Home  //  Hrana i Piće

Neki restorani u Njujorku su počeli da brane svojim gostima da fotografišu hranu, kako piše The New York Times. U pitanju je reakcija na sve popularniji trend pod nazivom foodstagramming.

 

Postojbina tog žutog i krupnog, tvrdog i mirišljavog ploda, jeste Mala Azija. U Jermeniji i Iranu, u svom zavičaju, i danas raste divlja, u prirodi, a i kod nas uspeva, a posle branja obitava na ormanu, odakle u svakom domu širi miris tajni detinjstva.

 

Smatra se, valjda zbog uživanja, da tartufi dižu raspoloženje. Stari Egipćani, Rimljani i Grci verovali su da oni jačaju sposobnost učenja, pamćenje, koncentraciju i mentalnu izdržljivost.

 

Zakleti gurmani rekli bi da svež kupus služi isključivo za kiseljenje. Oni ga sirovog jedu samo kao salatu, s biberom i uz rakiju, dok ne prispe kiseli. S neke strane su u pravu, sveži kupus je prirodna apoteka, ali kiseli je – čudo Božje farmaceutske industrije. 

 

Ako ste od onih koji strogo paze na broj unesenih kalorija, ovo je dobra vest za vas. Joe McCanta, brend ambasador za votku Grey Goose, osmislio je novu ponudu takozvanih skinny koktela kao odgovor na ogromnu potražnju u londonskim barovima za koktelom Skinny Bitch, mešavinu votke i sode sa dodatkom limete.

 

„Zemljani, dobrodošli u robotski restoran” - reći će roboti gostima na ulazu u jedan restoran u Kini. I ne samo što ih dočekuju na ulazu, u ovom restoranu roboti i služe goste, kuvaju za njih i zabavaljaju ih. 

 

Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije u saradnji sa stručnjacima kompanije Pan union oil, prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja.

 

Kompanija Sazerac najavila je izbacivanje na tržište nove votke pod nazivom Epic.

 

Holandski naučnik prof. Mark Post sa Univerziteta Mastriht tvrdi da će do 2035. godine postati normalno jesti meso proizvedeno u laboratorijskim uslovima. 

 

Nakon dodele Oskara, koja će biti održana 24. februara u Los Anđelesu, zvanice će se iz Kodak teatra preseliti na takozvani Guvernerov bal, za koji je meni osmislio poznati šef Volfgang Pak, a sada ga i obelodanio. 

 

U glavici apoteka 

 

Ultra Premium Tequila Ley svetski je rekorder među alkoholnim pićima, kao najskuplja tekila na svetu, prodata za 255.000 dolara.

 

Pod sloganom Fruitful Investment Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije nastupa na Međunarodnom sajmu hrane Zelena nedelja, koji se u Berlinu održava od 18. do 27. januara. 

 

Šta je život bez ajvara!

 

Povodom stogodišnjice svog poslovanja, italijanska kompanija Gruppo Cimbali, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača aparata za kafu, otvorila je MuMAC muzej u kom je prikazana razvojni put ovih aparata u toku proteklih sto godina.

 

U Makedoniji se godišnje troši oko 550 hiljada hektolitara piva, što je 27 litara piva po glavi stanovnika. U poređenju s tržištima u reginu, kao što su Slovenija ili Hrvatska, s oko 80 litara po stanovniku, Makedonci piju malo piva. 

 

U Kelnu će se od 27. do 30. januara 2013. godine održati Međunarodni Sajam slatkiša sa ciljem predstavljanja inovacija i nove procesne tehnologije za pakovanje i proizvodnju.

 

Nakon 40 godina izvoza srpske šljivovice i 84 godine postojanja podrum Navipa u Crkvencu kod Svilajnca prestao je sa radom

 

Belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, pa pektin, celuloza i druga biljna vlakna, ukratko – sve što treba organizmu.

 

Guinness je pokrenuo drugi deo kampanje pod nazivom Made of More. Video spot sa imenom Clock režirao je Peter Thwaites i fokusira se na prezentovanje ovog brenda kao piva koje nikada ne pristaje na manje. 

 

Starbucks ima novi marketinški trik koji već daje sjajne rezultate. Reč je o novoj, “dugotrajnoj” šolji sa logom kompanije, a koja košta jedan dolar. 

 

Tematsko vinsko veče pod nazivom Vinska kultura – Ka vrhuncu stila, u organizaciji Centra vinske kulture, održano je prošle nedelje u novosadskom restoranu Lipa

 

Evropska komisija objavila je da su istraživači koje je angažovala Evropska unija (EU) otkrili način kako da eliminišu mamurluk posle konzumiranja vina. 

 

Prema istraživanjima Sustainable Restaurant Association (SRA), restorani u Velikoj Britaniji bacaju skoro pet puta više hrane od prosečnog domaćinstva.