Home  //  Hrana i Piće

Predviđanja, naziv je zanimljivog projekta koji je osmislio američki magazin Food&Wine. Angažujući neke od najoriginalnijih umetnika današnjice, pokušali su da saznaju štaćemo jesti za 35 godina i kako će izgledati tanjir budućnosti.

 

U Engleskoj je napravljena prva čista votka od mleka. U mestu Dorset, farmer Jason Barber proizveo je jedinu votku na svetu destilovanu isključivo od surutke i dao joj naziv Black Cow Vodka

 

Rainbow Sherbet je Beam-ova poslednja inovacija u svetu votki sa ukusima i predstavlja kombinaciju narandže i slatke limete sa malinama. 

 

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede priznalo je da je pogrešilo i obmanulo javnost tvrdnjom da od 1. jula proizvođači vina neće moći da koriste ime prošek. 

 

U restoranu Na ćošku održana je promocija knjige „100 beogradskih restorana” Jovana Milentijevića u izdanju Čarobne knjige, u okviru edicije Đakonije. 

 

Od 15.do 21. aprila gosti restorana Chameleon imaće priliku da, dok traju Dani istarske kuhinje, probaju specijalitete, koje će za njih pripremati tim kuvara ovog restorana na čelu sa gošćom iz Istre, renomiranom kuvaricom Doris Cerin.

 

Linija između zadovoljstva i bola nastavlja da se zamagljuje kako ljubitelji ljute hrane (ili, prema mišljenju nekih, mazohisti) stvaraju nova i sve ljuća jela. Najnoviji dodatak konkurenciji za svetskog rekordera u ovoj kategoriji je Saltdean Sizzler pica, za koju autori tvrde da je najljuća pica na svetu. 

 

Patrón Spirits kompanija sklopila je ugovor sa Mohor Trgovinom za distribuciju njihovih proizvoda na hrvatskom tržištu, a to će uključivati  Patrón XO Cafe liker, Ultimat votku i Pyrat rumove.

 

Stojan Tasić iz Aranđelovca je dobitnik nagrade za najbolju srpsku prepečenicu na drugoj Smotri najboljih srpskih šljivovica.

 

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) poziva domaće kompanije da se prijave za učešće na sajmu Anuga 2013 koji će se održati od 5. do 9. oktobra 2013. godine u nemačkom gradu Kelnu.

 

Švajcarac Paolo Baso proglašen je najboljim somelijerom na svetu, osvojivši prvo mesto na Svetskom takmičenju somelijera, koje je od 27. do 29. marta održano u Tokiju. On je u finalu bio bolji od Aristid Spies iz Belgije i Veronike Rives iz Kanade.   

 

Švedska sanitarna služba je za vreme inspekcije jednog restorana brze hrane otkrila da radnici u kuhinji sosove pripremaju u mini-mešalici za beton. Kada im je skrenuta pažnja da se, pored toga što već koriste ovakav način pripreme sosova, farba sa mešalice ljušti, radnici se nisu previše uzbudili, kako priča jedan od inspektora.

 

Postoji niz proizvoda namenjenih zapušavanju otvorene flaše vina, ali koliko njih uspeva da zaista sačuva prvobitno stanje u flaši? Savino, brend koji je osnovan u novembru 2012. godine pomoću projekta Kickstarter, pojavio se na Nightclub and Bar Show 2013 u Las Vegasu i predstavio inovativno rešenje za duže čuvanje vina.

 

U poslednje vreme sve više kafea širom sveta usvaja trend pod nazivom “uslovna kafa”. Reč je o tome da pored svog espresa ili kapućina, ljubitelji kafe mogu poručiti i platiti još jednu kafu, ali će ona biti dostupna nekome ko sebi ovaj topli napitak ne može da priušti.

 

Na društvenim mrežama je u poslednje vreme pravi hit video spot ruske indie grupe Biting Elbows za pesmu The Stampede. 

 

Austrijski koncern Red Bul izložen je ucenаmа nepoznаtih licа kojа prete dа će fekаlnim bаkterijаmа zаgаditi konzerve, ukoliko kompаnijа ne plаti određenu svotu novcа. Koncern poznаt širom svetа, dobio je dvа pretećа pismа, piše bečki Kurir.

 

Grupa umetnika i naučnika napravila je prvi “viski tornado” na svetu - kovitlac isparenja viskija koji se može udisati slamčicom. Ova umetnička instalacija predstavljena je na King's College Festivalu hrane i ideja prošle nedelje u Londonu i koristi industrijsku opremu kako bi stvorila paru single malt Taliskera koja se okreće u ogromnom staklenom zvonu.

 

Prvi Cyber Dinner u Srbiji biće održan 3. aprila u Supermarketu u Višnjićevoj ulici u Beogradu. Ovaj događaj je prvi put organizovan u Beču, a u Srbiju dolazi posle brojnih gradova u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

 

Međunarodni klub žena iz Beograda organizovaće 18. aprila u rezidenciji holandskog ambasadora događaj internacionalnog karaktera pod nazivom Take the Cake. Po treći put do sada, poslastičari i majstori u izradi torti iz više od 14 zemalja trudiće se da preko svog umeća predstave svoje podneblje i kulturu.

 

U prodaji će se uskoro naći viski od raži napravljen po originalnom receptu Džordža Vašingtona. Naime, na imanju Mount Vernon u Virdžiniji, koje je svojevremeno bilo posed prvog predsednika SAD, rekonstruisana je Vašingtonova privatna destilerija.

 

U Dizeldorfu je završen trodnevni međunarodni sajam vina ProWein 2013. Jedan od vodećih svetskih sajmova, kada je vinarstvo u pitanju, ove godine posetilo je preko 44.000 gostiju iz celog sveta.

 

U restoranu hotela Metropol Palace juče je za predstavnike medija upriličena degustacija i prezentacija novog menija povodom gostovanja čuvenog grčkog kuvara Hristoforosa Peskiasa, koji je i osmislio koncept menija hotela Metropol Palace. 

 

Kompanija Edrington stavila je na aukciju flašu Macallana iz 1962. godine koju je potpisao aktuelni Bond, glumac Daniel Craig, a prihod od aukcije otići će u dobrotvorne svrhe. Akcija je planirana u znaku proslave pedesetogodišnjice James Bond franšize.

 

Hrvatski proizvođači koji koriste naziv Prošek za svoja vina od 1. jula ove godine to više neće moći da čine. Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavestilo je vinare da se ovaj naziv više neće smeti koristiti u etiketiranju zato što fonetski previše podseća na italijansku zaštićenu oznaku Prosecco.