Home  //  Hrana i Piće

Rakija Fest šesti put će biti održan u Beogradu, ovaj međunarodni Sajam rakije i najjačih ukusa Srbije postaje već tradicionalan. Datum održavanja je 15. i 16. decembar u Belexpocentru na Novom Beogradu.

 

Pernod Ricard je i ove godine izbacio sezonski Ballantines viski pod nazivom Christmas Reserve. Distribucija je ove godine proširena na 15 novih zemalja među kojima su i susedne Hrvatska i Bugarska. 

 

Moët & Chandon je objavio da će novo zaštitno lice i brend ambasador biti Rodžer Federer. Jedan od najboljih svetskih tenisera zauzeće centralno mesto u novoj marketinškoj kampanji ovog renomiranog proizvođača šampanjca koja kreće od marta 2013. godine. 

 

Ruska vodica života. Votka je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Do sredine XX veka retko se pila van granica Istočne Evrope, ali je zato 1975. godine u SAD postala popularnija od burbona

 

Ruska Beluga votka je objavila kako će biti jedan od sponzora na ovogodišnjoj dodeli Nobelovih nagrada, 10. decembra u Štokholmu.

 

Tako pokazuju rezultati opsežne studije francuskog Ministarstva poljoprivrede koja se organizuje svakih 5 godina, a koja potvrđuje kako se građani Francuske uz obroke sve više odlučuju za gazirana pića ili voćne sokove. 

 

U hotelu Metropol Palace održana je prezentacija novogodišnjeg menija na kojoj su predstavljene neke od 26 vrste jela, koliko će ih biti u ponudi za novogodišnju noć. 

 

Stotine šefova kuhinje iz Italije se okupilo kako bi pokazali svetu na koji način se pravi ovaj klasični sos poznat celom svetu. 

 

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Consumer Reports u Americi, većina svinjskih proizvoda su zaražena bakterijom yersinia enterocolitica, manje poznatim patogenom iz hrane. Koliko zaražene svinjetine je pronađeno?

 

Beogradski sajam je ugostio sedmi put proizvođače etno hrane i pića pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Pomoćnik u organizaciji i okupljanju proizvođača bila je Privredna komora Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama

 

U Župi se govorilo da „dok ima u buretu, ima i u kući“, te je svako župsko domaćinstvo nekada imalo podrum i vinograde. Milutin i Aleksandar, braća koja sa ocem Budimirom vode Porodični podrum Rajković, veruju u tu izreku koja se može primeniti na generacije njihovih predaka. 

 

Svi oni koji su videli slike i probali vina Koste Botunjca tvrde da je on najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima. Ovaj Župljanin inspiraciju za svoja dela nalazi u raskošnoj prirodi koja okružuje Donje Zleginje, selo u kome se nalazi njegov podrum i 1,5 hektara vinograda. Priroda mu osim inspiracije redovno donosi još jedan dar: grozdove pino noara i italijanskog rizlinga, koje on znalački pretvara u božanski napitak.

 

Moderna priča o Vinariji Wineco počinje devedesetih godina, posle povratka Miluna Radenkovića iz Rusije, gde je stekao kapital koji je uložen u vinarski biznis. Međutim, tek 2000. godine Milun zajedno sa svojim bratancem Gvozdenom osniva preduzeće Wineco i posvećuje se proizvodnji vina na osnovu savremene enologije i ekoloških principa. 

 

Vino ima moć da spaja ljude, pa je igrom slučaja sto godina kasnije ponovo povezala Francusku i Župu. Tako su dva Francuza, Emanuel Kenig i Siril Bonžiro, počela saradnju sa Dragoslavom Ivanovićem, vinarom iz Aleksandrovca, sa željom da preskoče granice i da sve najbolje iz burgundske vinske kulture utkaju u ono što se u Župi neguje vekovima.

 

Iako je tradicija uzgajanja vinove loze u Župi Aleksandrovačkoj duga vekovima, Dejan Mihajlović iz Ržanice tek pre nekoliko godina ozbiljno se posvetio kvalitetnom gajenju vinograda i proizvodnji vrhunskih vina. On je tako nastavio tradiciju porodice Mihajlović u proizvodnji vina koju je započeo još njegov deda pre 150 godina, a nastavili otac i stric, koji je i danas glavni operativac vinarskog posla te župske porodice.

 

Prvi iz serije, Johnnie Walker The Spice Road, biće pušten u prodaju u duty-free prodavnicama u decembru u Evropi, Australiji i zemljama Bliskog Istoka.

 

Krajem oktobra u Kanu je predstavljen novi viski iz porodice Jack Daniels pod nazivom Sinatra Select. U pitanju je luksuzno, ograničeno izdanje koje slavi višedecenijsku vezu između popularnog pevača i jednog od najpoznatijih proizvođača viskija na svetu. 

 

Zoran Veličković ceo svoj radni vek proveo je u vinarskom biznisu radeći kao enolog u nekadašnjem društvenom preduzeću Rubin u Kruševcu, a kada je posle privatizacije te kompanije otišao u prevremenu penziju, posvetio se izgradnji i osavremenjavanju sopstvenog podruma.

 

Blagorodne padine Župe aleksandrovačke iznedrile su mnoge porodice koje su se generacijama bavile gajenjem grožđa i proizvodnjom vina i nadaleko pronosile ugled župskih vinara. Među njih spada i Sava Minić, čije se imanje nalazi u selu Tržac. Za nastavak porodične tradicije pobrinuće se njegov unuk Vladislav Gajić, koji je u detinjstvu svaki raspust provodio u dedinim vinogradima i koji danas živi malo u Beogradu malo u Župi.

 

Vinska kuća Minića proizvodi nekoliko vina, ali je posebno ponosna na svoju tamjaniku sa prepoznatljivim mirisima tamjana i bosiljka: Stota suza, Barik i Kasna berba. Pored njih tu je i Prokupac, nastao od istoimene autohtone sorte koga odlikuju intenzivna boja rubina i izražajan ukus. 

 

Vekovima su vinogradi slavnog župskog grada Koznika bili tamo gde su danas vinogradi Vinske kuće Spasić.“ Ova rečenica nalazi se na svakoj boci Spasićeve mirisne Tamjanike, koja svojim drevnim ukusom i aromom na najlepši način dopunjuje priču o tradiciji vinara iz Župe.

 

Grad Kruševac poznat je kao prestonica srpske srednjovekovne države, ali i jedna od srpskih prestonica vina i vinogradarstva, gde se loza gajila i vino pravilo od davnina. Tradicija u proizvodnji vina u ovom kraju do danas nije prekidana, iako je u prošlosti bilo mnogo teških perioda u kojima se vinu nije mogla posvetiti potrebna pažnja. A simbol vinarstva u kruševačkom kraju već više od pet decenija je Rubin. 

 

Porodičnu vinariju Vinovita osnovao je 2004. Viktor Panajotović, koga su zatim nasledili sinovi. Tradicija proizvodnje vina seže godinama unazad jer su preci Panajotovića imali sto hektara vinograda. Početkom devedesetih porodica se vraća proizvodnji vina, doduše za sopstvene potrebe, i sinovi su stalno bili uz oca kada je proizvodio tih nekoliko desetina litara i tako i sami zavoleli vino.

 

I pored toga što je početkom XX veka Venčačka vinogradarska zadruga bila nadaleko poznata po proizvodnji penušavog vina, trebalo je da prođe čitavih sto godina da u Srbiji ponovo počne proizvodnja kvalitetnog penušavog vina po šampanjskoj metodi. Za to je svakako najzaslužniji diplomirani inženjer tehnologije iz Beograda Aleksandar Stojaković, koji je u Ripnju podno Avale 2000. godine osnovao Vinariju Emporio i ponovo otpočeo srpsku priču o vinu sa mehurićima.