Home  //  Lokali  //  Hoteli  //  Villa Lupis, Italia
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dragoceni dani godišnjeg odmora su se približili, želite da ih iskoristite na najbolji mogući način, jer daleko je sledeće leto. Ne biste da budete jedna od popunjenih ležaljki na plaži u nizu sterilnih hotela. Vi biste šarmantan hotelčić daleko od graje turista, s ptičicama da vas bude, velikim bazenom u kome može i da se pliva, a ne samo stoji i izbegavaju vodeni rekviziti. I naravno da biste da je hotel blizu divne obale s beskrajnom plažom i udobnim ležaljkama za koje nećete izdvajati bogatstvo. A voleli biste i da imate sve uslove i komfor savremenog turiste.
Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da vas izvestimo da takvo mesto postoji.
Između rečica Livenca i Meduna, na granici dve regije Veneto i Friuli Venecija, na severu Italije, sakrivena je Vila Lupis, koja je pre dvadesetak godina pretvorena u hotel sa četiri zvezdice.
Ušuškana među viševekovne borove i čemprese, na oko pet hektara šume, sva u kamenu i mermeru, Vila Lupis zadržala je sjaj i eleganciju aristokratije i duh davno minulih vremena. Vremena koja su je oblikovala kao jedinstveno i autentično mesto koje odiše tradicijom.

Priča o nastanku ovog mesta datira s  početka 11. veka, kada su kamaldolitski sveštenici sagradili u gustoj šumi manastir San Martino ne sluteći da će samo zdanje proći burnu istoriju. Manastir je osim kapelice imao i deo za konačište, veliku trpezariju i hektare obradive zemlje koji su ga okruživali. Sve prostorije su velike, sa visokim tavanicama poduprtim neobrađenim gredama. Manastir je bio ozbiljno oštećen tokom rata Republike Venecije i Habzburga, a obnovljen je u 16. veku. Napoleon ga je sekularizovao početkom 19. veka i od tada pripada porodici Lupis. Danas su naslednici i članovi porodice Lupis vlasnici i žitelji ovog bajkovitog zdanja. Početkom devedesetih, uz velike investicije i napore da se očuva autentična arhitektura, renovirano je kompletno zdanje. U tome ne samo što su uspeli već su ceo kompleks obogatili stilskim nameštajem i antikvitetima i postigli sklad s modernim elementima neophodnim za komfor.
Vila Lupis ima 39 soba (šest apartmana), sve su različite, a zajedničko im je što poseduju standarde visoko rangiranih hotela. Atrakcija celog zdanja, pa i po sobama, jeste kolekcija antikvitetnih satova, stonih i zidnih, kojima se broja ne zna, i svi su ispravni, svi rade, jedino zaposleni ne postižu da ih svaki dan navijaju.
U hotelu se nalaze i dva restorana, koja dele istu kuhinju, i što je još važnije, istog šefa kuhinje, koji je dve Mišlenove zvezdice sakupio u čuvenim venecijanskim restoranima. Kalupo je restoran s tradicionalnom postavkom, uz zidani kamin s grbom porodice Lupis, stolove sa svećnjacima i menijem koji je šef Masimo obogatio neočekivanim varijacijama ukusa.
Od specijaliteta u ovom restoranu izdvajamo: grilovane golubije grudi i batak sa karpaćom od ribe, lisičarke i majčine dušice i brancin u gustom gaspaću sa lubenicom, feferonima i krastavcima.
U restoranu Lupus in Tabule (Vuk na stolu), koji iako ima jednostavniji meni iznenađuje kreativnim kulinarskim kombinacijama: tartar biftek u sosu od jagoda i balzamika, pasta sa šparglom, jajima i jagnjetinom...
U kuhinji restorana gostima se nudi i mogućnost da budu polaznici časova kuvanja. Moguće je po želji izabrati obuku, i to teoretski i praktični deo. Tokom nekoliko sati ili nekoliko dana, za jedno jelo ili za kompletne obroke... A kuvati sa šefom kuhinje ovenčanim Mišlenovim zvezdama nije baš lako dostupno.
Šetnja parkovima koji okružuju Vilu Lupis je posebno zadovoljstvo i iskustvo. Svaki deo parka je pedantno, i očigledno je, s ljubavlju negovan i održavan, a opet nepretenciozno. Brojne cvetne leje raspoređene su između bista i umetničkih skulptura koje su odolele zubu vremena. Stotinama godina krase ove parkove, pa su postale njihov sastavni deo. Stazice kroz park vode do nekoliko fontana oko kojih su zone za odmaranje, stolice i klupe raspoređene u hladovini, pa i deo s kamenim klupicama koji je tu stotinama godina. Zanimljiva je cvetna lejica koju čuvaju skulpture četiri šteneta. Priča o njima nije sačuvana, ali simpatije koje izazivaju su beskrajne.

Posebnost u parku odmah uz restoran jeste brdašce oivičeno drvenom ogradom koje izaziva radoznalost svih gostiju. Rado i s ponosom zaposleni vode goste kroz vrata iz 12. veka u unutrašnjost brda. Sveštenici koji su tu živeli u davna vremena napravili su udubljenje u zemlji i ciglama kupolu iznad njega, ostavivši otvor u sredini. Otvor se vertikalno prostirao do dna kupole. Cela kupola bila je zatrpana zemljom i u hladu šume. Zimi bi sačekali da se otvor na sredini kupole napuni snegom, koga u ovim krajevima u zaleđu Alpa ima u izobilju, i onda bi ga zatvorili. Sneg bi se zaledio i tako je unutrašnjost brda postajala veliki frižider u kome je bila smeštena zimnica za sve žitelje manastira.
Danas, kada frižidera ima u izobilju, ovo brdašce dobilo je novu namenu. Pretvoreno je u vinski podrum, jedinstven ne samo po svom nastanku već i po ponudi vina, među kojima ima vrlo raritetnih i starih boca koje teško da se mogu još negde pronaći. 
Gostima su dostupni bazen, teniski teren, stoni tenis pored bazena, mala teretana, sauna, tursko kupatilo i sve vrste masaže. Moguće je iznajmiti bicikle, a ako želite u šoping u obližnje poznate autlet centre, dobićete karticu koja omogućava dodatne popuste, a rado će vam organizovati i prevoz. Osim toga, rado će vam izaći u susret da obiđete Veneciju, Trevizo ili organizuju izlet u bilo koje drugo mesto u blizini. Vrlo česta destinacija gostiju Vile Lupis jeste i plaža u uvek popularnom Lido di Jesolo, kao i okolnim mestima na Jadranskom moru.
Vila Lupis često je domaćin poslovnih skupova i privatnih svečanosti. Sala za konferencije može da ugosti 180 učesnika i opremljena je svim potrebnim tehničkim sredstvima. U kapeli staroj skoro hiljadu godina koja krasi ovo zdanje često se organizuju venčanja, a u hotelu svadbene proslave.
Stefania Lupis, vlasnica Vile, u njoj živi i taj domaćinski odnos zasigurno doprinosi da se osećate da ste u poseti prijateljima ili familiji. Taj duh prenela je i na zaposlene koji su vrlo predusretljivi i neposredni u ostvarivanju želja gostiju.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži