Home  //  Hrana i Piće

Negotinska krajina, plodno vinogorje sa bogatom tradicijom koje se nalazi na samoj tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, iznedrila je još jednog vrsnog vinara. Reč je o Saši Dajiću, vlasniku Podruma Dajić, koji je smešten u Mihajlovcu, selu nadomak Negotina.

 

 Za Gorana Jelenkovića vinska priča počinje posle diplomiranja na Poljoprivrednom fakultetu 1985. godine, kada nastavlja porodičnu tradiciju i zapošljava se kao tehnolog u Krajina vinu. Od 2002. potpuno se posvećuje sopstvenoj proizvodnji vina i danas podrum porodice Jelenković godišnje prerađuje više od 70.000 kilograma grožđa i proizvodi oko 40.000 litara vina. 

 

Od kvalitetnih vinskih sorti za crvena i bela vina Ivanović uzgaja game, burgundac, začinak, bagrinu i semijon. Vinarija Ivanović najviše proizvodi crveno vino Bahus, dobijeno kupažom crvenih sorti grožđa: gamea, začinka i, u manjoj meri, crnog burgundca, vranca i merloa. To vino odležava u hrastovoj buradi najmanje osamnaest meseci pre flaširanja.

 

Mnogi proizvođači vina u Srbiji pored svetskih uzgajaju i autohtone srpske sorte, ali samo se retki među njima odvaže da svoja vina prave isključivo od njih. Željko Panić čvrsto veruje da budućnost našeg vinarstva leži upravo u autohtonim srpskim sortama, te se u njegovoj vinariji u Negotinu proizvode vina uglavnom od tih sorti.

 

Vinogradarski kraj oko Knjaževca oduvek se vezivao za dobro vino koje su proizvodile mnogobrojne male porodične vinarije. Danas, nažalost, takvih vinarija skoro da i nema, a jedni od retkih proizvođača iz tog kraja koje možete naći na tržištu jesu braća Jovan i Saša Jović.

 

Minna, Stefanos i Panta rei reči su koje na prvi pogled, osim starogrčkog prizvuka, nemaju mnogo zajedničkog. Međutim, poznavaoci srpske vinske ponude dobro znaju da su to vina Vinarije Stemina iz Trstenika, grada zadužbine kneza Lazara, a da imena vina potiču od imena članova porodice Pantić.

 

Porodica Rajković u Župi već skoro tri veka proizvodi dobro vino od mirisnog grožđa sa svojih vinograda. Međutim, relevantni pismeni podaci o vinarskoj tradiciji Rajkovića datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis. 

 

Ovo alkoholno piće ne bi trebalo da ima nikakav ukus, kao voda. Ljubitelji vodke spremni da izdvoje koliko god para je potrebno za kupovinu flaše. 

 

Rakija Fest šesti put će biti održan u Beogradu, ovaj međunarodni Sajam rakije i najjačih ukusa Srbije postaje već tradicionalan. Datum održavanja je 15. i 16. decembar u Belexpocentru na Novom Beogradu.

 

Pernod Ricard je i ove godine izbacio sezonski Ballantines viski pod nazivom Christmas Reserve. Distribucija je ove godine proširena na 15 novih zemalja među kojima su i susedne Hrvatska i Bugarska. 

 

Moët & Chandon je objavio da će novo zaštitno lice i brend ambasador biti Rodžer Federer. Jedan od najboljih svetskih tenisera zauzeće centralno mesto u novoj marketinškoj kampanji ovog renomiranog proizvođača šampanjca koja kreće od marta 2013. godine. 

 

Ruska vodica života. Votka je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Do sredine XX veka retko se pila van granica Istočne Evrope, ali je zato 1975. godine u SAD postala popularnija od burbona

 

Ruska Beluga votka je objavila kako će biti jedan od sponzora na ovogodišnjoj dodeli Nobelovih nagrada, 10. decembra u Štokholmu.

 

Tako pokazuju rezultati opsežne studije francuskog Ministarstva poljoprivrede koja se organizuje svakih 5 godina, a koja potvrđuje kako se građani Francuske uz obroke sve više odlučuju za gazirana pića ili voćne sokove. 

 

U hotelu Metropol Palace održana je prezentacija novogodišnjeg menija na kojoj su predstavljene neke od 26 vrste jela, koliko će ih biti u ponudi za novogodišnju noć. 

 

Stotine šefova kuhinje iz Italije se okupilo kako bi pokazali svetu na koji način se pravi ovaj klasični sos poznat celom svetu. 

 

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Consumer Reports u Americi, većina svinjskih proizvoda su zaražena bakterijom yersinia enterocolitica, manje poznatim patogenom iz hrane. Koliko zaražene svinjetine je pronađeno?

 

Beogradski sajam je ugostio sedmi put proizvođače etno hrane i pića pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Pomoćnik u organizaciji i okupljanju proizvođača bila je Privredna komora Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama

 

U Župi se govorilo da „dok ima u buretu, ima i u kući“, te je svako župsko domaćinstvo nekada imalo podrum i vinograde. Milutin i Aleksandar, braća koja sa ocem Budimirom vode Porodični podrum Rajković, veruju u tu izreku koja se može primeniti na generacije njihovih predaka. 

 

Svi oni koji su videli slike i probali vina Koste Botunjca tvrde da je on najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima. Ovaj Župljanin inspiraciju za svoja dela nalazi u raskošnoj prirodi koja okružuje Donje Zleginje, selo u kome se nalazi njegov podrum i 1,5 hektara vinograda. Priroda mu osim inspiracije redovno donosi još jedan dar: grozdove pino noara i italijanskog rizlinga, koje on znalački pretvara u božanski napitak.

 

Moderna priča o Vinariji Wineco počinje devedesetih godina, posle povratka Miluna Radenkovića iz Rusije, gde je stekao kapital koji je uložen u vinarski biznis. Međutim, tek 2000. godine Milun zajedno sa svojim bratancem Gvozdenom osniva preduzeće Wineco i posvećuje se proizvodnji vina na osnovu savremene enologije i ekoloških principa. 

 

Vino ima moć da spaja ljude, pa je igrom slučaja sto godina kasnije ponovo povezala Francusku i Župu. Tako su dva Francuza, Emanuel Kenig i Siril Bonžiro, počela saradnju sa Dragoslavom Ivanovićem, vinarom iz Aleksandrovca, sa željom da preskoče granice i da sve najbolje iz burgundske vinske kulture utkaju u ono što se u Župi neguje vekovima.

 

Iako je tradicija uzgajanja vinove loze u Župi Aleksandrovačkoj duga vekovima, Dejan Mihajlović iz Ržanice tek pre nekoliko godina ozbiljno se posvetio kvalitetnom gajenju vinograda i proizvodnji vrhunskih vina. On je tako nastavio tradiciju porodice Mihajlović u proizvodnji vina koju je započeo još njegov deda pre 150 godina, a nastavili otac i stric, koji je i danas glavni operativac vinarskog posla te župske porodice.

 

Prvi iz serije, Johnnie Walker The Spice Road, biće pušten u prodaju u duty-free prodavnicama u decembru u Evropi, Australiji i zemljama Bliskog Istoka.