Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Absinthe

Od pre godinu dana, po uzoru na svetske trendove, Absinthe spaja azijsku fusion i kinesku kuhinju, s modernim zapadnjačkim ambijentom. U enterijeru koji bi se lako mogao naći u nekom restoranu na Menhetnu nude se ukusi dostojni ugostiteljske ponude Hongkonga i Šangaja

 

Tekst: Slobodan Brkljač
Foto: Dragana Đorović

 

U Njujorku i Londonu ovakvi restorani su uobičajeni. U Beogradu spoj poput ovog još uvek predstavlja inovaciju. Absinthe je restoran koji na adresi Kralja Milutina 33, u Beogradu radi već deset godina. Ipak, danas to nije mesto na koje su mnogi navikli. Od pre godinu dana, po uzoru na svetske trendove, Absinthe spaja azijsku fusion i kinesku kuhinju, s modernim zapadnjačkim ambijentom. U enterijeru koji bi se lako mogao naći u nekom restoranu na Menhetnu nude se ukusi dostojni ugostiteljske ponude Hongkonga i Šangaja. Bogati koktel-bar, izvrsna azijska hrana, izuzetno prijatan ambijent i raznovrstan muzički program vikendom – to je ono što danas čini Absinthe.

– Kada smo se odlučivali u kojem će se smeru Absinthe razvijati, mnogi su bili skeptični. Ovo je ipak nova stvar za naš grad i generalno za Srbiju. No, neprestano insistirajući na kvalitetu, istrajali smo. Beograđani lako prihvataju ono što je dobro, bez problema hvataju korak sa savremenim trendovima, i tako se pokazalo da su početne sumnje bile bez osnova. Kineska kuhinja je izuzetno dopadljiva i generalno, azijska hrana odavno predstavlja pravi hit u svetu. Bilo je vreme da i Beograd uhvati korak sa ostalim velikim gradovima, kako mu i dolikuje. To je bio naš cilj – objašnjava za CaféBar network suvlasnik restorana Zoran Popara, koji je u njemu od samog početka. 

Naravno, tako ambiciozan poduhvat nije lako ispuniti. Da bi mesto sa za Srbiju inovativnim konceptom ostalo u sećanju gostiju kao lokal u koji se svakako treba vratiti, neophodan je kvalitet. Kineska hrana kod nas se i dalje vezuje uglavnom za kineske fast fud restorane. Ovo je ipak drugačija priča. Gastronomski doživljaj koji Absinthe nudi zasluga je tri kineska kuvara koja su postavila sadašnji meni. Jianjun Yang, Yu Zai Li (koji sebe već naziva, po srpski, Mile) i Sanjun Xie svakodnevno vredno rade na tome da Absinthe postane mesto broj jedan kada je u pitanju azijska hrana. 

- Počeli smo s jednim kuvarom. Hteli smo da isprobamo kako će sve to da funkcioniše. Sada ih imamo trojicu i svi su pravi profesionalci - školovani kuvari i dugogodišnjim iskustvom. Trudimo se da im obezbedimo sve uslove za život i rad u Beogradu jer od njih u ogromnoj meri zavisi i renome restorana – dodaje Nikola Vujisić, po zanimanju arhitekta koji je u Absinthe, kao suvlasnik i zagovornik novog koncepta i iz ljubavi prema dobrom zalogaju došao pre skoro godinu dana.

Za Yu Zai Lija (ili popularnije, Mileta), čak je i Adrijen Brodi, dobitnik Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu Pijanista, rekao da je svakako najbolji kineski kuvar u ovom delu Evrope. 

Iako Absinthe postoji već deceniju, drastična promena menija uvek predstavlja rizik. Ipak, kvalitet hrane i usluge, kako kažu vlasnici ovog lokala, privlači i stara i nova lica. Poznat kao mesto na kome se okupljaju mladi, poslovni ljudi, Absinthe sada privlači mnogo raznovrsniju grupu gostiju, među kojima su neretko i poznate ličnosti iz domaćeg i stranog javnog života – političari, sportisti, umetnici.

U ponudi ovog lokala su supe (među kojima se kao pravi bestseler izdvaja čuvena kineska kiselo-ljuta supa), salate, jela inspirisana azijskim ukusima, ali i tipična kineska jela s telećim, svinjskim, pačjim i pilećim mesom... Nezaobilazna su i jela na bazi ribe i s plodovima mora, kao i tradicionalne kineske nudle s raznovrsnim dodacima. CaféBar network preporučuje toplu salatu od bukovače, hot wok teletinu i izrsnu hrskavu pačetinu s palačinkama. Što se tiče deserta, tu su standardni pohovani sladoled, banane ili ananas sa prelivom od meda ili čokolade, ali se na meniju zadržao i Absinthe čokoladni sufle sa sladoledom ili slatkom pavlakom, koji je, prema Vujisićevim rečima, neka vrsta zaštitnog znaka tog restorana. Svi karakteristični začini i dodaci jelima nabavljaju se direktno iz Kine i drugih azijskih zemalja, a ostatak namirnica bira se na domaćem tržištu. Meni se neprestano menja, dopunjuje, obogaćuje, a ono što svakako treba naglasiti jeste da na njemu postoji i veliki broj vegetarijanskih i dijetetskih jela. Restoran nudi i kućnu dostavu od 11 do 23 časa. 

Raznovrstan meni dopunjuje i veliki koktel-bar koji vodi Zoran Stojanović, mladi profesionalni barmen sa već velikim iskustvom. On kaže da je o tom pozivu najviše naučio od svog mentora Dejana Tomovića Tomketa. Budući da Absinthe nije samo restoran u koji se dolazi zbog dobrog ručka ili večere nego i bar u koji se svraća na piće, u ponudi je veliki broj napitaka za takozvanu dnevnu varijantu, među kojima se izdvajaju frapei od svežeg voća i originalni kineski čajevi, a tu je i originalni domaći hladni čaj od brusnica. Ipak, Absinthe, veran svom imenu, poznatiji je po svojoj večernjoj varijanti, pa tako bar nudi veliki broj koktela po originalnoj recepturi i nekoliko signature koktela: Absinthini, Absinthe Mania i Absinthe Especial, osmišljen u znak obeležavanja desetogodišnjice rada tog restorana. Ovde je moguće popiti i točeni Heineken, kao i neke druge pivske brendove, među kojima prednjače Efes, Amstel, Corona, Guiness. Pored raznovrsne ponude votki, single malt viskija, burbona i drugih žestokih pića, Absinthe ima i bogatu vinsku kartu zasnovanu prvenstveno na južnoameričkim, francuskim i italijanskim sortama, a tu su i domaća vina iz vinarije Kovačević. 

Tokom dana atmosferu u lokalu upotpunjuje lounge i ambiental muzika, a petkom i subotom, od pola pet po podne, u Absinthu sviraju raznoliki bendovi verni stranom pop i rok zvuku. 

– Poenta je bila da od Absintha napravimo i mesto za večernje izlaske. Ipak, ovde je pravilo da muzika nije primarna za atmosferu. Trudimo se da sarađujemo samo s najkvalitetnijim bendovima, a muzika uživo, nikada preglasna, služi kao dopuna za opšti hedonistički doživljaj. Tako, uveče možete doći u Absinthe na večeru ili na piće s prijateljima ili porodicom, opušteno razgovarati, ali i uživati u odličnim muzičkim nastupima kao na pravom večernjem izlasku – dodaje Popara. 

Absinthe nudi dosta različitih stvari koje se spajaju u jednu sjajnu celinu koja odiše urbanom atmosferom. A to je i suština eklektičnog pristupa, koji sve više dominira svetskim ugostiteljstvom. Ipak, ovakav koncept treba adekvatno predstaviti i reklamirati. 

– Absinthe već ima dugu tradiciju iza sebe. Dosta ljudi zna za nas. S promenom ponude, distribuirali smo letke s novim menijem prvenstveno zbog mogućnosti kućne dostave, a restoran ima svoj veb-sajt i Facebook stranicu na kojoj se gosti mogu informisati o novim događajima. Ipak, nama najdraži, a smatramo i najefektniji način reklamiranja, jeste princip od usta do usta. Zadovoljni gosti uvek će podeliti svoje utiske s prijateljima, poslovnim partnerima, članovima porodice, a mi se trudimo da svaki gost odavde izađe sa osmehom na licu i da ima razlog da kaže nekom drugom nešto lepo o nama. I izgleda da to funkcioniše. Veoma smo zadovoljni odzivom gostiju, kao i onim što je Absinthe postao za prethodnih godinu dana – zaključuje Vujisić. CBN

Share

Komentari  

 
0 #1 Zvezdana 14-05-2015 15:00
:lol: pice iz mog novog zavicaja - Val-de-Travers-a
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži