Home  //  Hrana i Piće

Pivski brend Stella Artois angažovao je jednu od najpoznatijih i najuticajnijih fotografkinja našeg vremena, Annie Leibovitz, za izradu nove kampanje za ovo belgijsko pivo. 

 

Nemačka destilerija Asbach pustila je u prodaju posebno izdanje vintage brendija iz 1952. godine pod nazivom Johann Wolfgang von Goethe Vintage Reserve u znaku proslave 120 godina postojanja. 

 

Povodom obeležavanja dana Australije, 26. januara, kompanija McDonald’s saopstila je da će nakratko promeniti ime svojih restorana u Australiji.  Zvaće se Macca’s, kako Australijanci inače zovu ove restorane brze hrane.

 

Pod runom zlato

 

Međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, Beowine 2013, biće održan na Beogradskom sajmu od 21. do 24. februara, a za dve godine održavanja posta je značajno mesto promocije najkvalitetnijih vina Srbije i regiona. 

 

Svetska kriza primorala je holandsku kompaniju Heineken da razblaži pivo John Smith's, jedno od najpoznatijih piva u Velikoj Britaniji.

 

Na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavljena je Hapifork, pametna viljuška, koja meri idealno vreme između dva zalogaja.

 

Bacardi je objavio planove da internacionalizuje piće na bazi cveta zove pod nazivom St-Germain, nakon kupovine brenda od Cooper Spirits International. 

 

Victoria Azarenka, trenutno najbolja svetska teniserka, potpisala je ugovor o promociji za energetsko piće Red Bull.

 

Carlsberg i Premijer liga potpisali su trogodišnji ugovor kojim Carlsberg postaje zvanični pivski partner ovog fudbalskog takmičenja. Ugovor stupa na snagu sa sezonom 2013/14 i važiće do 2015/16.

 

U klubu Planters, u Beču, poslužen je najskuplji koktel na svetu u toku novogodišnje noći. Koktel Plantersov dragulj za elitu pravi, se od šampanjca i vodke a košta 555 evra.

 

Patlidžan je neobično povrće koje obara šećer i zaustavlja krvarenje, a kojem se srce raduje.

 

Najnoviji dodatak timu Mančester Sitija nije fudbaler. U pitanju je svetski poznati kuvar Džejmi Oliver.

 

Prodaja šampanjca u Francuskoj, koja čini 52 odsto svetskog tržišta za ovo piće, pala je za 5,2 odsto u periodu od januara do novembra 2012. godine.

 

Diageo je najavio da će se Tanqueray Malacca ponovo naći na tržištu u februaru tekuće godine. 

 

Plinije, prvo rimsko pero o hrani, proslavio je šparglu kao afrodizijak, istoričar Katon Stariji hvalio ju je što ubrzava varenje i još otkrio, milenijumima pre nutricionista, da sadrži vitamine A, B i C, fosfor, kalijum i kalcijum. Galen, u drugom veku, opisuje šparglu kao čistača organizma i lek. 

 

Hamburgeri u papirnom jestivom omotu promovisani su u reklamnoj kampanji brazilskog lanca brze hrane Bob's. Ova akcija bila je promotivnog, jednokratnog karaktera i naišla je na veliko interesovanje kupaca. 

 

Meni cafe-restorana Veliki u Novom Sadu, koji se nalazi u sklopu istoimenog hotela u Pašićevoj ulici, proširen je sa nekoliko specijaliteta. 

 

Flaša belog vina Château d’Yquem iz 1811. godine iz južnog dela regije Bordo u Francuskoj prodata je po ceni od 75.000 funti, što ju je učinilo do sada najskuplje prodatom flašom vina na svetu. 

 

Beogradski Brankow bar, po prvi put u Srbiji, ugostio je jednu od najpoznatijih i najglamuroznijih svetskih disko žurki pod nazivom Hed Kandi.

 

Vinarija Tikveš je u ovoj godini na tržištu Srbije ostvarila rast od 20 odsto, dok je prodaja vrhunskih vina porasla više od 40 odsto u odnosu na prethodnu, kako je istakao Aleksandar Kokir, generalni direktor vinarije Tikveš za Srbiju.

 

Još niste sigurni čime da nazdravite sa prijateljima i dragim osobama kada sat otkuca ponoć i obeleži početak Nove godine. Čašom šampanjca? Ili nekim zanimljivim koktelom? Preporučujemo oba u isto vreme. 

 

Pete Vels, gastronomski kritičar iz SAD, napravio je top listu 12 novootvorenih restorana u Njujorku koji su na njega ostavili najjači utisak u 2012. godini, koju je objavio The New York Times. Prenosimo vam njegova zapažanja.

 

Jednom od najistaknutijih enologa na Balkanu, Goranu Milanovu iz Makedonije, uručena je u petak Počasna povelja Centra vinske kulture u restoranu Mala fabrika ukusa.