Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Culture Exchange, Novi Sad

Svetski fusion u Novom Sadu


Ana Paudril iz Velike Britanije, Pavel Rogala iz Poljske, Sajmon Vilson i Leilani Fernandez iz Amerike, Evdoksija Seitanidu iz Grčke i Suzana Vivijani iz Italije na prvi pogled možda su nespojiva ekipa, ali oni su pronašli zajednički jezik i interesovanja, i to u Srbiji, u Novom Sadu, gde su otvorili kafe simboličnog naziva Culture Exchange

 

Tekst: Nađa Božović
Foto: Dragana Đorović

 

Svi smo živeli u brojnim zemljama širom sveta zbog humanitarnog rada kojim se bavimo. Upoznali smo se kao volonteri i odlučili da ostanemo u Srbiji. Bilo je to pre tri godine i dugo smo imali želju da otvorimo svoj kafe, što smo i uspeli u julu prošle godine. Trebalo nam je skoro godinu dana da sve sredimo i otvaranje lokala učinimo mogućim – kaže za Cafébar network Ana Paudril, menadžerka kafea Culture Exchange.

Ovo je, da budemo precizni, cafe&bike shop, odnosno kafić u sklopu kog se nalazi i servis za bicikle i prodavnica recikliranih dvotočkaša. Tu svako može da popravi svoj bicikl, i to besplatno. Na raspolaganju je sav potreban alat, a za one koji nisu baš vični popravkama, tu je Sajmon. On je menadžer ovog dela posla u kafeu Culture Exchange i spreman je svakoga da nauči kako se popravlja bicikl. Osim toga, za ljude s jasnom vizijom šta žele, Sajmon i njegova ekipa mogu da naprave novi bicikl od starih, recikliranih delova. 

Mesto za kreativce

Budući da niko od vlasnika kafea Culture Exchange nije imao početni kapital kojim bi započeli posao, konkurisali su za pomoć kod nekoliko organizacija i jedna od njih im je dala donaciju. Ispostavilo se da je to bilo i više nego dovoljno.

– Sada želimo da se odužimo zajednici. Organizujemo humanitarne akcije, promovišemo mlade umetnike, radimo s decom bez roditeljskog staranja, a učestvovali smo i u programu Kickstarter, koji pomaže mladima da započnu svoj biznis. Iako ovo nije klasičan kulturni centar, ovde mladi ljudi mogu da nastupaju i iskažu svoju kreativnost, svoje veštine i umeće, bilo da je reč o slikarima, dizajnerima, muzičarima – objašnjavaju Ana i Pavel.

Vlasnici kafea Culture Exchange su i članovi Evropske biciklističke mreže, tako da biciklisti koji idu na dugačke ture, kada prolaze kroz Novi Sad, obavezno svrate do njih. A u lokalu u kom je Engleskinja menadžerka, za šankom radi Italijanka, Poljak je konobar i u svemu im pomažu Amerikanci i Grkinja, budite sigurni da će vas razumeti, kojim god jezikom da govorite. Neformalno zvanični jezik ovog lokala je engleski, ali ako želite da naučite španski, italijanski ili grčki, ovde možete doći na besplatne časove. Na raspolaganju je i veliki broj knjiga na različitim jezicima, koje svako može i da pozajmi. Osim toga, ukoliko ste umetnik, a mladi ste i nedovoljno poznati da bi se velike galerije otimale za vaše slike, radove možete izlagati u kafeu Culture Exchange, gde se svakog meseca organizuje nova izložba. Isto važi i za sve one koji se bave ručnim radom, izradom unikatnog nakita i upotrebnih predmeta, jer se jednom mesečno u lokalu organizuje i bazar rukotvorina. Čest prizor ovde su i kvizovi, žive svirke, karaoke večeri, prikazivanje dokumentarnih i igranih filmova i uvek se, kako kažu vlasnici, dešava nešto novo.

Ideje smišljaju u hodu i sve rade sami, iako se niko od njih ranije nije bavio ugostiteljstvom. Dele poslove među sobom, i kako kažu, dobro se snalaze. 

– Na kraju krajeva, sebe i ne smatramo konobarima ili šankerima, već domaćinima koji uslužuju svoje goste. Neretko sednemo sa svakim da se ispričamo – kaže Pavel Rogala, jedan od suvlasnika lokala.

Osim što sami rade, sami su i osmislili i opremili enterijer lokala. Po otvaranju je tek nekoliko stolova i stolica bilo u njemu, a sve ostalo uneli su naknadno. Sajmon Vilson, kome su bicikli glavna preokupacija, bavi se i umetnošću, te je tako sam kreirao i napravio police za knjige, dok im je nekoliko stolova ručno napravio prijatelj iz Salcburga, a neke su sami oslikali.  

– Nismo hteli da pretrpamo lokal, već želimo da ljudima bude udobno kod nas. Nismo od onih koji žele da gost ode čim je popio svoje piće, samo da bi na njegovo mesto došao neko drugi. Profit nam nije glavni cilj. Ljudi koji žele da rade na laptopu ili da čitaju neku knjigu, mogu kod nas ostati i nekoliko sati. Zato u ponudi imamo više različitih veličina šolja za kafu, od onih za kratki espreso do šolja od skoro pola litra. Gosti mogu i ceo dan da budu tu ako žele – ističe Pavel.

San o jedinstvenoj ponudi kafe

Trenutno je domaći cider od jabuka jedno od najpopularnijih pića u ovom lokalu. Vlasnici ga nabavljaju od Škotlanđanina čija porodica ima salaš u blizini Novog Sada. Osim toga, u ponudi imaju i prirodne čajeve i koktele, a u planu su i smoothies, kao i zdrava pića za bicikliste. Žele da svojim gostima ponude više prirodnih sokova, ali shvatili su da se uvoz ne isplati, zbog čega su odlučili da pronađu domaće kompanije sa kojima će sarađivati.

Poseban akcenat je, kako ističe Pavel Rogala, na različitim vrstama kafe, koju uvoze iz Trsta.

– Moj san je da uvezemo kafu koja će biti samo jednog porekla, da ne bude mešavina. Imam prijatelja koji u Americi drži kafeteriju sa specialty kafom i sada je otišao u Venecuelu da kupi kafu direktno od farmera. Voleo bih da i mi jednog dana našim gostima ponudimo kafu direktno sa plantaže – kaže Rogala.

A sve to ne bi bilo moguće da vlasnici nisu bili toliko uporni u tome da ostvare svoj san o zajedničkom kafeu. Jer, kako kažu, mnogi su ih odgovarali od te ideje, najčešće zbog obimne papirologije i administrativnih začkoljica, posebno kada je reč o strancima koji žele da započnu posao u Srbiji.

– Govorili su nam da se ne upuštamo u ugostiteljstvo, da je teško, da je papirologija zastrašujuća, da ćemo se pokajati. Ali, istrajali smo u našoj nameri i uz veliku pomoć i podršku prijatelja iz Novog Sada uspeli smo sve da završimo bez problema. I nismo se pokajali nijednog trenutka. Naprotiv, iz dana u dan sve smo više zadovoljni rezultatima i brojem gostiju koji nam dolaze – kaže Ana.

Sada kad su probili led i shvatili da im ugostiteljski posao leži, razmišljaju o otvaranju još lokala. Možda će sledeći biti u Beogradu, ali za sada je to samo ideja. 

– Postoji mogućnost da otvorimo nešto slično i u drugim gradovima u Evropi. Imamo prijatelje u mnogo zemalja, tako da ni ta mogućnost nije isključena – zaključuje Ana Paudril.  

 

Share

Komentari  

 
+1 #1 milos2803 06-02-2015 21:50
Bilo bi prelepo kad bi se ovako nesto otvorilo i u BiH i u Beogradu.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži