Home  //  Hrana i Piće

Priroda je sama predodredila područje Fruške gore za vinarstvo. Blagi obronci te prelepe planine spuštaju se do obala Dunava, koji blagotvorno utiče na vinovu lozu. Kvalitetno grožđe koje se ovde rađa osnova je za vrhunska vina po kojima su poznati vinari iz Sremskih Karlovaca. Među njima se nalazi i Vinarija Kosović, čiji je vlasnik Milan Kosović. 

 

Porodica Benišek, kao i većina porodica iz gradova podno Fruške gore, ima dugačku vinarsku tradiciju. Mario je vinarstvo zavoleo uz oca koji je radio na fakultetu pri odseku za vinarstvo koji je kasnije prerastao u Institut. Iako je proizvodnja vina u porodici Benišek do Mariovog angažovanja bila samo hobi, njihov porodični vinograd imao je zasađene retke sorte koje su nastale u Karlovcima: župljanka, sirmijum i neoplanta. 

 

Živanovići, proizvođači vina i meda iz Sremskih Karlovaca, u tom vinogorju poznati su već vekovima. Postoje pisani podaci iz 1770. o dedi njihovog čukundede Teodoru, koji dokumentuju da se on bavio proizvodnjom vina i trgovinom.

 

Vinarija Kiš potiče iz davne 1830. godine kada je najstariji član loze Kiš Stevan kupio prvi vinograd i započeo proizvodnju vina. Od tada je vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima imalo svoje uspone i padove, ali je porodica Kiš uspela da prevlada sve nedaće i sačuva vinsku tradiciju dugu skoro dva veka.

 

Staklene povratne flašice Coca-Cola od 0,2 l, uskoro će biti povučene s tržišta

 

Najskuplji koktel na svetu košta 8.800 dolara i napravio ga je Salvatore Kalabreze, vlasnik bara Plezboz u Londonu

 

Iako je sredinom prošlog veka velikih vinskih podruma u Vršcu bilo skoro hiljadu, danas su takvi objekti prava retkost. Ta činjenica je, može se reći, i naterala Nikolu Cuculja i njegovog rođaka Milojka Vilotića da 2003. godine kupe kuću u centru grada i podrum od 180 kvadrata adaptiraju u jedinstvenu vinariju koja objedinjuje salu za degustaciju i deo za proizvodnju vina.

 

Planetarno, svakog jutra od Indijskog okeana do Pacifika, sirotinja doručkuje iz konzerve svinjske, pileće, riblje paštete. Svake večeri, na trećem kamenu od Sunca, bogati ispijaju čaše šampanjca i kucaju se za posao, zdravlje, ljubav, preko zalogajčića pikantno spremanih i skupih pašteta

 

Promocija novog brenda na našem tržištu, Ciroc votke, održana je na splavu River na ekskluzivnoj žurki, u prisustvu brojnih poznatih ličnosti

 

Lepota vinograda podno Vršačkog brega pored kojih je zbog posla često prolazio, toliko je opčinila Milutina Stojšića, tadašnjeg instruktora vožnje u Vršcu, da je na tom potezu još 1987. godine posadio dva i po hektara vinove loze i rešio da se posveti proizvodnji vina. 

 

Vina vinogradara i vinara Lasla Huperta iz Hajdukova, mesta nadomak Subotice, na odličan način pokazuju kvalitet vina proizvedenih u subotičko-horgoškoj peščari, čiji su pitomi vinogradi i dobri podrumi simboli tih peskovitih terena. 

 

Nakon što je prodao kompaniju koja je proizvodila popularne Next sokove, Živojin Đorđević je veoma brzo pronašao novi izazov. Poznat kao veliki ljubitelj i kolekcionar vina (u porodičnom podrumu ima oko 5.500 vrhunskih boca vina iz čitavog sveta) odlučio je da u ljubav prema vinu uloži trud, novac i umeće sa ciljem da proizvede vrhunsko vino.

 

Jedan od najuspešnijih privatnika u Subotici, Laslo Boni, zaljubio se u širaz već pri prvom susretu s tom jedinstvenom sortom grožđa koja poreklo vodi iz postojbine vina Mesopotamije. 

 

Današnju vinsku kartu modernog srpskog vinarstva pišu proizvođači koji su prvi prepoznali potrebu za što kvalitetnijim vinima, sa srazmernom cenom.

 

O nastanku vinogradarstva na tlu današnje Srbije zna se veoma malo, uglavnom zbog oskudnih istorijski utemeljenih podataka. Iako je hiljadugodišnje prisustvo vinove loze u Srbiji dokazano fosilnim ostacima, jedini osvedočeni izvori odnose se na rimsko osvajanje Panonije, posebno Srema, a prvi zapis datira s kraja tridesetih godina pre nove ere.

 

Minja Petrović najbolji je somelijer u Srbiji, kako je ocenio međunardni žiri sastavljen od vinskih stručnjaka iz Rusije, Slovačke, Makedonije i sa Kipra, na nedavno održanom nacionalnom Aqua Viva takmičenju za najboljeg somelijera Srbije

 

Grand kafa je svojim vernim potrošačima pripremila novo iznenađenje – Kuvar za sva vremena, specijalnu zbirku neprolaznih, tradicionalnih i modernih kulinarskih recepata

 

Bivši predsednik Kulinarske asocijacije Srbije Petar Gajić objavljuje vest o četvrtom mestu osvojenom na Kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu u Nemačkoj. Novi predsednik Kulinarske federacije Srbije Dragan Lukić kontaktirao je s našom redakcijom i ukazao nam na to da je ova informacija netačna

 

Na vanrednoj Skupštini Kulinarske asocijacije Srbije, ovlašćeni delegati razrešili su dužnosti predsednika Petra Gajića i za tu odgovornu funkciju izabrali Stambola Geštamova

 

Najpoznatiji kapetan među rumovima, čuveni Captain Morgan rum, stigao je i u našu zemlju

 

Najslađi fišek na svetu

 

Vizantijska harmonija ukusa

 

Svako ima svoj ćevapSarajevski, Banjalučki, Pazarski, Leskovački, Beogradski... Svako ima svoj ćevap