ARE NOT WELCOME HERE????)
Citat
 
 
-19 #15 @ Goran 26-08-2015 15:33
Sto si stoka nevaspitana? Ako ti je ovo jedan od boljih restorana onda moram da te pitam ispod kog ti kamena zivis? Sta su te keva i cale odveli do Meka par puta i onda si otkrio Durmitor? Kada te budu pustili da predjes most saznaces da je Durmitor jedna dobra kafana u koju vredi otici i nista vise od toga a dotle magarce da naucis da se ponasas!
Citat
 
 
+10 #14 Katarina 10-07-2015 09:21
Hrana je vrhunska, obilne porcije, sveze meso, nemam zamerki. Ako vam neko dolazi u goste iz nekog drugog grada-topla preporuka za dobar rucak/veceru! Cene su pristupacne, osoblje ljubazno, nema greske pravo mesto za opustanje sa prijateljima uz dobru hranu.
Citat
 
 
+9 #13 Diana 20-05-2015 13:35
:D Jedan od retkih restorana gde se dobro klopa,gde je osoblje zajedno sa menađerom Draganom veoma ljubazno! Posebno omiljeni konobar je Darko!
Citat
 
 
+7 #12 ceda 20-04-2015 15:30
Kakve price ne mogu da verujem. Jedem u tom restoranu kad god mogu nikad zamerke nisam imao,osim kad je frka oko mesta. Svi ti koji kritikuju hranu da je hladna ili nesto drugo sto posto nejefu nista bolje pa im je ovo izgledalo isto tako.
Citat
 
 
+6 #11 marko 19-03-2015 18:34
JOS NISAM STIGAO DA JEDEM U TOM DURMITORU KAD GOD POZOVAM NEMA MESTA.MORA DA JE LOŠA HRANA ČIM JE STALNO PUNO
Citat
 
 
+6 #10 urosh032 15-03-2015 19:31
Ako vam je stalo do cvetne dekoracije idite u cvecaru,a ako ste gladni idite u durmitor! Svi ste vi neki samozvani kvazi strucnjaci za ocenjivanje i kritiku restorana pa durmitoru nalazite mane na konto dekoracije hrane i slicnih gluposti,da su pametni pa sledeci put da vas posalju na slaviju i sajam na pljeskavice.
Citat
 
 
+7 #9 Nikolina 10-03-2015 16:21
Otkako sam prvi put otisla u ovaj restoran, svaku priliku koristim da odem na rucak ili veceru tamo. Nema sanse da dodjes bes rezervacije,jer je apsolutno uvek krcat sto govori o restoranu sasvim dovoljno. Dakle, hrana je VRHUNSKA, porcije poprilicne, a atmosfera uvek prijatna. Vidim da mnogi krirtikuju prezentaciju, ja volim da porucim medaljone u sosu od pecuraka ili gorgonzola sosu, uvek bude sasvim pristojno servirano. Teletina ispod saca je neprevazidjena, topi se u ustima. A cene...ja sam u soku. U odnosu na kvalitet hrane i dtuge restorane, zaista niske. Moj decko i ja cesto u Meku ili nekom fast foodu potrosimo skoro toliko. Sve preporuke!!
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži