Home  //  Hrana i Piće

Beogradski Brankow bar, po prvi put u Srbiji, ugostio je jednu od najpoznatijih i najglamuroznijih svetskih disko žurki pod nazivom Hed Kandi.

 

Vinarija Tikveš je u ovoj godini na tržištu Srbije ostvarila rast od 20 odsto, dok je prodaja vrhunskih vina porasla više od 40 odsto u odnosu na prethodnu, kako je istakao Aleksandar Kokir, generalni direktor vinarije Tikveš za Srbiju.

 

Još niste sigurni čime da nazdravite sa prijateljima i dragim osobama kada sat otkuca ponoć i obeleži početak Nove godine. Čašom šampanjca? Ili nekim zanimljivim koktelom? Preporučujemo oba u isto vreme. 

 

Pete Vels, gastronomski kritičar iz SAD, napravio je top listu 12 novootvorenih restorana u Njujorku koji su na njega ostavili najjači utisak u 2012. godini, koju je objavio The New York Times. Prenosimo vam njegova zapažanja.

 

Jednom od najistaknutijih enologa na Balkanu, Goranu Milanovu iz Makedonije, uručena je u petak Počasna povelja Centra vinske kulture u restoranu Mala fabrika ukusa. 

 

Gljive su potpuno u kontradikcijama; ni biljke ni životinje; hrana kraljevića i prosjaka; najukusnije među hranom i najsmrtonosnije... 

 

Od nje leti otežaju tezge na pijacama i zamirišu domovi na džemove, sirupe, slatko. Njenom svilenkastom ukusu, s mnogo šećera i malo kiseline, i nežnom jedinstvenom mirisu ni pčele ne odolevaju. 

 

Jabuka se najčešće jede takva kakva je, više od 60 odsto količina, a može i da se peče, prži, cedi, suši, za pekmez, kompote, marmelade, sirup, čaj, za pite, za pečenje (prasetu među zubima), divljač, piletinu...

 

U Temerinu će se od 11. do 13. januara 2013. godine održati Setveni sajam i sajam turizma i gastronomje. Na sajmu će biti predstavljeni proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom semena, đubriva, sredstvima za zaštitu biljaka... 

 

U organizaciji Centra vinske kulture u hotelu Life Design u Beogradu održano je tematsko veče pod nazivom Vinska kultura – Ka vrhuncu stila

 

Pernod Ricard je predstavio prvu votku cvetnog ukusa pod nazivom Absolut Hibiskus

 

Pakleno dobra! Jedna kugla, ne veća od ukrasa za jelku, dala je svetu mnogo radosti: miris, boju, ukus. Miris je poseban, prepoznatljiv, poželjan; boja je svetska, hrabra, topla; ukus je jedinstven

 

Kiselo mleko danas se smatra jednom od najpopularnijih zdravih namirnica. Hladno, kremasto, začinjeno desetinama ukusa, od čokolade do maline, u dijetama je zdrava i odlična zamena za sladolede i pudinge bogate kalorijama.

 

Johnnie Walker Blue Label je objavio da će novo zaštitno lice ovog brenda biti jedan od najtraženijih muških supermodela u svetu, Britanac David Gandi.

 

Atomski hamburger (Atomic Fallout burger) je toliko začinjen da morate potpisati izjavu  kojom se odričete prava da tužite restoran u slučaju zdravstvenih tegoba nakon njegovog konzumirajna, piše Daily Mail. 

 

Pod pokroviteljstvom Vinarije Tikveš, u poznatom beogradskom restoranu Đorđe, sutra počinju Dani makedonske kuhinje koji će trajati do nedelje, 16. decembra. 

 

Smirnoff, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača votke, započeo je novu promotivnu kampanju pod nazivom Smirnoff Midnight Circus. Reč je o nizu žurki u 25 zemalja sveta koje imaju za cilj da slave noćni život uz pomoć novih i neobičnih sadržaja. 

 

U okviru manifestacije Ski Opening, na Kopaoniku je napravljen najveći shot na svetu, i to od leda. Reč je o ledenoj Jägermeister “čašici” visokoj 2 metra i teškoj 1,8 tona, većoj od standardne čak 30 puta.

 

Ekskluzivni tekila brend Casa Dragones ovog decembra u prodaju će pustiti ograničeno izdanje od 400 flaša sa specijalnim dizajnom za koji je zadužen poznati meksički umetnik Gabriel Orozco. 

 

Kao rezultat spoja porodične tradicije i inovativnosti novih generacija, na tržištu se pojavila nova vrsta rakije pod nazivom La Buba.

 

Nakon intervencije Odeljenja za zaštitu divljih životinja Metropolitan policije, londonski bar Nightjar je povukao iz prodaje koktel sa kožom kita i uputio javno izvinjenje.

 

U La Piazza restoranu u Beogradu, održana je promocija proizvoda italijanske regije Friuli, i na taj način započeta saradnja između ovog restorana i proizvođača Friuli proizvoda.

 

U mestu Zasavica u Srbiji pravi se najskuplji sir na svetu, cena – 1000 evra za kilogram.
Sir se proizvodi na farmi za uzgoj magaraca, a proizvodi se od magarećeg mleka. Ova visoka cena pravda se količinom mleka potrebnim za proizvođenje jednog kilograma sira. 

 

Kompanija Coca-Cola HBC odlučila je da zatvori postrojenje u Gotalovcu u Hrvatskoj u kojem se puni voda marke Bistra.