Home  //  Hrana i Piće

Nakon intervencije Odeljenja za zaštitu divljih životinja Metropolitan policije, londonski bar Nightjar je povukao iz prodaje koktel sa kožom kita i uputio javno izvinjenje.

 

U La Piazza restoranu u Beogradu, održana je promocija proizvoda italijanske regije Friuli, i na taj način započeta saradnja između ovog restorana i proizvođača Friuli proizvoda.

 

U mestu Zasavica u Srbiji pravi se najskuplji sir na svetu, cena – 1000 evra za kilogram.
Sir se proizvodi na farmi za uzgoj magaraca, a proizvodi se od magarećeg mleka. Ova visoka cena pravda se količinom mleka potrebnim za proizvođenje jednog kilograma sira. 

 

Kompanija Coca-Cola HBC odlučila je da zatvori postrojenje u Gotalovcu u Hrvatskoj u kojem se puni voda marke Bistra.

 

Johnnie Walker je, nakon velikog uspeha u Šangaju, otvorio Johnnie Walker House i u Pekingu.

 

Pristojnost za stolom treba da nam predstavlja prirodnu stvar. Kada smo sami, svi manje-više jedemo kršeći pravila lepog ponašanja i bontona. Neke prakse mogu vam pomoći da u društvu izbegnete nepristojno ponašanje za stolom.

 

U prodavnici vina poznate londonske robne kuće Harrods izložen je najstariji poznati konjak renomiranog francuskog proizvođača Courvoisier&Curlier. Flaša iz 1789. godine otkrivena je u zbirci starih pića holandskog kolekcionara, Bej van der Bunta.

 

Prvo vino nastalo u ovoj vinariji kraj Kladova je Duša Dunava, belo vino napravljeno od sorte italijanski rizling. Kako se u vinu oseća „francuska ruka“, i sam naziv potiče od jedne zanimljive francuske izreke prema kojoj se u vodi ogleda lice, a u vinu duša.

 

Kulturna organizacija Mikser 22. decembra po treći put organizuje sajam dizajnirane hrane – Mikser Design Food. Tema sajma su predstojeći praznici, pa će posetioci imati priliku da uživaju u dizajniranoj hrani, piću i delikatesima, ali i dizajnerskim komadima za serviranje i degustaciju inspirisanim prazničnom atmosferom. 

 

Negotinska krajina, plodno vinogorje sa bogatom tradicijom koje se nalazi na samoj tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, iznedrila je još jednog vrsnog vinara. Reč je o Saši Dajiću, vlasniku Podruma Dajić, koji je smešten u Mihajlovcu, selu nadomak Negotina.

 

 Za Gorana Jelenkovića vinska priča počinje posle diplomiranja na Poljoprivrednom fakultetu 1985. godine, kada nastavlja porodičnu tradiciju i zapošljava se kao tehnolog u Krajina vinu. Od 2002. potpuno se posvećuje sopstvenoj proizvodnji vina i danas podrum porodice Jelenković godišnje prerađuje više od 70.000 kilograma grožđa i proizvodi oko 40.000 litara vina. 

 

Od kvalitetnih vinskih sorti za crvena i bela vina Ivanović uzgaja game, burgundac, začinak, bagrinu i semijon. Vinarija Ivanović najviše proizvodi crveno vino Bahus, dobijeno kupažom crvenih sorti grožđa: gamea, začinka i, u manjoj meri, crnog burgundca, vranca i merloa. To vino odležava u hrastovoj buradi najmanje osamnaest meseci pre flaširanja.

 

Mnogi proizvođači vina u Srbiji pored svetskih uzgajaju i autohtone srpske sorte, ali samo se retki među njima odvaže da svoja vina prave isključivo od njih. Željko Panić čvrsto veruje da budućnost našeg vinarstva leži upravo u autohtonim srpskim sortama, te se u njegovoj vinariji u Negotinu proizvode vina uglavnom od tih sorti.

 

Vinogradarski kraj oko Knjaževca oduvek se vezivao za dobro vino koje su proizvodile mnogobrojne male porodične vinarije. Danas, nažalost, takvih vinarija skoro da i nema, a jedni od retkih proizvođača iz tog kraja koje možete naći na tržištu jesu braća Jovan i Saša Jović.

 

Minna, Stefanos i Panta rei reči su koje na prvi pogled, osim starogrčkog prizvuka, nemaju mnogo zajedničkog. Međutim, poznavaoci srpske vinske ponude dobro znaju da su to vina Vinarije Stemina iz Trstenika, grada zadužbine kneza Lazara, a da imena vina potiču od imena članova porodice Pantić.

 

Porodica Rajković u Župi već skoro tri veka proizvodi dobro vino od mirisnog grožđa sa svojih vinograda. Međutim, relevantni pismeni podaci o vinarskoj tradiciji Rajkovića datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis. 

 

Ovo alkoholno piće ne bi trebalo da ima nikakav ukus, kao voda. Ljubitelji vodke spremni da izdvoje koliko god para je potrebno za kupovinu flaše. 

 

Rakija Fest šesti put će biti održan u Beogradu, ovaj međunarodni Sajam rakije i najjačih ukusa Srbije postaje već tradicionalan. Datum održavanja je 15. i 16. decembar u Belexpocentru na Novom Beogradu.

 

Pernod Ricard je i ove godine izbacio sezonski Ballantines viski pod nazivom Christmas Reserve. Distribucija je ove godine proširena na 15 novih zemalja među kojima su i susedne Hrvatska i Bugarska. 

 

Moët & Chandon je objavio da će novo zaštitno lice i brend ambasador biti Rodžer Federer. Jedan od najboljih svetskih tenisera zauzeće centralno mesto u novoj marketinškoj kampanji ovog renomiranog proizvođača šampanjca koja kreće od marta 2013. godine. 

 

Ruska vodica života. Votka je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Do sredine XX veka retko se pila van granica Istočne Evrope, ali je zato 1975. godine u SAD postala popularnija od burbona

 

Ruska Beluga votka je objavila kako će biti jedan od sponzora na ovogodišnjoj dodeli Nobelovih nagrada, 10. decembra u Štokholmu.

 

Tako pokazuju rezultati opsežne studije francuskog Ministarstva poljoprivrede koja se organizuje svakih 5 godina, a koja potvrđuje kako se građani Francuske uz obroke sve više odlučuju za gazirana pića ili voćne sokove. 

 

U hotelu Metropol Palace održana je prezentacija novogodišnjeg menija na kojoj su predstavljene neke od 26 vrste jela, koliko će ih biti u ponudi za novogodišnju noć.