Home  //  Hrana i Piće

"Festival kafe i čaja" bice održan od 26 i 27. novembra u organizaciji Pero Art Centra i Delta Cityja od 10-22h u glavnom holu. 

 

Upravo završen III Mediteraneo festival vina, gastronimije i vinskog turizma, održan 24. i 25. novembra u beogradskom hotelu Metropol Palace, uspešno je okupio proizvođače, poznavaoce i ljubitelje vina i dobrog zalogaja.

 

Na Prvom internacionalnom gastronomskom festivalu Bosanski dukat, održanom od 7. do 10. novembra u Sarajevu, kuvari iz Srbije Dalibor Pljevaljčić, Aleksandar Mladenovski, Dejan Vujičić i Bojan Vasić ostvarili su zapažen uspeh na takmičenju kuvara.

 

Vinarija Radošević tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vina za sopstvene potrebe neguje već pedeset godina jer su Radoševići, kao i većina banoštorskih porodica, oduvek imali svoje zasade vinove loze. Vinogradi Radoševića smešteni su na sunčanim padinama Fruške gore koje se kao u ogledalu presijavaju u plavoj vodi Dunava.

 

Ovu lepu tradiciju banoštorskih vinara kroz vinariju Bononia danas nastavlja porodica Šijački, koja je pre stotinak godina u Srem došla iz Bačke, gde je takođe proizvodila vino. Vinarija Bononia osnovana je 1998. godine, a trenutno proizvodi oko 25.000 litara vina od grožđa iz sopstvenih zasada sa oko četiri hektara vinograda na obroncima Fruške gore.

 

Vinarija KovačevićVinarija Kovačević osnovana je 2001. godine i odmah je proizvela vina dobrog kvaliteta. Ohrabren početnim uspesima, Kovačević je počeo da veruje da će se na srpskom tržištu otimati oko njegovog vina, ali se desilo nešto potpuno neočekivano: nije uspeo da proda ni jednu jedinu flašu.

 

Na bujnim padinama Fruške gore, gde se blagi vetar miluje sa grožđem, porodica Jojić pre tri godine posadila je vinograde. Međutim, tradicija proizvodnje vina u toj porodici koju u Irigu zovu Mačak mnogo je duža i traje decenijama.

 

Doktor Milan Ubavić, nefrolog, Vinariju Vinum osnovao je 2001. godine, kako sam kaže, iz inata i ljubavi prema vinu. U početku je to bila vinarija izrasla iz duge porodične tradicije uzgajanja vinove loze koja je u starom lagumu proizvodila male količine vina za kućnu upotrebu. Danas Vinum predstavlja preduzeće koje primenjuje naučna dostignuća, naročito u selekciji sorti grožđa, sa ciljem da se dostigne vrhunski kvalitet vina.

 

Dulkini vinogradi leže na južnim stranama brežuljaka, ili čelopecima, gde ih sunce obasjava ceo dan. Dobre ekspozicije daju grožđe sa visokim procentom šećera, a samim tim i dobro vino. Porodica Dragojlović trudi se da svoje vinograde i vino održi sa minimumom pesticida, herbicida i konzervanasa. 

 

Sremski Karlovci odavajkada su poznati kao vinorodni kraj sa pravom vinarskom tradicijom. S takvim nasleđem brzo se poistovetio i Milan Petrović, koji se 1994. doselio u Karlovce i uz kuću za svoju porodicu kupio i jedan vinograd. Sa Radmilom – Rošom Dimitrijevićem, karlovačkom vinarskom legendom, Petrović je krenuo u proizvodnju vina.

 

Priroda je sama predodredila područje Fruške gore za vinarstvo. Blagi obronci te prelepe planine spuštaju se do obala Dunava, koji blagotvorno utiče na vinovu lozu. Kvalitetno grožđe koje se ovde rađa osnova je za vrhunska vina po kojima su poznati vinari iz Sremskih Karlovaca. Među njima se nalazi i Vinarija Kosović, čiji je vlasnik Milan Kosović. 

 

Porodica Benišek, kao i većina porodica iz gradova podno Fruške gore, ima dugačku vinarsku tradiciju. Mario je vinarstvo zavoleo uz oca koji je radio na fakultetu pri odseku za vinarstvo koji je kasnije prerastao u Institut. Iako je proizvodnja vina u porodici Benišek do Mariovog angažovanja bila samo hobi, njihov porodični vinograd imao je zasađene retke sorte koje su nastale u Karlovcima: župljanka, sirmijum i neoplanta. 

 

Živanovići, proizvođači vina i meda iz Sremskih Karlovaca, u tom vinogorju poznati su već vekovima. Postoje pisani podaci iz 1770. o dedi njihovog čukundede Teodoru, koji dokumentuju da se on bavio proizvodnjom vina i trgovinom.

 

Vinarija Kiš potiče iz davne 1830. godine kada je najstariji član loze Kiš Stevan kupio prvi vinograd i započeo proizvodnju vina. Od tada je vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima imalo svoje uspone i padove, ali je porodica Kiš uspela da prevlada sve nedaće i sačuva vinsku tradiciju dugu skoro dva veka.

 

Staklene povratne flašice Coca-Cola od 0,2 l, uskoro će biti povučene s tržišta

 

Najskuplji koktel na svetu košta 8.800 dolara i napravio ga je Salvatore Kalabreze, vlasnik bara Plezboz u Londonu

 

Iako je sredinom prošlog veka velikih vinskih podruma u Vršcu bilo skoro hiljadu, danas su takvi objekti prava retkost. Ta činjenica je, može se reći, i naterala Nikolu Cuculja i njegovog rođaka Milojka Vilotića da 2003. godine kupe kuću u centru grada i podrum od 180 kvadrata adaptiraju u jedinstvenu vinariju koja objedinjuje salu za degustaciju i deo za proizvodnju vina.

 

Planetarno, svakog jutra od Indijskog okeana do Pacifika, sirotinja doručkuje iz konzerve svinjske, pileće, riblje paštete. Svake večeri, na trećem kamenu od Sunca, bogati ispijaju čaše šampanjca i kucaju se za posao, zdravlje, ljubav, preko zalogajčića pikantno spremanih i skupih pašteta

 

Promocija novog brenda na našem tržištu, Ciroc votke, održana je na splavu River na ekskluzivnoj žurki, u prisustvu brojnih poznatih ličnosti

 

Lepota vinograda podno Vršačkog brega pored kojih je zbog posla često prolazio, toliko je opčinila Milutina Stojšića, tadašnjeg instruktora vožnje u Vršcu, da je na tom potezu još 1987. godine posadio dva i po hektara vinove loze i rešio da se posveti proizvodnji vina. 

 

Vina vinogradara i vinara Lasla Huperta iz Hajdukova, mesta nadomak Subotice, na odličan način pokazuju kvalitet vina proizvedenih u subotičko-horgoškoj peščari, čiji su pitomi vinogradi i dobri podrumi simboli tih peskovitih terena. 

 

Nakon što je prodao kompaniju koja je proizvodila popularne Next sokove, Živojin Đorđević je veoma brzo pronašao novi izazov. Poznat kao veliki ljubitelj i kolekcionar vina (u porodičnom podrumu ima oko 5.500 vrhunskih boca vina iz čitavog sveta) odlučio je da u ljubav prema vinu uloži trud, novac i umeće sa ciljem da proizvede vrhunsko vino.

 

Jedan od najuspešnijih privatnika u Subotici, Laslo Boni, zaljubio se u širaz već pri prvom susretu s tom jedinstvenom sortom grožđa koja poreklo vodi iz postojbine vina Mesopotamije.