Home  //  Hrana i Piće

Bacardi je objavio planove da internacionalizuje piće na bazi cveta zove pod nazivom St-Germain, nakon kupovine brenda od Cooper Spirits International. 

 

Victoria Azarenka, trenutno najbolja svetska teniserka, potpisala je ugovor o promociji za energetsko piće Red Bull.

 

Carlsberg i Premijer liga potpisali su trogodišnji ugovor kojim Carlsberg postaje zvanični pivski partner ovog fudbalskog takmičenja. Ugovor stupa na snagu sa sezonom 2013/14 i važiće do 2015/16.

 

U klubu Planters, u Beču, poslužen je najskuplji koktel na svetu u toku novogodišnje noći. Koktel Plantersov dragulj za elitu pravi, se od šampanjca i vodke a košta 555 evra.

 

Patlidžan je neobično povrće koje obara šećer i zaustavlja krvarenje, a kojem se srce raduje.

 

Najnoviji dodatak timu Mančester Sitija nije fudbaler. U pitanju je svetski poznati kuvar Džejmi Oliver.

 

Prodaja šampanjca u Francuskoj, koja čini 52 odsto svetskog tržišta za ovo piće, pala je za 5,2 odsto u periodu od januara do novembra 2012. godine.

 

Diageo je najavio da će se Tanqueray Malacca ponovo naći na tržištu u februaru tekuće godine. 

 

Plinije, prvo rimsko pero o hrani, proslavio je šparglu kao afrodizijak, istoričar Katon Stariji hvalio ju je što ubrzava varenje i još otkrio, milenijumima pre nutricionista, da sadrži vitamine A, B i C, fosfor, kalijum i kalcijum. Galen, u drugom veku, opisuje šparglu kao čistača organizma i lek. 

 

Hamburgeri u papirnom jestivom omotu promovisani su u reklamnoj kampanji brazilskog lanca brze hrane Bob's. Ova akcija bila je promotivnog, jednokratnog karaktera i naišla je na veliko interesovanje kupaca. 

 

Meni cafe-restorana Veliki u Novom Sadu, koji se nalazi u sklopu istoimenog hotela u Pašićevoj ulici, proširen je sa nekoliko specijaliteta. 

 

Flaša belog vina Château d’Yquem iz 1811. godine iz južnog dela regije Bordo u Francuskoj prodata je po ceni od 75.000 funti, što ju je učinilo do sada najskuplje prodatom flašom vina na svetu. 

 

Beogradski Brankow bar, po prvi put u Srbiji, ugostio je jednu od najpoznatijih i najglamuroznijih svetskih disko žurki pod nazivom Hed Kandi.

 

Vinarija Tikveš je u ovoj godini na tržištu Srbije ostvarila rast od 20 odsto, dok je prodaja vrhunskih vina porasla više od 40 odsto u odnosu na prethodnu, kako je istakao Aleksandar Kokir, generalni direktor vinarije Tikveš za Srbiju.

 

Još niste sigurni čime da nazdravite sa prijateljima i dragim osobama kada sat otkuca ponoć i obeleži početak Nove godine. Čašom šampanjca? Ili nekim zanimljivim koktelom? Preporučujemo oba u isto vreme. 

 

Pete Vels, gastronomski kritičar iz SAD, napravio je top listu 12 novootvorenih restorana u Njujorku koji su na njega ostavili najjači utisak u 2012. godini, koju je objavio The New York Times. Prenosimo vam njegova zapažanja.

 

Jednom od najistaknutijih enologa na Balkanu, Goranu Milanovu iz Makedonije, uručena je u petak Počasna povelja Centra vinske kulture u restoranu Mala fabrika ukusa. 

 

Gljive su potpuno u kontradikcijama; ni biljke ni životinje; hrana kraljevića i prosjaka; najukusnije među hranom i najsmrtonosnije... 

 

Od nje leti otežaju tezge na pijacama i zamirišu domovi na džemove, sirupe, slatko. Njenom svilenkastom ukusu, s mnogo šećera i malo kiseline, i nežnom jedinstvenom mirisu ni pčele ne odolevaju. 

 

Jabuka se najčešće jede takva kakva je, više od 60 odsto količina, a može i da se peče, prži, cedi, suši, za pekmez, kompote, marmelade, sirup, čaj, za pite, za pečenje (prasetu među zubima), divljač, piletinu...

 

U Temerinu će se od 11. do 13. januara 2013. godine održati Setveni sajam i sajam turizma i gastronomje. Na sajmu će biti predstavljeni proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom semena, đubriva, sredstvima za zaštitu biljaka... 

 

U organizaciji Centra vinske kulture u hotelu Life Design u Beogradu održano je tematsko veče pod nazivom Vinska kultura – Ka vrhuncu stila

 

Pernod Ricard je predstavio prvu votku cvetnog ukusa pod nazivom Absolut Hibiskus

 

Pakleno dobra! Jedna kugla, ne veća od ukrasa za jelku, dala je svetu mnogo radosti: miris, boju, ukus. Miris je poseban, prepoznatljiv, poželjan; boja je svetska, hrabra, topla; ukus je jedinstven