Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Konoba Gušti mora, Beograd

A gosti su, kažu u Guštima mora, učili s njima i uz njih. Navikavali su se na nove ukuse, začine, prelive, kombinacije, vina i njihovo slaganje s hranom. Danas se to gotovo decenijsko iskustvo ogleda u brojnim stalnim gostima i izazovima na koje Jovica i njegov brat moraju da odgovore kada gosti zakucaju na vrata njihove konobe. 

– Mislim da nije dobro ekstremno nametati neke trendove i ukuse, već da je mnogo bolje to činiti polako kako bi se ljudi navikli na nešto drugačije. Oni najčešće nisu spremni da brzo prihvate ono što im nije blisko, pa je tako bilo i s ovdašnjim gostima pre deset godina. Sada već vidimo kako se ljudi ozbiljnije zanimaju za neke stvari – kaže Duško Vlaović.

U Guštima mora kažu i da je važno da vlasnici ugostiteljskih objekata budu iz sveta ugostiteljstva jer se tako lakše vodi posao. Slažu se s onima koji tvrde da su kafane danas postale statusni simboli koje njihovi vlasnici ne otvaraju zato da bi se ugostiteljstvom bavili kao životnim pozivom.

– Mnogi misle da je ovo lak posao koji donosi mnogo para, ali to nije tačno. Ovde mora ozbiljno da se radi, a pitanje je kakav će biti rezultat. Iza svakog tanjira stoji ozbiljna priprema i ugostitelj treba da prođe kroz sve što je bilo pre i posle dolaska i odlaska gosta – kaže Duško Vlaović. 

Eh, da nisu...

Braća Vlaovići sebi zameraju to što još kada su počeli da rade nisu odredili jedan neradni dan u nedelji, već su odlučili da rade svih sedam dana.  

– Sticajem tadašnjih okolnosti morali smo da radimo svakodnevno, ali je trebalo da odredimo dan u kome čovek može da se odmori. Bio bi to ponedeljak, koji bi zaposlenima omogućio da predahnu i da se tada urade neke stvari na sređivanju lokala... Ovako, brat i ja smo po ceo dan ovde, a zbog toga trpe i porodice, jer ni na odmor ni na slavu ne možemo da odemo zajedno. Probali smo da zatvorimo restoran, ali to se nije pokazalo kao dobro rešenje jer su ljudi navikli da dolaze i to je sada teško promeniti – kaže Duško Vlaović.

Vlaovići i osoblje biraju prema sebi. Važno je, kažu, da onaj ko hoće da radi kod njih bude dobar učenik, pri čemu mu nedostatak iskustva nije mana. Kada ima volje da uči, dodaju Vlaovići, sve je lakše. One koji zadovolje taj kriterijum i znaju strane jezike, očekuje ozbiljan rad, učenje, treninzi... A sve to da bi se pred gosta moglo „svetla obraza”. 

Iskustvo, dodaju Vlaovići, pomaže da se veoma brzo vidi ko može da bude član ekipe, za koju je važno da se ne menja često. 

– Važno nam je da oni koji ovde rade imaju dobro domaće vaspitanje i manire, da su spremni da uče, da su uporni. Svi koji danas rade u lokalu probali su svako jelo i svako vino na meniju kako bi mogli što bolje da ih predstave gostima – objašnjava Duško Vlaović. 

Rukovođeni idejom da je uspeh moguće ostvariti samo ako se domaćinski odnosite prema poslu, vlasnici konobe Gušti mora nastoje da stvore i održe ambijent u kome će se gosti osećati prijatno, a kada god su u prilici, podele i nagrade onima koji češće navraćaju, i to u vidu dobre rakije, flaše vina, ulja ili nekog drugog prigodnog poklona. 

– Bije nas glas da imamo više cene, ali nama je najvažnije da ono što je u tanjiru bude dobro. Kada je to zadovoljeno, na gostu je da odluči da li može da dolazi ili ne, ali znamo sigurno da nije nezadovoljan – kaže Duško Vlaović.

Ponudom se Gušti mora stalno prilagođavaju činjenici da su se i gosti naglo edukovali o hrani i piću. Postali su probirljiviji i zahtevniji, pa se u Guštima trude da zapaze šta je traženo i da tome odgovore.

Na vinskoj karti uglavnom su vina domaćih i regionalnih proizvođača, a ima i italijanskih i francuskih etiketa. 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži